Parázson sütött kürtőskalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Allisc
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
100g finomliszt364 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
45g tej25 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g margarin143 kcal
-
4 kcal
-
75 kcal
Összesen
1030
kcal
- 6% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
1000g cukor3870 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
450g tej252 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g margarin1434 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
Összesen
10309
kcal
- 6% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
33.9g finomliszt123 kcal
-
3.7g tojás5 kcal
-
1.4g tojássárgája4 kcal
-
33.9g cukor131 kcal
-
1.7g élesztő2 kcal
-
15.2g tej9 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
6.8g margarin49 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
2.9g napraforgó olaj25 kcal
Összesen
349
kcal
- 6% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14 g
Zsír
-
Összesen 28.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 354.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 80 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 161 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 180.4 g
-
Cukor 103 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 28.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 195 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 76 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 184 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 126 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 111 micro
Összesen
1030
kcal
- 6% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 139.9 g
Zsír
-
Összesen 286 g
-
Telített zsírsav 54 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 127 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 87 g
-
Koleszterin 794 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3541.5 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 401 mg
-
Kálcium 802 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 261 mg
-
Foszfor 1606 mg
-
Nátrium 431 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1804.4 g
-
Cukor 1030 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 286.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1945 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 56 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 167 micro
-
K vitamin: 194 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 759 micro
-
Kolin: 758 mg
-
Retinol - A vitamin: 1839 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 1256 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1106 micro
Összesen
10309
kcal
- 6% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 9.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 120 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 61.1 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 9.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 43 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
Összesen
349
kcal
Hozzávalók
-
1 kg finomliszt
-
2 db tojás
-
2 db tojássárgája
-
1 kg cukor
-
5 dkg élesztő
-
4.5 dl tej
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 csipet só
-
20 dkg margarin
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 dl napraforgó olaj
Elkészítés
- Egy kelesztőtálba öntjük a lisztet, közepébe egy mélyedést vájunk. Beleteszünk egy csipet sót meg egy kanál cukrot.
- Meglangyosítjuk a tejet, majd beleöntjük ezt is a mélyedésbe. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd letakarva hagyjuk hogy felfusson.
- Felolvasztjuk a margarint.
- Miután felfutott az élesztő, óvatosan elkavarjuk a liszttel, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tojássárgákat, 10 dkg cukrot, a citromhéjat, és jól összedolgozzuk. Ha nem áll össze, adunk hozzá még kevés langyos tejet.
- Miután összeállt, elkezdjük kanalanként adagolni hozzá az olvasztott margarint, és addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz, és elválik az edény falától.
- Ezután letakarva meleg helyen pihentetjük, amíg duplájára meg nem kel (kb 1.5 óra)
- Közben előkészülődünk a sütéshez. Izzó parázsra lesz szükségünk, egy vízszintes felületen. A sütőfákat bekenjük olajjal. Egy asztalon, ami közel van a sütőhelyhez, kiterítünk egy nagyobb méretű konyharuhát vagy papírt, esetleg egy nagy tálcát, és egyenletesen elterítjük rajta a kristálycukrot, amihez adhatunk vaníliás ízesítést, esetleg fahéjat, diót, kókuszt, stb. Én vaníliával sütöttem.
- Miután megkelt a tészta, kiborítjuk egy deszkára, 5 db-ra osztjuk, és egyet elől hagyunk, a többit visszarakjuk a tálba, és letakarjuk. Amit elöl hagytunk, azt kinyújtjuk kb. 4-5 mm vastagságúra, és ujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd feltekerjük az olajozott sütőfára. Az egyes sávok fedjenek át, és lapogassuk jól rá a fára. Ecsettel bekenjük teljes felületén olajjal, és meghengergetjük a szétterített cukron.
- Izzó parázs felett folyamatosan forgatva sütjük, ahogy karamellizálódik a cukor, úgy még áthengergethetjük néha a szétterített cukorágyon, és vissza a parázsra sütni. Amikor átsült a tészta (ezt kézzel ellenőrizhetjük) lecsúsztatjuk a fáról óvatosan, és függőlegesen állítva hagyjuk hűlni.
- A többi tésztával is hasonlóan járunk el. Fontos, hogy a tésztacsíkokat csak hideg/kihűlt sütőfára tekerhetjük fel, másképpen nem tapad rendesen a fához, és leesik róla. Mindig kenjük be olajjal a fát. Az a jó, ha több sütőfánk van, mert amíg egyik hűl, addig már süthetünk is a másikkal. A parázsra is folyamatosan ügyelni kell, hogy ne aludjon ki.
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 15250
- Feltöltés dátuma: 2015. április 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Allisc
56 recept
Első kürtőskalács sütőmet (székely) nagymamámtól örököltem. Igazi "keményfából" faragták, mestermű kovácsoltvas talpakkal, ezekre rá lehet úgy helyezni pihenő állásban, hogy ne érjen le a kalács alja sütés közben. Arrafelé "macskának" hívják, mivel egy kapaszkodó macska ujjaira hasonlít. Csak pár évvel a megöröklése után kezdtem el használni, aztán vettem mellé még egyet, majd még egyet... A kalácssütés majdnem egy félnapos program, de ha valaki szereti a kerti sütögetést, akkor egy félnapos élmény is egyben, ráadásul finom kürtőskalács a jutalom.