Pan de muerto
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
19g tej11 kcal
-
3 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
-
31g graham-liszt104 kcal
-
13g nádcukor48 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ánizs0 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
Összesen
527
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
150g tej84 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
250g graham-liszt830 kcal
-
100g nádcukor380 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ánizs0 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
Összesen
4198
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
11.9g tej7 kcal
-
1.6g friss élesztő2 kcal
-
23.8g finomliszt87 kcal
-
19.8g graham-liszt66 kcal
-
7.9g nádcukor30 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ánizs0 kcal
-
0.5g narancshéj0 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
-
17.5g tojás22 kcal
-
15.9g vaj114 kcal
-
0.6g olívaolaj6 kcal
Összesen
334
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 25 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 407.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 70 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 205 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.9 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 33.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 210 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 206 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 197 micro
Összesen
527
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 87.5 g
Zsír
-
Összesen 199.9 g
-
Telített zsírsav 111 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 1150 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3262.9 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 198 mg
-
Kálcium 559 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 405 mg
-
Foszfor 1636 mg
-
Nátrium 420 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 526.8 g
-
Cukor 107 mg
-
Élelmi rost 44 mg
VÍZ
-
Összesen 271 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1679 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 406 micro
-
Kolin: 725 mg
-
Retinol - A vitamin: 1652 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 329 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1579 micro
Összesen
4198
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 15.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 91 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 259 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 130 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.8 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 21.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 133 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 131 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 125 micro
Összesen
334
kcal
Hozzávalók
-
150 ml tej
-
20 g friss élesztő
-
300 g finomliszt
-
250 g graham-liszt
-
100 g nádcukor
-
1 csipet só
-
1 teáskanál ánizs
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
1 citromból nyert citromhéj
-
4 db tojás
-
200 g vaj
-
1 ek olívaolaj
Elkészítés
- A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és hagyjuk hogy feloldódjon. Közben egy nagy tálba kimérjük a kétféle lisztet és a nádcukrot, adunk hozzá egy nagy csipet sót, majd hozzáreszeljük a citrusok héját és ízesítjük ánizzsal (legjobb, ha frissen törjük össze mozsárban).
- A száraz alapanyagokat pár laza, nagy mozdulattal összeforgatjuk, majd hozzáöntjük az élesztős tejet és a tojásokat. A tésztát ezután kézzel vagy robotgéppel összedolgozzuk.
- Amikor már egységes a tészta állaga, hozzáadjuk a puha vajat és alaposan kidagasztjuk. Ez kézzel elég hosszas és fárasztó lehet, így ha van otthon, érdemes legalább kézi robotgépet bevetni (dagasztókarral, természetesen).
- Egy másik nagy tálat kikenünk olajjal, majd átszedjük bele a kidagasztott tésztát. A tetejét is lekenjük olajjal, majd ráteszünk egy folpackot, és melegebb helyre tesszük, hogy a duplájára keljen.
- Amikor megkelt a tészta, belisztezett deszkán átgyúrjuk az egészet, majd nyolc, nagyjából egyforma részre szedjük. Mindegyik részből levágunk egy darabkát (kb. a negyede-ötöde méretűt) és félretesszük - ebből lesz a díszítés a bucik tetejére.
- A nyolc tésztadarabot ezután egyesével átgyúrjuk és feszes gombócokká formázzuk. A félretett, maradék tésztákból pedig bucinként két hosszú (egyenként kb. 15 cm) tésztagilisztát és egy apróbb tésztagolyót formázunk. A tésztagilisztákat keresztformában a bucik tetejére applikáljuk, a végeiket pedig kicsit visszahajtjuk és kilapítjuk, hogy szélesebb legyen a végződés, mint a közbülső rész. Végül az apró tésztagolyókat a keresztekre tesszük.
- A bucikat sütőpapíros tepsire tesszük, majd 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
- A kész pan de muerto tetejét ízlés szerint kenjük le olvasztott vajjal, majd szórjuk meg cukorral és kevés narancshéjjal.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 3
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 23
- Össznézettség: 556
- Feltöltés dátuma: 2024. november 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Rosanics Petra
351 recept
Mexikói hagyomány szerint Halottak napjára édes kenyérkét szoktak készíteni, aminek tetejét keresztalakban, csontszerű mintával díszítik meg. Az eredetét és jelentését illetően számos legenda kering: az egyik legelterjedtebb elmélet szerint a Kolombusz-előtti idők előtti emberáldozatait "váltotta le" a zsemle, aminek az elkészítési technológiájával a spanyolok ismertették meg a közép-amerikai őslakosokat. Kevéssé meglepő módon a közvetlen elődje is egy spanyol kenyérféle, a pan de ánimas, amit szintén Halottak napjára sütnek, aztán a hely pap áldása után a temetőbe viszik felajánlásképp.