r
Nosalty Logó

Öregtésztás kenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Nonci
Öregtésztás kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Öregtészta

Kenyér

Összesen 474 kcal
  • 6% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Öregtészta

Kenyér

Összesen 1893 kcal
  • 6% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Öregtészta

Kenyér

Összesen 227 kcal
  • 6% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1796.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    209 mg
  • Nátrium
    1460 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    97.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    90 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 474 kcal
  • 6% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    52.4 g

Zsír

  • Összesen
    14.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7186.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    143 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    234 mg
  • Foszfor
    834 mg
  • Nátrium
    5839 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    388.4 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    360.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    226 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    343 micro
Összesen 1893 kcal
  • 6% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    861.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    700 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 227 kcal

Hozzávalók

Öregtészta

Kenyér

Elkészítés

Öregtészta

  1. Az öregtészta száraz hozzávalóit egy nagy tálba tesszük, amibe később az egész tészta megkelve is belefér.
  2. Erre ráöntjük a langyos vizet, és a habverő dagasztó keverőjével összekeverjük. Nem kell sokáig keverni, csak amíg egy homogén, ragadós tészta nem lesz, kb. 1 perc. (Ha nincs ilyen keverőgépünk, akkor fakanállal vagy kézzel is összekeverhetjük.)
  3. Terítsünk nedves konyharuhát a tálra, és tegyük félre 8-12 órára. Ha este bekevertük, akkor reggelig, ha reggel keverjük, akkor estig. Három-négyszer akkora lesz, mint volt, és levegős, buborékos.

Kenyér

  1. Vegyük elő a már kész öregtésztánkat, és tegyük rá a kenyérhez való liszt, cukor só, olaj mennyiséget, majd öntsük rá a langyos vizet.
  2. Keverőgéppel vagy kézzel keverjük, dagasszuk 1-2 percig, amíg sima nem lesz.
  3. Lisztes kézzel vegyük ki, lisztezzük körbe, és tegyük vissza a tálba kelni. (Az se baj, ha nem vesszük ki, csak lelisztezzük le a tetejét, mert ragadós lesz a tészta.)
  4. Takarjuk le, és tegyük félre a konyha legmelegebb pontjára kelni 4-6 órát (hőmérséklettől függ).
  5. Ha a tészta megkelt, térfogata három-négyszeresére nőtt, akkor kivesszük lisztezett deszkára, és kicsit átgyúrjuk, hogy összeálljon, és megformázzuk. Kilisztezett kenyérsütőformába tesszük. (Ha nincs sütőformánk, jénai tálba vagy őzgerincformába is tehetjük.) Nem baj, ha nem tölti ki a formát, mert még meg fog dagadni sütés előtt. Vizes ecsettel megkenhetjük, és magokat szórhatunk rá (lenmag, mák, szezámmag). Pengével vagy nagyon éles késsel bevághatjuk a tetejét. A formában hagyjuk még egy-másfél órát kelni.
  6. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Mielőtt készre sütjük, kivesszük, megkenjük vizes ecsettel, és még 5 percig sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 36
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 1569
  • Feltöltés dátuma: 2020. március 28.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Karantén kenyér: 24 óra, és kész. Ezt a kenyér receptet azért kísérleteztem ki, mert a koronavírus miatt a boltokból már teljesen kifosztották az élesztőt, ám én mégis otthon szeretném elkészíteni a kenyeret.  Tehát ez egy olyan kenyér, ami egy kevés élesztővel megindított gyors kovásszal, azaz öregtésztával készül. Kívül ropogós, belül lágy, nem fullasztó. 2 naposan is finom.

Hozzávalók

Öregtészta

Kenyér

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...