r
Nosalty Logó

Pikáns erdei gombaleves

5,0

1 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Cindyke
Pikáns erdei gombaleves
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

374
Kalória
11.6g
Fehérje
36.3g
Szénhidrátok
20.4g
Zsír
303.9g
Víz
43.8g
Koleszterin
5.4g
Rost
10.6g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 374 kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1496 kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 96 kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.6 g

Zsír

  • Összesen
    20.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1469.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    161 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    345 mg
  • Nátrium
    859 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    303.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    124 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    56 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    82 micro
  • Kolin:
    110 mg
  • Retinol - A vitamin:
    119 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 374 kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.5 g

Zsír

  • Összesen
    81.4 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    175 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5878.8 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    112 mg
  • Kálcium
    642 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    280 mg
  • Foszfor
    1381 mg
  • Nátrium
    3434 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    145.3 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    1215.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    495 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    224 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    37 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    328 micro
  • Kolin:
    440 mg
  • Retinol - A vitamin:
    475 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    223 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 1496 kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    374.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    219 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    77.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 96 kcal

Elkészítés

  1. Először is áztassuk be hideg vízbe a szárított gombakeveréket. Ezután mossuk meg, majd vágjuk 4-bea csiperkéket, a kisebbeket elég csak félbe. Én a laskákat csíkokravágtam. Ha megvagyunk a gombákkal, jöhetnek a hagymák. A vöröshagymát apró kockákra felvágjuk, a fokhagymát pedig egyelőre megtisztítjuk.
  2. Kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát, és közben megszórjuk rozmaringgal és kakukkfűvel, a sót később adjuk az ételhez.
  3. Ha szép üveges a hagyma, hozzáadhatjuk a beáztatott gombát, persze miután lecsöpögtettük. Most adhatjuk hozzá a fehér- és fekete borsot, plusz sózhatjuk. A fűszerek hozzáadása után fedjük le, és hagyjuk párolódni kb. 3 percig.
  4. Az időnk leteltével reszeljünk bele két gerezd fokhagymát, és jól pirospaprikázzuk meg, ugyanis attól lesz majdolyan szép pirosassárgás a levesünk.
  5. Keverjük meg,ezután pedigjöhet az étel pikantériája a bor.:) Egyelőre csak egy kicsit locsoljuk meg. Majd ismét hagyjuk magára.
  6. Ezután beletehetjük a felaprított gombákat, amiket borsozzunk, és a maradék borunkkal locsoljunkmeg. Ismét sózzuk egy picit meg, hogy a gombánk levet eresszen, és ebben a boros saját lében fődögélhessen.
  7. Ha már elgendő levet eresztett, beletehetjük a 2 leveskockát, innentől óvatosan a sózással, mert a leveskocka is sós.
  8. Majd egy pár perc eltelte után felengedhetjük a főzőtejszínnel, és belereszelhetjük a maradék fokhagymát. Hagyjuk egy picit főni, és ha túl sűrűnek találnánk, adhatunk hozzá egy kis vizet.
  9. Igazán finom, és valóban pikáns ízvilága van ennek a levesnek. Amit imádok benne, hogy a gombák egyben maradnak és a leve krémes.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 30 perc

Egy pécsi étteremben ettem először ilyen erdei gombalevest. Annyira megragadott az íze, hogy ha tehettem, ott ebédeltem, és a gombalevesüket soha nem hagytam ki. Úgy éreztem, ezt a receptet meg kell fejtenem. Úgy hiszem, sikeres volt a kísérlet.:) De muszáj megjegyeznem, hogy az étterem levese a mai napig verhetetlen!!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Sajtburgerleves

Elsősorban sajtburgerrajongók figyelmébe ajánljuk az alábbi receptet, ami a kedvelt street food ízeit gondolja újra levesformában - íme, a SAJTBURGERLEVES! Egy sűrű, laktató, raguszerű ...

Rosanics Petra

Almaleves

Ha szeretitek a gyümölcsből készült leveseket, akkor az őszi-téli időszak beköszöntével ez a tejszínes almaleves remek választás lehet, ha bő fél óra alatt készítenétek valami ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Sonkától a répatortáig: 13 tipp, honnan hozza a nyuszi a...

Sonka, torma, kalács, sajtkrém, burgonyasaláta, babka – csak néhány azok közül a finomságok közül, amikkel az éttermek, bisztrók és cukrászdák húsvétra készülnek. 13 tippet gyűjtöttünk össze, honnan hozza idén a húsvéti nyuszi az ünnepi asztal elengedhetetlen fogásait!

Top Receptek

Székely tészta

A receptet az anyósomtól kaptam. Megkérdezésemre csak annyit tudott mondani, hogy kb. 30 évvel ezelőtt kapta egy barátnőjétől. Az ő édesapja volt talán székely ember.

Húsvéti őzgerinc minden jóval

Várjuk húsvétkor vendégeinket ezzel a klasszikus őzgerinccel: az ünnepi ízek csak úgy tobzódnak benne, ráadásul jó előre elkészíthető, így kiváló előétel lehet az olyan ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!