r
Nosalty Logó

Őzmáj Nimród módra

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Mártika és Feri
Őzmáj Nimród módra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
grill
  • 18% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 363 kcal
  • 18% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1450 kcal
  • 18% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 138 kcal
  • 18% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    197 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    629.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    416 mg
  • Nátrium
    105 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    190 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 363 kcal
  • 18% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    185.7 g

Zsír

  • Összesen
    60.2 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    788 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2517.8 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    79 mg
  • Kálcium
    106 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    202 mg
  • Foszfor
    1664 mg
  • Nátrium
    418 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    760.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    345 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    51 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    51 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    121 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 1450 kcal
  • 18% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    240 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    159 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 138 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A májat alaposan megmossuk, a hártyától megtisztítjuk, lecsepegtetjük. Elkészítés előtt vékony, de nem apró szeletekre vágjuk.
  2. Forró serpenyőben a felszeletelt fokhagymát és a vékony karikára vágott hagymát a vajban megpirítjuk.
  3. Amikor a vöröshagyma megpirult, hozzáöntjük a vörösbort, megszórjuk zsályával. (Mivel a zsálya a nagyon intenzív fűszerek közé tartozik, csak módjával használjuk, különben ételünk keserűvé válik! Hőre van szüksége, hogy teljes aromáját kiadja magából, ételeinket már a főzés elején megfűszerezhetjük. A szárított levelekből még kevesebb is elegendő!)
  4. Megvárjuk, amíg elforr a vörösbor. Beletesszük a felszeletelt májat, törött borssal meghintve néhány percig sütjük. (Csak tálaláskor sózzuk meg, különben megkeményedik a máj!)
  5. Egy májdarabot késsel elmetszve könnyen ellenőrizni tudjuk, hogy barnás színű-e és nem rózsaszín. (Vigyázat! Ha túlpirítjuk a májat, megkeményedik.)
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 56
  • Össznézettség: 39979
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 30.

Ajánló

"Régi aranyszabály, hogy a jó szakács csak módjával használjon fűszert. Az étel eredeti ízét javítani és ne elnyomni igyekezzék." A vadhúsok, belsőségek elkészítésénel nem csak az egyéni ízlést, hanem vendégeink kéréseit is figyelembe kell venni!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Őzmáj Nimród módra
Mártika és Feri 107 recept

A zsigeri szervek közül a leghasznosabbak (és viszonylag a legolcsóbbak) a magas tápértékű belsőségek: a máj, a szív, a vese, valamint a tüdő és a lép.  A máj az egyik legkiválóbb táplálék, nemcsak fehérjét, szénhidrátot és zsírt, hanem sokféle vitamint (A, B12, K) és ásványi anyagot, kolint, valamint a vérképzéshez szükséges vasat és rezet is tartalmaz. Ez az étel természetesen nem csak őzmájból készíthető el, hanem bármilyen más májból is, pl. nagyvadakból (vaddisznó, muflon, szarvas). A zsálya a Földközi-tenger térségéből származik, a 9. századtól azonban már Közép-Európában mindenhol ismerték, ma pedig már egészen Kisázsiáig elterjedt. A zsálya íze friss, fűszeres, enyhén kesernyés, kissé a kámforra emlékeztet, illata erőteljes.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...