Paradicsomszósz (spagettihez)
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
600g paradicsom108 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
-
43g olívaolaj376 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1200g paradicsom216 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
92.7g paradicsom17 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
6.6g olívaolaj58 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 43.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 321.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 150 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.7 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 569.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 252 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 83 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 73 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 90 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 606 micro
-
β-karotin 2694 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 15438 micro
-
Lut-zea 739 micro
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.1 g
Zsír
-
Összesen 87.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 62 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 642.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 136 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 134 mg
-
Foszfor 300 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.4 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 1139 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 504 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 167 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 146 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 180 micro
-
Kolin: 83 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1212 micro
-
β-karotin 5388 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 30876 micro
-
Lut-zea 1477 micro
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 49.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 23 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 88 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 94 micro
-
β-karotin 416 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2386 micro
-
Lut-zea 114 micro
Hozzávalók
-
12 db paradicsom
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 dl olívaolaj
-
30 levél bazsalikom
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A paradicsom tisztítása olasz módra: kés hátulját kicsit laposan rányomjuk az érett paradicsomra és meghúzzuk rajta, amitől a héj szemmel láthatólag elválik a hústól.Előbb az egész paradicsommal végezzük ela műveletet, azutánlehúzzuk a vékony héjat. (Az eljárás csak napon érett paradicsom esetében alkalmazható, nem egészen érett paradicsom esetén a héj nem válik le a húsról! A módszer tehát arra is alkalmas, hogy leteszteljük: valóban elég érett-e a paradicsom. Ha mégsem, ezt a szószt ne készítsük el belőle! Nekem könnyű: a kert most dugig!)
- A héjától megszabadított paradicsom magházaiba belenyomjuk a hüvelykujjunkat és kikotorjuk a magokat. Tisztán a hús marad (jó... pár maggal - kevéske nem árt!)
- Megtisztítjuk a fokhagyma gerezdeket.
- Serpenyőben megmelegítjük az olajat és egészben beletesszük a fokhagymát.
- Lassú tűzönsütni kezdjük, oly módon, hogy a gerezdek duplájukra puffadjanak.
- A megsült, puffadt fokhagymákat lyukas kanállal kimerjük az olajból.
- Az olajhoz adjuk a paradicsomhúst és a durván összetépett bazsalikom leveleket.
- Addig sütjük, míg a csomók szétesnek és aránylag homogén állagú lesz a paradicsom az olajban.
- Sót adunk hozzá és frissen őrölt borsot.
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 690
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 28
- Össznézettség: 190877
- Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 11.
Ajánló
Az olasz lány, akitől a receptet tanultam, azt mondta, hogy mindig így készül náluk a paradicsomos spagettiszósz, ha akarnak tesznek bele sonkát, gombát, stb., néha sajttal szórják, legtöbbször azonban csak így, magában, gyakorlatilag sült paradicsommal eszik a tésztát. Szerintem isteni!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Egy nagyon kedves, fiatal olasz párocska vendégeskedett egyszer az Anna Malomban. Amikor már a negyedik napon is gombás bélszínt kértek vacsorára, könyörgőre fogtam az ügyet: inkább ki se kell fizetni, de kóstoljanak meg végre valami mást is! Nevettek, gombás bélszínt kértek és nyugtatgattak: azért eszik minden este ugyanazt, mert nagyon finom! Otthon ők ilyet nem esznek. Másnap délután aztán valahogy oda kavarodtunk, hogy a lány felajánlotta: megmutatja ők otthon hogyan készítik a spagettihez a paradicsomszószt. Akkor tanultam, őtőle a receptet. Nem is recept inkább, hanem szemlélet, miként a Pappa al pomodoro.