r
Nosalty Logó

Pan de muerto

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Pan de muerto
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 527 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 4198 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 334 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    25 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    407.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    205 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.9 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    206 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    197 micro
Összesen 527 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    87.5 g

Zsír

  • Összesen
    199.9 g
  • Telített zsírsav
    111 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    1150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3262.9 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    198 mg
  • Kálcium
    559 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    405 mg
  • Foszfor
    1636 mg
  • Nátrium
    420 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    526.8 g
  • Cukor
    107 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

VÍZ

  • Összesen
    271 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1679 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    406 micro
  • Kolin:
    725 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1652 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    329 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1579 micro
Összesen 4198 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    259 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.8 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    133 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    131 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    125 micro
Összesen 334 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és hagyjuk hogy feloldódjon. Közben egy nagy tálba kimérjük a kétféle lisztet és a nádcukrot, adunk hozzá egy nagy csipet sót, majd hozzáreszeljük a citrusok héját és ízesítjük ánizzsal (legjobb, ha frissen törjük össze mozsárban).
  2. A száraz alapanyagokat pár laza, nagy mozdulattal összeforgatjuk, majd hozzáöntjük az élesztős tejet és a tojásokat. A tésztát ezután kézzel vagy robotgéppel összedolgozzuk.
  3. Amikor már egységes a tészta állaga, hozzáadjuk a puha vajat és alaposan kidagasztjuk. Ez kézzel elég hosszas és fárasztó lehet, így ha van otthon, érdemes legalább kézi robotgépet bevetni (dagasztókarral, természetesen).
  4. Egy másik nagy tálat kikenünk olajjal, majd átszedjük bele a kidagasztott tésztát. A tetejét is lekenjük olajjal, majd ráteszünk egy folpackot, és melegebb helyre tesszük, hogy a duplájára keljen.
  5. Amikor megkelt a tészta, belisztezett deszkán átgyúrjuk az egészet, majd nyolc, nagyjából egyforma részre szedjük. Mindegyik részből levágunk egy darabkát (kb. a negyede-ötöde méretűt) és félretesszük - ebből lesz a díszítés a bucik tetejére.
  6. A nyolc tésztadarabot ezután egyesével átgyúrjuk és feszes gombócokká formázzuk. A félretett, maradék tésztákból pedig bucinként két hosszú (egyenként kb. 15 cm) tésztagilisztát és egy apróbb tésztagolyót formázunk. A tésztagilisztákat keresztformában a bucik tetejére applikáljuk, a végeiket pedig kicsit visszahajtjuk és kilapítjuk, hogy szélesebb legyen a végződés, mint a közbülső rész. Végül az apró tésztagolyókat a keresztekre tesszük.
  7. A bucikat sütőpapíros tepsire tesszük, majd 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
  8. A kész pan de muerto tetejét ízlés szerint kenjük le olvasztott vajjal, majd szórjuk meg cukorral és kevés narancshéjjal.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 3
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 23
  • Össznézettség: 556
  • Feltöltés dátuma: 2024. november 01.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pan de muerto
Rosanics Petra 351 recept

Mexikói hagyomány szerint Halottak napjára édes kenyérkét szoktak készíteni, aminek tetejét keresztalakban, csontszerű mintával díszítik meg. Az eredetét és jelentését illetően számos legenda kering: az egyik legelterjedtebb elmélet szerint a Kolombusz-előtti idők előtti emberáldozatait "váltotta le" a zsemle, aminek az elkészítési technológiájával a spanyolok ismertették meg a közép-amerikai őslakosokat. Kevéssé meglepő módon a közvetlen elődje is egy spanyol kenyérféle, a pan de ánimas, amit szintén Halottak napjára sütnek, aztán a hely pap áldása után a temetőbe viszik felajánlásképp.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...