Paradicsomos polip
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Amade László
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
Polip főzése
-
39g sonkahagyma14 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
500g polip410 kcal
Mártás
-
78g sonkahagyma28 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g cukor10 kcal
Bagett
Összesen
1869
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
Polip főzése
-
78g sonkahagyma28 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
1000g polip820 kcal
Mártás
-
156g sonkahagyma57 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g cukor19 kcal
Bagett
Összesen
3738
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
Polip főzése
-
3.2g sonkahagyma1 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
4.1g fehérbor3 kcal
-
41.4g polip34 kcal
Mártás
-
6.5g sonkahagyma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
16.6g paradicsom3 kcal
-
4.1g fehérbor3 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
Bagett
Összesen
152
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 94.1 g
Zsír
-
Összesen 112.9 g
-
Telített zsírsav 65 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 509 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4185.7 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 267 mg
-
Kálcium 566 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 255 mg
-
Foszfor 1270 mg
-
Nátrium 1780 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104.5 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 856.1 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 1164 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 100 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 71 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 242 micro
-
Kolin: 404 mg
-
Retinol - A vitamin: 1064 micro
-
α-karotin 202 micro
-
β-karotin 1100 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 311 micro
Összesen
1869
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 188.2 g
Zsír
-
Összesen 225.9 g
-
Telített zsírsav 130 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 62 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 1018 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8371.5 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 533 mg
-
Kálcium 1132 mg
-
Vas 65 mg
-
Magnézium 510 mg
-
Foszfor 2540 mg
-
Nátrium 3560 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 209 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 1712.1 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 2328 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 200 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 142 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 65 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 38 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 484 micro
-
Kolin: 808 mg
-
Retinol - A vitamin: 2128 micro
-
α-karotin 404 micro
-
β-karotin 2199 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 10292 micro
-
Lut-zea 621 micro
Összesen
3738
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 42 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 346.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 147 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 88 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 91 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 426 micro
-
Lut-zea 26 micro
Összesen
152
kcal
Hozzávalók
Polip főzése
-
1 db sonkahagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
3 db babérlevél
-
1 dl fehérbor
Mártás
-
2 db sonkahagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
4 közepes db paradicsom
-
1 dl fehérbor
-
oregánó ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Bagett
Elkészítés
Polip főzése
- A polipokat megmossuk (a fejzacskót fordítsuk ki, és nagy figyelemmel mossuk tisztára). A fogyasztásra alkalmatlan részeket (szemek és a "csőr") egy éles késsel kivágjuk.
- Egy nagy lábasban vizet forralunk, a sonkahagymát (ha nincs, a vörös is jó), borsot, babérlevelet beletesszük. Sóból, ha nagyon szeretnénk, egy picit adhatunk a vízhez, de ez keményíti a húst. A polipokat először egyesével a forrásban lévő vízbe mártjuk, háromszor, míg a csápjak fel nem pöndörödnek. Negyedjére beleengedjük őket a vízbe. Az a jó, ha teljesen ellepi őket a víz.
- Nagyjából egy órán át főzzük őket, időnként ellenőrizzük a puhulást: villával a fej és a lábak találkozási részét szurkáljuk meg. Ha kellően puhának találjuk, elzárjuk és hagyjuk a saját levében hűlni.
- Ha kellőképpen kihűlt (vagy már nem tudunk tovább várni), kivesszük őket egyesével, és lemossuk a bőrüket. A lilás-szürkés bőr ekkor már szinte leolvad róluk, víz alatt könnyen ledörzsölhető. Leszedhetjük vele a szívókorongokat is, én nem szoktam, kifejezetten szeretjük úgy.
- A lábakat levagdossuk, de nem daraboljuk fel, a fejet pár darabba vágjuk.
Mártás
- Az apróra vágott hagymát és fokhagymát olívaolajon vagy vajon megdinszteljük, majd mehet rá a kifőtt polip. Sózzuk, borsozzuk. Picit pirítjuk a hagymákkal, közepes lángon.
- A felkockázott paradicsomot is rádobjuk, és megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk az oregánót, ha kell, a cukrot.
- Kicsit rotyogni hagyjuk a paradicsommal, majd hozzáadjuk a bort - ízlés és a mártás állaga szerint. Ha sok levet eresztett a paradicsomunk, bánjunk csínján a borral.
- Az alkoholt elforraljunk, majd az ételt a bagettel együtt találjuk.
Bagett
- A vajat pár órára hagyjuk szobahőmérsékleten - így könnyebb lesz keverni.
- A fokhagymákat apróra vágjuk, vagy fokhagymanyomón átpréseljük. Utána a vajhoz keverjük.
- A bagettet négy részre vágjuk és hosszában félbe, így 8 kis szeletünk lesz. Megkenjük őket a fokhagymás vajjal, és a sütőben 180-200 fokon 5-10 percig sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 3805
- Feltöltés dátuma: 2015. február 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Amade László
1 recept
A polip itthon nagy kedvenc, persze sajnos csak ritkán kerül az asztalra. Gondoltam, most feldobom a fényes alkalmat, és a szokásos grillezett változat helyett készült ez a mártásos.