r
Nosalty Logó

Palak paneer házilag

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Palak paneer házilag
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

paneer sajt

spenótszósz

463
Kalória
16.3g
Fehérje
29.3g
Szénhidrátok
28.8g
Zsír
226.8g
Víz
63g
Koleszterin
4.2g
Rost
20.2g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 10% Zsír

paneer sajt

spenótszósz

Összesen 463 kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 10% Zsír

paneer sajt

spenótszósz

Összesen 1855 kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 10% Zsír

paneer sajt

spenótszósz

Összesen 62 kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.3 g

Zsír

  • Összesen
    28.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1069.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    598 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    276 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.3 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    226.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    536 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    492 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    194 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    160 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4499 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9570 micro
Összesen 463 kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.2 g

Zsír

  • Összesen
    115.1 g
  • Telített zsírsav
    69 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    252 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4276.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    2391 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    322 mg
  • Foszfor
    431 mg
  • Nátrium
    1105 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    117 g
  • Cukor
    81 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    907.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2142 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    155 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    1969 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    778 micro
  • Kolin:
    123 mg
  • Retinol - A vitamin:
    642 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17998 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38278 micro
Összesen 1855 kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    31.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    68 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    620 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1319 micro
Összesen 62 kcal

Elkészítés

paneer sajt

  1. A tejet egy közepes méretű lábasban forralni kezdjük. Amint elkezd forrni, takarékra vesszük alatta a lángot, és hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet. Citromlé helyett használhatunk akár ecetet is.
  2. Alaposan elkeverjük a citromlevet, majd árgus szemekkel figyeljük, amint a citromsav hatására kicsapódik a fehérje, így különválva a tej sűrűje és a kvázi író.
  3. Gyorsan levesszük a tűzről a lábost. A tej sűrűjét szűrőkanállal sajtzsákba vagy tiszta konyharuhába kanalazzuk. Érdemes a mosogató felett dolgozni, vagy legalábbis használjunk egy nagyobb tálat.
  4. A zsákba kanalazott "tej-sűrűre" hideg vizet eresztünk, így picit átmosva. Ezután a zsákot vagy konyharuhát szorosan felcsavarjuk, hogy a sajtunk egy helyes kis csomó legyen a közepén. Ezt a lépést óvatosan végezzük, mert a sajtból forró (de legalábbis nagyon meleg) folyadékot préselünk ki.
  5. Kössünk az anyagra csomót, majd lógassuk fel 30 percre egy tálat alátéve - ebbe csepeghet a maradék távozó folyadék.
  6. A fél óra leteltével oldjuk ki a csomót, majd továbbra is az anyagban tartva tegyünk rá nehezéket (egy vágódeszka és egy-két vaskosabb szakácskönyv megteszi), majd hagyjuk így 3-4 órát.
  7. Ekkorra a sajtunk kész lesz. Kockázzuk fel és használjuk fel azonnal, vagy hűtőbe téve 1-2 napot eláll, de akár le is fagyaszthatjuk.

spenótszósz

  1. Az olajat és a vajat hevíteni kezdjük, majd üvegesre pirítjuk rajta a finomra aprított hagymát, újhagymát, fokhagymát, valamint a frissen reszelt gyömbért.
  2. Hozzáadjuk a fűszereket, és illatosra pirítjuk őket. Sózzuk-borsozzuk.
  3. Jöhet bele a spenót - nyugodtan használhatunk hozzá fagyasztottat is. Öntsük fel egy kevés vízzel, majd alacsony lángon főzzük addig, míg elpárolog minden felesleges folyadék.
  4. Végül hozzákeverjük a tejszínt, és forralunk egyet rajta. Ha igazán krémesre szeretnénk a szószt, a felét turmixoljuk le, majd tegyük vissza.
  5. Adjuk hozzá a kockázott paneer sajtot, majd együtt főzzük még 10-15 percet.
  6. Főtt rizzsel, naan kenyérrel, rotival, de igazából bármilyen körettel vagy tunkolni való lepénykenyérrel tálalva isteni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Főzés ideje: 60 perc

Forró, fűszeres és krémes spenótszószban fürdőző tejsajtkockák - ez a palak paneer, az indiai éttermek slágerfogása. A tejsajt, vagyis paneer, meglepő módon házilag is viszonylag egyszerűen elkészíthető, csak első alkalommal tűnik bonyolultnak. A paneer sajtot különféle indiai fogásokhoz felhasználhatjuk, de először mindenképp ezt a zöld klasszikust készítsük el belőle. A paneert hagyományosan kecsketejből készítik, de tehéntejjel ugyanúgy működik, csak próbáljunk minél zsírosabbat venni. A spenótszósszal kapcsolatban pedig az a szuper hírem van, hogy mirelittel is tökéletes, így pedig egész évben készíthetjük. Higgyétek el, felveszi a versenyt a legtöbb házhoz szállítós étteremmel!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Brutális összeget költ a PENNY béremelésre

A PENNY Magyarország 2025-ben 3,5 milliárd forintot fordít béremelésre, amelynek köszönhetően a kereset átlagosan 7,8%-kal emelkedik. Emellett a munkatársak számára elérhető juttatások és kedvezmények körét is bővítették, többek között a munkavállalói vásárlási kedvezményt.

Így nyisd ki és töltsd újra a bolti borsőrlőt –...

Napi Tippünk ezúttal abban segít, hogy pikk-pakk ki tudjuk nyitni a bolti bors- és fűszerőrlőket - a feladat ugyanis sokszor lehetetlennek tűnik, pedig szívünk szerint az eszközt is megtartanánk és újratöltenénk, meg ugye kedvünk sincs újat venni, a meglevőt pedig kidobni.

Top Receptek

Olasz citromos sütemény

Nagyon finom enyhén savanykás, hűsítő sütemény nemcsak forró nyári napokra. A képen csak egyszerűen porcukorral megszórva tálaltam, de simíthatunk rá citromlével és porcukorral ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!