Muscovado fagyi zabpelyhes kosárkában
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 33% Zsír
-
50g tojássárgája161 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
190 kcal
-
75g crème fraîche268 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g só0 kcal
-
45g zabkeksz209 kcal
-
13g vaj90 kcal
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 33% Zsír
-
200g tojássárgája644 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
760 kcal
-
300g crème fraîche1071 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g só0 kcal
-
180g zabkeksz837 kcal
-
50g vaj359 kcal
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 33% Zsír
-
19.4g tojássárgája63 kcal
-
9.7g habtejszín28 kcal
-
19.4g finomítatlan nádcukor74 kcal
-
29.1g crème fraîche104 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g só0 kcal
-
17.5g zabkeksz81 kcal
-
4.9g vaj35 kcal
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.5 g
Zsír
-
Összesen 69.8 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 704 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 703.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 126 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 215 mg
-
Nátrium 321 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.3 g
-
Cukor 62 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 44.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 346 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 115 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 75 micro
-
Kolin: 418 mg
-
Retinol - A vitamin: 338 micro
-
α-karotin 19 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 547 micro
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 58 g
Zsír
-
Összesen 279.3 g
-
Telített zsírsav 155 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 2818 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2813.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 115 mg
-
Kálcium 505 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 861 mg
-
Nátrium 1284 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 325.2 g
-
Cukor 249 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 178.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1383 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 459 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 300 micro
-
Kolin: 1671 mg
-
Retinol - A vitamin: 1352 micro
-
α-karotin 76 micro
-
β-karotin 315 micro
-
β-crypt 66 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2188 micro
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 27.1 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 274 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 273.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 84 mg
-
Nátrium 125 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.6 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 17.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 134 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 45 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 162 mg
-
Retinol - A vitamin: 131 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 212 micro
Hozzávalók
-
10 db tojássárgája
-
30 dkg crème fraîche
-
1 csipet só
-
18 dkg zabkeksz
-
5 dkg vaj
Elkészítés
- A fagyi elkészítése:
- A tejszínt forrásig hevítjük.
- Hosszában kettévágjuk a vaníliarudat, és a kikapart magokat a tejszínhez adjuk, hagyjuk kihűlni (min. 10 perc).
- A tojásokat kettéválasztjuk (a fehérjéből lehet Pavlovát csinálni :). A sárgáját kézi mixer segítségével habosra keverjük a cukorral és a csipet sóval.
- A sárgája-cukor masszát lassan, kevergetve a langyosra hűtött tejszínhez adjuk, majd az egészet simára keverjük a créme fraiche-sel.
- A masszát alacsony hőmérsékleten, folyamatosan kevergetjük, míg besűrűsödik. Akkor jó, ha a belemártott fakanál hátát bevonó réteg közepébe ujjunkkal húzunk egy vonalat, és az száraz marad.
- Hőt és fagyasztást tűrő edénybe töltjük, hagyjuk kihűlni, amint lehet, hűtőbe tesszük (kb. fél órára), utána mehet a fagyasztóba (min. 4 óra).
- A kosárka elkészítése:
- A kekszet ledaráljuk, összekeverjük a vajjal.
- Vékonyan (ez nekem most nem igazán sikerült) kibélelünk vele egy muffin/szuflé/mini tortácska formát, a fagyi tálalásáig hűtőben tartjuk.
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 6032
- Feltöltés dátuma: 2010. július 30.
Ajánló
Gondolom (remélem) a fagyi éke, ez a kockányi csokicsoda is kellőképpen felborzolta a kedélyeket. Pár hónapja jött létre egy kézműves csokoládégyártó kisüzem, az ő munkájukat dícséri a képen látható alkotás. Az alapanyagot (keserű, tej vagy fehér csoki) és a hozzá választható feltéteket (szárított gyümölcsök, fűszerek, magok) ők adják, és a vevő (jelen esetben én) kedve szerint maga állíthatja össze saját nevét viselő csoki-költeményét. Bővebben erről a blogon.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lehet, hogy nem túl szerencsés névválasztás ez a muscovado, talán túlontúl kifinomultnak hangzik, pedig nem az! Pusztán arról van szó, hogy nagy kedvencemmel, a karamellel akartam indítani életem első fagyikészítési projektjét, ám nem az ízre, hanem a textúrára koncentrálva. Azért döntöttem a fehér rokon helyett a lágy, finomítatlan, sötétbarna nádcukor mellett, mert használatával megspóroltam a karamellkészítés maceráját, és ezerrel koncentrálhattam a tökéletes állag elérésére. Remélem, látszik a fotón: mission completed :)