Őzmáj Nimród módra
- 18% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
200g őzhús240 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
25g száraz vörösbor21 kcal
-
0g zsálya1 kcal
-
1g bors1 kcal
-
0g só0 kcal
- 18% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
800g őzhús960 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
100g száraz vörösbor82 kcal
-
1g zsálya3 kcal
-
2g bors5 kcal
-
0g só0 kcal
- 18% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
76.3g őzhús92 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
8.6g vöröshagyma3 kcal
-
4.8g vaj34 kcal
-
9.5g száraz vörösbor8 kcal
-
0.1g zsálya0 kcal
-
0.2g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
- 18% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 46.4 g
Zsír
-
Összesen 15.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 197 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 629.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 416 mg
-
Nátrium 105 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 190 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
- 18% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 185.7 g
Zsír
-
Összesen 60.2 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 788 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2517.8 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 79 mg
-
Kálcium 106 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 202 mg
-
Foszfor 1664 mg
-
Nátrium 418 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 760.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 345 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 51 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 51 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 336 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 121 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
- 18% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.7 g
Zsír
-
Összesen 5.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 75 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 240 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 159 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 72.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Hozzávalók
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
5 dkg vaj
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A májat alaposan megmossuk, a hártyától megtisztítjuk, lecsepegtetjük. Elkészítés előtt vékony, de nem apró szeletekre vágjuk.
- Forró serpenyőben a felszeletelt fokhagymát és a vékony karikára vágott hagymát a vajban megpirítjuk.
- Amikor a vöröshagyma megpirult, hozzáöntjük a vörösbort, megszórjuk zsályával. (Mivel a zsálya a nagyon intenzív fűszerek közé tartozik, csak módjával használjuk, különben ételünk keserűvé válik! Hőre van szüksége, hogy teljes aromáját kiadja magából, ételeinket már a főzés elején megfűszerezhetjük. A szárított levelekből még kevesebb is elegendő!)
- Megvárjuk, amíg elforr a vörösbor. Beletesszük a felszeletelt májat, törött borssal meghintve néhány percig sütjük. (Csak tálaláskor sózzuk meg, különben megkeményedik a máj!)
- Egy májdarabot késsel elmetszve könnyen ellenőrizni tudjuk, hogy barnás színű-e és nem rózsaszín. (Vigyázat! Ha túlpirítjuk a májat, megkeményedik.)
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 25
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 56
- Össznézettség: 39979
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 30.
Ajánló
"Régi aranyszabály, hogy a jó szakács csak módjával használjon fűszert. Az étel eredeti ízét javítani és ne elnyomni igyekezzék." A vadhúsok, belsőségek elkészítésénel nem csak az egyéni ízlést, hanem vendégeink kéréseit is figyelembe kell venni!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- Speciális étrendek:
A zsigeri szervek közül a leghasznosabbak (és viszonylag a legolcsóbbak) a magas tápértékű belsőségek: a máj, a szív, a vese, valamint a tüdő és a lép. A máj az egyik legkiválóbb táplálék, nemcsak fehérjét, szénhidrátot és zsírt, hanem sokféle vitamint (A, B12, K) és ásványi anyagot, kolint, valamint a vérképzéshez szükséges vasat és rezet is tartalmaz. Ez az étel természetesen nem csak őzmájból készíthető el, hanem bármilyen más májból is, pl. nagyvadakból (vaddisznó, muflon, szarvas). A zsálya a Földközi-tenger térségéből származik, a 9. századtól azonban már Közép-Európában mindenhol ismerték, ma pedig már egészen Kisázsiáig elterjedt. A zsálya íze friss, fűszeres, enyhén kesernyés, kissé a kámforra emlékeztet, illata erőteljes.