Napraforgó kenyér
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kriszti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
kenyérsütő
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
110g finomliszt400 kcal
-
17g rétesliszt61 kcal
-
42g tej23 kcal
-
18g napraforgó olaj157 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
7 kcal
-
0g cukor2 kcal
-
1g só0 kcal
-
17g vaj120 kcal
A tetejére
-
3g tojássárgája11 kcal
-
5g tej3 kcal
-
8 kcal
Összesen
815
kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
660g finomliszt2402 kcal
-
100g rétesliszt364 kcal
-
250g tej140 kcal
-
106g napraforgó olaj939 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
40g friss élesztő42 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
8g só0 kcal
-
100g vaj717 kcal
A tetejére
-
20g tojássárgája64 kcal
-
30g tej17 kcal
-
47 kcal
Összesen
4880
kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
46g finomliszt167 kcal
-
7g rétesliszt25 kcal
-
17.4g tej10 kcal
-
7.4g napraforgó olaj65 kcal
-
7.7g tojás10 kcal
-
2.8g friss élesztő3 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
7g vaj50 kcal
A tetejére
-
1.4g tojássárgája4 kcal
-
2.1g tej1 kcal
-
0.6g napraforgómag3 kcal
Összesen
339
kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18 g
Zsír
-
Összesen 36.6 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 132 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 973.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 92 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 217 mg
-
Nátrium 571 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 100.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 36.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 153 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 101 micro
-
Kolin: 94 mg
-
Retinol - A vitamin: 150 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 140 micro
Összesen
815
kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 108.1 g
Zsír
-
Összesen 219.8 g
-
Telített zsírsav 74 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 81 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 49 g
-
Koleszterin 792 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5843.5 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 307 mg
-
Kálcium 553 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 224 mg
-
Foszfor 1302 mg
-
Nátrium 3427 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 604 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 218.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 915 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 51 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 607 micro
-
Kolin: 563 mg
-
Retinol - A vitamin: 900 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 178 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 843 micro
Összesen
4880
kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 15.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 407.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 239 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 15.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 63 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
339
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
66 dkg finomliszt
-
10 dkg rétesliszt
-
1.3 dl napraforgó olaj
-
2 db tojás
-
0.5 teáskanál cukor
-
2 kk só
A tetejére
-
1 db tojássárgája
-
30 ml tej
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gépbe (folyékonyakat először, aztán a száraz hozzávalókat) tesszük, és a dagasztó programon jó hólyagosra, simára kevertetjük a géppel.
- Ha egyneművé válik a tészta, és szép fényes a felülete, kivesszük a gépből, nagyméretű lisztezett tálba tesszük, letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen kb. 40 perc alatt megkelesztjük.
- A kész tésztát átgyúrjuk, 2 nagyobb darabra osztjuk. Az egyiket félretesszük, a másikat 5 egyenlő részre osztjuk, golyóvá formáljuk.
- Egy nagyobb tortaforma segítségét vesszük. A karimáját lecsatoljuk, az aljára sütőpapírt borítunk, és kb. ekkora méretűre nyújtuk egyenként az 5 golyónkat. Ha kicsit túlnyúlik rajta, az sem baj. Az első kinyújtott tésztát a tortaformára borítjuk, megkenjük olvasztott vajjal, majd ráfektetjük a következőt, amit szintén vajjal megkenünk. Majd jön a 3., 4. lap is.
- Az 5. lapot nagyobbra nyújtjuk a többinél, hogy a tetejükre helyezve betakarja őket. Ezt már nem kell megkenni.
- A karimától számítva kb. 1-1,5 cm- re bevágjuk 8 (cikkelyre) egyenlő részre (mintha csillagot rajzolnánk).
- A bevágott részeket egyenként kifelé kihajtjuk.
- A félretett másik tésztaadag 1/4 részét ismét félretesszük. Ez lesz majd a közepe.
- A többi részt ismét 5 felé vágjuk, és ugyanúgy járunk el vele, mint az előzővel, csak kisebb lapokat nyújtunk, hogy bele tudjuk helyezni az előzőleg kihajtogatott karimába, tésztavirágba. Ezt is bevágjuk úgy, hogy a bevágások az első koszúrú szirmai közé essenek. Kihajtjuk, majd a félretett maradék tésztát odaformázzuk a közepébe.
- Megszórjuk magokkal (nekem épp csak napraforgó volt): napraforgó, lenmag, tökmag...
- Sütőpapírral bélelt gáztepsire fektetjük, és hagyjuk megkelni kb. 50 percig. Ha megkelt, tejes tojással megkenjük, előmelegített sütőben 190 fokon megsütjük. Az első 10 perc után a hőfokot 170 fokra csökkentjük.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: gáztepsi
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 6239
- Feltöltés dátuma: 2011. január 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
Kriszti
24 recept
Az eredeti receptet a gesztenye.blogol.hu oldalon találtam. Már nagyon régen szemezgetek vele, hónapok óta többször megnéztem, csodálkoztam a formáján...és rémüldöztem, hogy mennyi idő elkészíteni. Nos mostanra érett meg az elszántság :), és megérte. Finom és nagyon jó a szemnek is, és meglepően gyorsan ment a lapok nyújtogatása. Megijedtem a feladattól, de nem volt olyan rémes, mint amilyennek elsőként látszik :).