Polpettoni
- 23% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
83g darált marhahús118 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
12g zsemlemorzsa46 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
12g parmezán sajt46 kcal
-
17g prosciutto42 kcal
-
8g laskagomba2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g vaj33 kcal
- 23% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
500g darált marhahús710 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
70g zsemlemorzsa277 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
1g oregánó3 kcal
-
70g parmezán sajt274 kcal
-
100g prosciutto250 kcal
-
50g laskagomba15 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
28g vaj201 kcal
- 23% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
57.2g darált marhahús81 kcal
-
6.3g tojás8 kcal
-
8g zsemlemorzsa32 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0.1g oregánó0 kcal
-
31 kcal
-
11.4g prosciutto29 kcal
-
5.7g laskagomba2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3.2g vaj23 kcal
- 23% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.4 g
Zsír
-
Összesen 14.4 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 105 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1176.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 172 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 302 mg
-
Nátrium 627 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 77.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 105 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
- 23% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 182.2 g
Zsír
-
Összesen 86.4 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 628 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7060.9 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 211 mg
-
Kálcium 1033 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 198 mg
-
Foszfor 1814 mg
-
Nátrium 3761 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.4 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 467.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 416 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 23 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 66 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 153 micro
-
Kolin: 627 mg
-
Retinol - A vitamin: 406 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 113 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 262 micro
- 23% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.8 g
Zsír
-
Összesen 9.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 807.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 118 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 208 mg
-
Nátrium 430 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 46 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 30 micro
Hozzávalók
-
50 dkg darált marhahús
-
1 db tojás
-
7 dkg zsemlemorzsa
-
5 dkg laskagomba
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 ek vaj
Elkészítés
- A gombát megtisztítjuk, felvágjuk, és vajon kicsit puhára fonnyasztjuk.
- A darált húst a sóval, borssal, rozmaringgal és a tojással egy nagy tálban összekeverjük. Az oregánót felaprítjuk, és azt is hozzászórjuk.
- Fokozatosan beledolgozzuk a zsemlemorzsát. 1 dl minimum kell, de lehet, hogy többet is felvesz a massza, ez függ a tojás méretétől.
- Addig dolgozzuk, amíg teljesen homogén, és a magszokott magyar fasírtnál kicsit keményebb masszánk lesz.
- Kivesszük a masszát a tálból, sütőpapírra tesszük, sodrófával vékonyra, és szabályos téglalap alakúra (ha nagyon ragadna, szórjuk meg a tetejét még zsemlemorzsával) nyújtjuk.
- Az egyik hosszabb oldalára tesszük a prosciutto felét, a reszelt sajtot és gombát.
- A sütőpapír segítségével szorosan feltekerjük. A papír csak a tekerés indításához kell, ne hagyjuk benne! :-)
- Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, beborítjuk a maradék prosciuttóval, és előmelegített sütőbe tesszük.
- Kb. 60-70percig sütjük, majd kivesszük, és kb 15. percig pihentetjük.
- Szeleteljük, és tálalhatjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 70 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 150
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 17930
- Feltöltés dátuma: 2010. november 28.
Ajánló
Hidegen is nagyon finom. Elég laktató, úgyhogy mi ezt nem tudtuk egyszerre megenni, aki "jobban bírja" az 4 személyre számoljon ezzel az adaggal.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nosztalgiavacsinak készült, tavaly Marta rengeteg Polpettonit és polpettinit ( a "pici" fasírt változata) csinált vacsorára. Tulajdonképpen hasonlít a Stefánia vagdaltra, csak a fűszerezése sokkal "gyengédebb" és olaszosabb. A sajt, a sonka és a gomba állandó töltelék volt, de volt, hogy üveges gomba, mozzarella és feketeerdő sonka volt benne, volt hogy gouda, serrano sonka és csiperke. Mikor mi akadt. Nem sikerült kiderítenem, minek kéne benne eredetileg lenni, az biztos, hogy a fokhagyma-paprika említésére nagyon csúnya pillantást kaptam. Gyanítom, ahány ház, annyi polpettone, aki tudja a helyes megoldást, az egy-kettő-három, itt jelentkezhet. Addig meg, a jó szokást folytatva a szabadon variálható gomba-sonka-sajt szellemében a hűtő tartalmát raktam bele.