Palak paneer házilag
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
paneer sajt
spenótszósz
-
4g vaj25 kcal
-
3g kókuszolaj22 kcal
-
43g főzőhagyma15 kcal
-
115g újhagyma22 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
3g gyömbér2 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
3g garam masala0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g spenót17 kcal
-
25g víz0 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
Összesen
463
kcal
- 5% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
paneer sajt
spenótszósz
-
14g vaj100 kcal
-
10g kókuszolaj89 kcal
-
170g főzőhagyma62 kcal
-
460g újhagyma88 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
12g gyömbér10 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
10g garam masala0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
400g spenót66 kcal
-
100g víz0 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
Összesen
1855
kcal
- 5% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
paneer sajt
spenótszósz
-
0.5g vaj3 kcal
-
0.3g kókuszolaj3 kcal
-
5.9g főzőhagyma2 kcal
-
15.9g újhagyma3 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.4g gyömbér0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0.3g garam masala0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
13.8g spenót2 kcal
-
3.4g víz0 kcal
-
6.9g habtejszín20 kcal
Összesen
62
kcal
- 5% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.3 g
Zsír
-
Összesen 28.8 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1069.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 598 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 276 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.3 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 226.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 536 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 492 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 194 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 160 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4499 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9570 micro
Összesen
463
kcal
- 5% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 65.2 g
Zsír
-
Összesen 115.1 g
-
Telített zsírsav 69 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 252 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4276.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 2391 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 322 mg
-
Foszfor 431 mg
-
Nátrium 1105 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 117 g
-
Cukor 81 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 907.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2142 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 155 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 1969 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 778 micro
-
Kolin: 123 mg
-
Retinol - A vitamin: 642 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17998 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38278 micro
Összesen
1855
kcal
- 5% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 147.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 15 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 31.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 68 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 620 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1319 micro
Összesen
62
kcal
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
paneer sajt
spenótszósz
-
1 ek vaj
-
1 ek kókuszolaj
-
1 nagy db főzőhagyma
-
5 közepes db újhagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 ek gyömbér
-
chilipehely ízlés szerint
-
2 ek garam masala
-
1 teáskanál római kömény
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
40 dkg spenót
-
1 dl víz
-
2 dl habtejszín
Elkészítés
paneer sajt
- A tejet egy közepes méretű lábasban forralni kezdjük. Amint elkezd forrni, takarékra vesszük alatta a lángot, és hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet. Citromlé helyett használhatunk akár ecetet is.
- Alaposan elkeverjük a citromlevet, majd árgus szemekkel figyeljük, amint a citromsav hatására kicsapódik a fehérje, így különválva a tej sűrűje és a kvázi író.
- Gyorsan levesszük a tűzről a lábost. A tej sűrűjét szűrőkanállal sajtzsákba vagy tiszta konyharuhába kanalazzuk. Érdemes a mosogató felett dolgozni, vagy legalábbis használjunk egy nagyobb tálat.
- A zsákba kanalazott "tej-sűrűre" hideg vizet eresztünk, így picit átmosva. Ezután a zsákot vagy konyharuhát szorosan felcsavarjuk, hogy a sajtunk egy helyes kis csomó legyen a közepén. Ezt a lépést óvatosan végezzük, mert a sajtból forró (de legalábbis nagyon meleg) folyadékot préselünk ki.
- Kössünk az anyagra csomót, majd lógassuk fel 30 percre egy tálat alátéve - ebbe csepeghet a maradék távozó folyadék.
- A fél óra leteltével oldjuk ki a csomót, majd továbbra is az anyagban tartva tegyünk rá nehezéket (egy vágódeszka és egy-két vaskosabb szakácskönyv megteszi), majd hagyjuk így 3-4 órát.
- Ekkorra a sajtunk kész lesz. Kockázzuk fel és használjuk fel azonnal, vagy hűtőbe téve 1-2 napot eláll, de akár le is fagyaszthatjuk.
spenótszósz
- Az olajat és a vajat hevíteni kezdjük, majd üvegesre pirítjuk rajta a finomra aprított hagymát, újhagymát, fokhagymát, valamint a frissen reszelt gyömbért.
- Hozzáadjuk a fűszereket, és illatosra pirítjuk őket. Sózzuk-borsozzuk.
- Jöhet bele a spenót - nyugodtan használhatunk hozzá fagyasztottat is. Öntsük fel egy kevés vízzel, majd alacsony lángon főzzük addig, míg elpárolog minden felesleges folyadék.
- Végül hozzákeverjük a tejszínt, és forralunk egyet rajta. Ha igazán krémesre szeretnénk a szószt, a felét turmixoljuk le, majd tegyük vissza.
- Adjuk hozzá a kockázott paneer sajtot, majd együtt főzzük még 10-15 percet.
- Főtt rizzsel, naan kenyérrel, rotival, de igazából bármilyen körettel vagy tunkolni való lepénykenyérrel tálalva isteni.
- Receptkönyvben: 35
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 24
- Össznézettség: 10098
- Feltöltés dátuma: 2021. január 06.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
vegetáriánus receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
Forró, fűszeres és krémes spenótszószban fürdőző tejsajtkockák - ez a palak paneer, az indiai éttermek slágerfogása. A tejsajt, vagyis paneer, meglepő módon házilag is viszonylag egyszerűen elkészíthető, csak első alkalommal tűnik bonyolultnak. A paneer sajtot különféle indiai fogásokhoz felhasználhatjuk, de először mindenképp ezt a zöld klasszikust készítsük el belőle. A paneert hagyományosan kecsketejből készítik, de tehéntejjel ugyanúgy működik, csak próbáljunk minél zsírosabbat venni. A spenótszósszal kapcsolatban pedig az a szuper hírem van, hogy mirelittel is tökéletes, így pedig egész évben készíthetjük. Higgyétek el, felveszi a versenyt a legtöbb házhoz szállítós étteremmel!