r
Nosalty Logó

Paradicsomos polip

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Amade László
Paradicsomos polip
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Polip főzése

Mártás

Bagett

1869
Kalória
94.1g
Fehérje
104.5g
Szénhidrátok
112.9g
Zsír
856.1g
Víz
508.8g
Koleszterin
9.9g
Rost
20.8g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Polip főzése

Mártás

Bagett

Összesen 1869 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Polip főzése

Mártás

Bagett

Összesen 3738 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Polip főzése

Mártás

Bagett

Összesen 152 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    94.1 g

Zsír

  • Összesen
    112.9 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    509 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4185.7 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    267 mg
  • Kálcium
    566 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    255 mg
  • Foszfor
    1270 mg
  • Nátrium
    1780 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.5 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    856.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    1164 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    100 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    71 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    242 micro
  • Kolin:
    404 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1064 micro
  • α-karotin
    202 micro
  • β-karotin
    1100 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    311 micro
Összesen 1869 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    188.2 g

Zsír

  • Összesen
    225.9 g
  • Telített zsírsav
    130 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1018 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8371.5 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    533 mg
  • Kálcium
    1132 mg
  • Vas
    65 mg
  • Magnézium
    510 mg
  • Foszfor
    2540 mg
  • Nátrium
    3560 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    209 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    1712.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    2328 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    200 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    142 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    65 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    38 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    484 micro
  • Kolin:
    808 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2128 micro
  • α-karotin
    404 micro
  • β-karotin
    2199 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    10292 micro
  • Lut-zea
    621 micro
Összesen 3738 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    346.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    147 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    70.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    426 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 152 kcal

Elkészítés

Polip főzése

  1. A polipokat megmossuk (a fejzacskót fordítsuk ki, és nagy figyelemmel mossuk tisztára). A fogyasztásra alkalmatlan részeket (szemek és a "csőr") egy éles késsel kivágjuk.
  2. Egy nagy lábasban vizet forralunk, a sonkahagymát (ha nincs, a vörös is jó), borsot, babérlevelet beletesszük. Sóból, ha nagyon szeretnénk, egy picit adhatunk a vízhez, de ez keményíti a húst. A polipokat először egyesével a forrásban lévő vízbe mártjuk, háromszor, míg a csápjak fel nem pöndörödnek. Negyedjére beleengedjük őket a vízbe. Az a jó, ha teljesen ellepi őket a víz.
  3. Nagyjából egy órán át főzzük őket, időnként ellenőrizzük a puhulást: villával a fej és a lábak találkozási részét szurkáljuk meg. Ha kellően puhának találjuk, elzárjuk és hagyjuk a saját levében hűlni.
  4. Ha kellőképpen kihűlt (vagy már nem tudunk tovább várni), kivesszük őket egyesével, és lemossuk a bőrüket. A lilás-szürkés bőr ekkor már szinte leolvad róluk, víz alatt könnyen ledörzsölhető. Leszedhetjük vele a szívókorongokat is, én nem szoktam, kifejezetten szeretjük úgy.
  5. A lábakat levagdossuk, de nem daraboljuk fel, a fejet pár darabba vágjuk.

Mártás

  1. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát olívaolajon vagy vajon megdinszteljük, majd mehet rá a kifőtt polip. Sózzuk, borsozzuk. Picit pirítjuk a hagymákkal, közepes lángon.
  2. A felkockázott paradicsomot is rádobjuk, és megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk az oregánót, ha kell, a cukrot.
  3. Kicsit rotyogni hagyjuk a paradicsommal, majd hozzáadjuk a bort - ízlés és a mártás állaga szerint. Ha sok levet eresztett a paradicsomunk, bánjunk csínján a borral.
  4. Az alkoholt elforraljunk, majd az ételt a bagettel együtt találjuk.

Bagett

  1. A vajat pár órára hagyjuk szobahőmérsékleten - így könnyebb lesz keverni.
  2. A fokhagymákat apróra vágjuk, vagy fokhagymanyomón átpréseljük. Utána a vajhoz keverjük.
  3. A bagettet négy részre vágjuk és hosszában félbe, így 8 kis szeletünk lesz. Megkenjük őket a fokhagymás vajjal, és a sütőben 180-200 fokon 5-10 percig sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 60 perc
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A polip itthon nagy kedvenc, persze sajnos csak ritkán kerül az asztalra. Gondoltam, most feldobom a fényes alkalmat, és a szokásos grillezett változat helyett készült ez a mártásos.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Extra szaftos rakott krumpli

Gyerekkoromban utáltam a rakott krumplit! Ki nem állhattam, hiszen olyan száraz, és valahogy egyáltalán nem csúszik. Mármint az átlagos rakott krumpli. Persze, kötelező volt mindig ...

Hentesleves

Lányom ballagására készült ez a finom, gazdag leves. Vendégeimet nézve, és a tálalóedényt üresen látva... nem is kellett megkérdeznem, mennyire találták finomnak. Ezután jöhetett a ...

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!