Őszibarackbefőtt Koszidertől
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
koszider
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 0% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
375g őszibarack140 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
5 kcal
-
375g víz0 kcal
Összesen
262
kcal
- 0% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
3000g őszibarack1123 kcal
-
240g cukor929 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
3000g víz0 kcal
Összesen
2100
kcal
- 0% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
47.7g őszibarack18 kcal
-
3.8g cukor15 kcal
-
0.6g citromlé0 kcal
-
0.2g vaníliás cukor1 kcal
-
47.7g víz0 kcal
Összesen
34
kcal
- 0% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 0.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 160.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.9 g
-
Cukor 62 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 699.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 583 micro
-
β-crypt 241 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 328 micro
Összesen
262
kcal
- 0% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 26.3 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1282.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 268 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 292 mg
-
Foszfor 579 mg
-
Nátrium 123 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 527.5 g
-
Cukor 492 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 5593.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 461 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 206 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 75 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 123 micro
-
Kolin: 178 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4666 micro
-
β-crypt 1931 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2627 micro
Összesen
2100
kcal
- 0% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.4 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 20.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 4 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 9 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.4 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 88.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
34
kcal
Hozzávalók
-
3 kg őszibarack
-
12 púpozott ek cukor
-
1 citromból nyert citromlé
-
3 l víz
Elkészítés
- Érett, de még kemény őszibarack kell hozzá, ez nagyon fontos! Még az se baj, ha egy kicsit éretlenebb, akkor viszont nehezen jön le a bőre. Magvaváló legyen, másképp nem lehet lecibálni a magról. Tisztítatlanul kb. 3 kg kell a négy üveghez, tisztán mérve pedig kb. 2-2,2 kg-nak kell lennie, mert egy üvegbe kb. fél kiló barack fér bele. (Az üveg a szabvány, 720 ml-es. Kevesebbel nem érdemes kínlódni, több meg csak nagy fazékba fér bele, ami nincs mindenkinek. Ez épp jó adag.)
- Két edényben vizet forralunk. Az egyikben fogjuk leforrázni a barackot, a másik a felöntőlé lesz, ennek úgy 3 liternek kell lennie. Mivel csak sima víz a felöntőlé, nem érdemes a mennyiséggel spórolni, forrjon csak jó sok, kell a dunsztoláshoz is. Alaposan kimossuk a 4 darab üveget és a tetőt.
- A barackot megmossuk és adagonként beledobáljuk a forrázós vízbe. Kb. 2 percig kell zubogtatni, hogy könnyedén lejöjjön a bőre. (Ha kikanalaztuk a vízből, hagyhatjuk kicsit hűlni, hogy meg lehessen fogni.)
- A barackok bőrét lehúzzuk (az éretlenebbről nem nagyon jön le, még akkor se, ha percekig főzzük - ezt megpucoljuk, mint az almát), és a húsát 4 gerezdre vágjuk. Félbevágva talán szebb lenne, de akkor nem jó az üveg kihasználása. Az üvegeket megtöltjük a gerezdekkel, jól megtömhetjük, de ne törjük össze a gyümölcsöt.
- Most minden üvegre kanalazunk 3-3 evőkanál kristálycukrot, egy kevés vaníliás cukrot (egy zacskót osztunk szét) és 1-2 kávéskanál citromlevet - ettől lesz szép világos.
- Az üvegeket csurig feltöltjük a forrásban lévő felöntő vízzel. Rácsavarjuk a fedőt, de még nem kell megszorítani! Most forgassuk ide-oda az üveget, hogy az aljára leült cukor teljesen felolvadjon. Ezután levesszük a fedőt, és újra töltünk rá vizet - most már jól rá is szoríthatjuk a tetőket.
- Egy 5 literes lábos aljára terítünk egy tiszta konyharuhát, és beleállítgatjuk az üvegeket. (Az én lábasom szája 24 cm átmérőjű, magassága 14 cm, ebbe pont négy üveg fér bele.) Az üvegek köré öntjük a megmaradt, forró felöntőlevet és még annyi vizet, hogy a vízszint az üvegek tetejétől két ujjnyira legyen. A lábost lefedjük, és lassú tűzön addig melegítjük, míg a lábosban lévő víz épp forrni kezd.
- Most elzárjuk a lángot, és így hagyjuk állni az egészet vagy 3-4 óráig, még azt sem kell megvárni, hogy kihűljön. Az üvegeket kiemeljük, lemossuk-megszárítjuk, és mehet a polcra. A dunsztolás akkor volt eredményes, ha a barackszeletek felemelkednek az üveg tetejéhez - ez nem hiba, sőt, ez a jó! Évekig is eláll, ha sötét helyen tartjuk, mert hajlamos kicsit besötétedni. Ugye, hogy nem is nehéz?
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 44
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 6741
- Feltöltés dátuma: 2016. augusztus 13.
Ajánló
Magában eszegetni hideg napokon, de hús mellé is jó, savanyúság helyett.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
koszider
90 recept
Sokáig az őszibarackbefőtt volt a mumusom, azt hittem, az valami nagy varázslat. Hát, nem. Nagyon egyszerű és még gyors is, csak a dunsztolás hosszadalmas, de nem kell mellette állni.