Mogyoróvajas puha alapsüti
- 9% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 26% Zsír
-
23g finomliszt82 kcal
-
13g nádcukor48 kcal
-
14g vaj103 kcal
-
23g mogyoróvaj138 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
18g áfonya10 kcal
- 9% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 26% Zsír
-
180g finomliszt655 kcal
-
100g nádcukor380 kcal
-
115g vaj825 kcal
-
185g mogyoróvaj1106 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
140g áfonya80 kcal
- 9% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 26% Zsír
-
23.1g finomliszt84 kcal
-
12.8g nádcukor49 kcal
-
14.8g vaj106 kcal
-
23.7g mogyoróvaj142 kcal
-
7.1g tojás9 kcal
-
0.5g vanília kivonat0 kcal
-
0 kcal
-
18g áfonya10 kcal
- 9% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 24.4 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 231.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.2 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 109 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 106 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
- 9% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 67.9 g
Zsír
-
Összesen 195.1 g
-
Telített zsírsav 79 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 77 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 29 g
-
Koleszterin 427 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1850.1 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 86 mg
-
Kálcium 264 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 376 mg
-
Foszfor 958 mg
-
Nátrium 146 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 297.4 g
-
Cukor 131 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 198.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 868 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 243 micro
-
Kolin: 310 mg
-
Retinol - A vitamin: 849 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 227 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 388 micro
- 9% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 25 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 237.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 123 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.2 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 25.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 111 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 109 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Hozzávalók
-
180 g finomliszt
-
115 g vaj
-
185 g mogyoróvaj
-
0.5 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés
- Egy nagy tálban kézi mixer vagy konyhai robotgép segítségével, közepes fokozaton krémesre keverjük a vajat és a cukrot.
- Ezután belekeverjük a mogyoróvajat, majd a tojást, végül a vanília kivonatot. (Ehhez a lépéshez már inkább a dagasztókar fog kelleni.)
- A lisztet és a szódabikarbónát összekeverjük, és 3 adagban, alacsony fokozaton a mogyoróvajas masszához keverjük (ha az előző lépésnél még nem kellett a dagasztókar, most már biztosan kelleni fog). A tésztának inkább masszának, mint tésztaszerűnek kell lennie, de ha nagyon krémszerű, az se jó, ilyenkor tegyünk bele még egy pici lisztet.
- Vegyük elő az áfonyát és/vagy amivel dúsítani szeretnénk, és keverjük bele a masszába épp csak annyira, hogy egyenletesen eloszlassuk benne. A tésztát tegyük legalább fél órára hűtőbe. Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra.
- A hűtőből kivéve hagyjuk a tésztát 10 percig szobahőmérsékleten állni, hogy könnyebb legyen formázni. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Formázzunk a tésztából kb. 3 cm átmérőjű golyókat a kezünkkel, és a helyezzük a sütőpapírra egymástól 2-3 cm távolságra. Ha teli a tepsi, a golyókat ujjaink segítségével nyomjuk kb fél centi lapos korong formára.
- Az előmelegített sütőben 8-10 percig süssük őket. (Nem szabad megvárni, hogy elkezdjenek barnulni...!) Én nem vártam meg, hogy a tepsiben hűljenek, féltem, hogy jobban átsülnek, mint kéne, ezért egy tálcára raktam őket, és ott pihengettek a teljes kihűlésig. Ebből az adagból kb. 70 darab lesz. :)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 8 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 26
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1190
- Feltöltés dátuma: 2016. január 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Mogyoróvaj/Sós mogyorókrém- ki minek nevezi - imádom. Íme egy recept, amit a sallysbakingaddiction.com oldalon talált fantasztikus receptből módosítottam. Ez igazából egy alaprecept, melyet számtalan módon fel lehet használni (ahogy a szerzőnő is teszi!). Akármivel dúsítható: csokireszelékkel, csokicseppel, tört karamellizált, sós mogyoróval, mini M&M's-szel, egy-egy sütibe nyomott tejkaramell darabbal, szóval bármivel. Én az aszalt áfonyát mindenképpen ajánlanám bele, mert nagyon jól passzol az édes-sós-hoz, de az eredeti receptben is még két dúsító tényező van az áfonyán kívül. Én még ún. peanut butter baking chips-et tettem bele, ez kicsit nehezebben beszerezhető és elég drága itt nálunk (a Culinaris-ban megtaláljátok, sok más lenyűgöző amerikai társával együtt...), de anélkül is tökéletes. Ha az áfonyán kívül még tennétek bele valamit, akkor áfonyából kb. 10 dkg, a másikból 8 dkg mehet bele. A végeredmény egy nagyon intenzív ízvilágú, 'masszív', puha süti lesz, amit biztos nem merül a feledés homályába! Sally szerint 7 napig eláll és puha marad, ezt nem tudom alátámasztani, mert nem ért meg 7 napot... Akinek még kedve van bogarászni a varációk között, íme: sallysbakingaddiction.com