r
Nosalty Logó

Paradicsomszósz (spagettihez)

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Harmathy Ildikó
Paradicsomszósz (spagettihez)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 490 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 979 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 76 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    43.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    321.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.7 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    569.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    252 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    83 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    73 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    606 micro
  • β-karotin
    2694 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    15438 micro
  • Lut-zea
    739 micro
Összesen 490 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.1 g

Zsír

  • Összesen
    87.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    642.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    136 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    134 mg
  • Foszfor
    300 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.4 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    1139 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    504 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    167 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    146 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    180 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1212 micro
  • β-karotin
    5388 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    30876 micro
  • Lut-zea
    1477 micro
Összesen 979 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    49.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    23 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    88 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    94 micro
  • β-karotin
    416 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2386 micro
  • Lut-zea
    114 micro
Összesen 76 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A paradicsom tisztítása olasz módra: kés hátulját kicsit laposan rányomjuk az érett paradicsomra és meghúzzuk rajta, amitől a héj szemmel láthatólag elválik a hústól.Előbb az egész paradicsommal végezzük ela műveletet, azutánlehúzzuk a vékony héjat. (Az eljárás csak napon érett paradicsom esetében alkalmazható, nem egészen érett paradicsom esetén a héj nem válik le a húsról! A módszer tehát arra is alkalmas, hogy leteszteljük: valóban elég érett-e a paradicsom. Ha mégsem, ezt a szószt ne készítsük el belőle! Nekem könnyű: a kert most dugig!)
  2. A héjától megszabadított paradicsom magházaiba belenyomjuk a hüvelykujjunkat és kikotorjuk a magokat. Tisztán a hús marad (jó... pár maggal - kevéske nem árt!)
  3. Megtisztítjuk a fokhagyma gerezdeket.
  4. Serpenyőben megmelegítjük az olajat és egészben beletesszük a fokhagymát.
  5. Lassú tűzönsütni kezdjük, oly módon, hogy a gerezdek duplájukra puffadjanak.
  6. A megsült, puffadt fokhagymákat lyukas kanállal kimerjük az olajból.
  7. Az olajhoz adjuk a paradicsomhúst és a durván összetépett bazsalikom leveleket.
  8. Addig sütjük, míg a csomók szétesnek és aránylag homogén állagú lesz a paradicsom az olajban.
  9. Sót adunk hozzá és frissen őrölt borsot.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 690
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 28
  • Össznézettség: 190877
  • Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 11.

Ajánló

Az olasz lány, akitől a receptet tanultam, azt mondta, hogy mindig így készül náluk a paradicsomos spagettiszósz, ha akarnak tesznek bele sonkát, gombát, stb., néha sajttal szórják, legtöbbször azonban csak így, magában, gyakorlatilag sült paradicsommal eszik a tésztát. Szerintem isteni!

Receptkategóriák

Paradicsomszósz (spagettihez)
Harmathy Ildikó 313 recept

Egy nagyon kedves, fiatal olasz párocska vendégeskedett egyszer az Anna Malomban. Amikor már a negyedik napon is gombás bélszínt kértek vacsorára, könyörgőre fogtam az ügyet: inkább ki se kell fizetni, de kóstoljanak meg végre valami mást is! Nevettek, gombás bélszínt kértek és nyugtatgattak: azért eszik minden este ugyanazt, mert nagyon finom! Otthon ők ilyet nem esznek. Másnap délután aztán valahogy oda kavarodtunk, hogy a lány felajánlotta: megmutatja ők otthon hogyan készítik a spagettihez a paradicsomszószt. Akkor tanultam, őtőle a receptet. Nem is recept inkább, hanem szemlélet, miként a Pappa al pomodoro.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...