Nyers kenyér lenmagból
- 12% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 12% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 12% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 22 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 925 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 132 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 188 mg
-
Foszfor 314 mg
-
Nátrium 273 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.2 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 30.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 280 micro
- 12% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 57.8 g
Zsír
-
Összesen 132 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 78 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5550.1 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 67 mg
-
Kálcium 792 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 1126 mg
-
Foszfor 1886 mg
-
Nátrium 1639 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 115.3 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 82 mg
VÍZ
-
Összesen 181.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 248 micro
-
Kolin: 232 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1682 micro
- 12% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 25.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1059.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 151 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 215 mg
-
Foszfor 360 mg
-
Nátrium 313 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 34.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 321 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A lenmagot kávéőrlőn megőröljük. A mandulabelet úgyszintén.
- Az almát meghámozzuk, és lereszeljük.
- A fokhagymát fokhagymanyomóval összezúzzuk (vagy mindent aprítón áthajtunk).
- Összegyúrjuk, mint a kenyeret, kevés vízzel lazíthatjuk.
- A masszából veknit formálunk, hogy ne ragadjon a deszkához, meghintjük útifű maghéjjal (elmaradhat). Vékony szeletekre vágjuk.
- A szeleteket tepsire rakjuk, és légkeveréses sütőben 45 fokon szárítjuk, másfél-két órán át (nyáron egyszerűen kitesszük a tűző napra).
- Sütés hőfoka: 45 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 75
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 10049
- Feltöltés dátuma: 2013. június 29.
Ajánló
Sokféle diétában alkalmazható kenyérpótlóként. Szendvicsalapnak kiváló. A nyerskenyerek közül az egyik legjobb és legszebb.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Gitta nyersétel blogjában találta a feleségem ezt a receptet. A receptet egyszerűsítette, ebben a formában közlöm. A képen levő példány maradék lenmagból készült, kb. 20 dkg szőke és 5 dkg barna mag van benne. A paradió helyett mandulabelet használt, ennek az íze szintén semleges. Lehet mandula helyett őrölt dióbelet, mogyorót vagy akár napraforgómagot is használni, ezt még nem próbáltuk ki. Az útifű maghéj nagyon egészséges ugyan, de - bár a lisztes-kenyérszerű küllem ennek köszönhető - elhagyható. Ebben az esetben az elkészítés költsége jóval kisebb. Ha több almát teszünk bele, nem kell sem útifűmag, sem víz hozzá. Az első kísérletnek nem volt osztatlan sikere (én szerettem ezt is!), mert a lenmag jellegzetes íze volt uralkodó. Feleségem ezért most fokhagymás változatot "sütött". A fokhagyma a leírt mennyiségben elnyomta a lenmag ízét, viszont - meglepő módon - nem vált tolakodóvá. A képen látható példányból fotózásig ennyi maradt mindössze, ez a napon "sült". Minden tekintetben megtévesztésig hasonlít egy erősen magos, friss kenyérhez, állagát a szárításnak köszönheti, amely történhet aszalógépben, légkeveréses sütőben vagy a napon. Minél tovább szárítjuk, annál tovább eláll a hűtőben. Nagyon finom, de laktató, tömény. Három szeletnél nem is lehet többet enni belőle, bár én felfaltam nyolcat egyszer, de a következő étkezés ki is maradt.