r
Nosalty Logó

Méhész kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Méhész kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 1008 kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 4031 kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 309 kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.8 g

Zsír

  • Összesen
    37.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    906.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    127 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    229 mg
  • Nátrium
    453 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    146.4 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    325 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    129 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    307 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    218 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    140 micro
Összesen 1008 kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    79.1 g

Zsír

  • Összesen
    151.1 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    44 g
  • Koleszterin
    397 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3626.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    217 mg
  • Kálcium
    508 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    152 mg
  • Foszfor
    915 mg
  • Nátrium
    1810 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    585.5 g
  • Cukor
    156 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    189.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1302 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    133 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    515 micro
  • Kolin:
    396 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1227 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    872 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    561 micro
Összesen 4031 kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    279.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    140 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    67 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 309 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. 1 dl tejet meglangyosítunk, beleteszünk 1 ek mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
  2. A tojásokat felverjük, belekeverünk 2 dl langyos tejet, 2 ek mézet, az olajat, a sót, valamint a narancshéjat, ha azt is akarunk bele.
  3. A lisztet a megkelt élesztővel és a tojásos keverékkel tésztává dagasztjuk, majd langyos helyen duplájára kelesztjük.
  4. Ekkor téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, és hajtogatjuk, mint a leveles tésztát (jobbról, balról, majd ezt még ketté). Pihentetjük 10 percig.
  5. Megismételjük a nyújtás-kenés-hajtogatást, majd még 10 percig pihentetjük.
  6. Utóljára kinyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, és 2 ek mézet csurgatunk rá. A szélét kb. 3 cm-en hagyjuk szabadon!
  7. Feltekerjük, és kikent, lisztezett tepsire vagy formába rakjuk. 15 percig pihentetjük.
  8. Tetejét megkenjük olvasztott margarinnal, megszórjuk kristálycukorral, az oldalát megszurkáljuk, és betesszük a sütőbe.
  9. 10-15 perc után kivesszük, megint megkenjük-cukrozzuk, és visszatesszük a sütőbe. Picit mérsékeljük a hőfokot.
  10. Kb. még 15 perc, és kész is. A sütőből kivéve még egyszer megkenjük olvasztott margarinnal.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 106
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 6245
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 12.

Ajánló

Meg is lehet tölteni mákkal, dióval, kakaóval, stb. Akkor a tésztát 2 cipóra osztjuk, és úgy csináljuk végig a hajtogatásokat. Akkor az utolsó nyújtás után a töltelékkel együtt tekerjük fel. Úgy két kalács lesz belőle. Persze töltelék nélkül is lehet két kisebb kaláccsá formálni, ki hogy szereti. Ha valakit zavar, hogy a tészta belseje csigavonalban kissé szét van válva, az a feltekerés előtt már ne kenje meg margarinnal, csak a mézet csurgassa a tésztára, úgy tekerje fel. Narancshéjjal még sosem készítettem, de biztos kipróbálom egyszer.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagyon szeretem a mézet. Egyszer kaptam egy receptet, íme egy kalács, ami mézzel készül. Sokáig nem csináltam meg, nagyon bonyolultnak találtam, meg attól is tartottam, hogy majd össze-vissza ragadni fog. De nem kell félni, nem nehéz vele dolgozni. Nagyon szeretnivaló, ahogy finoman érződik rajta a méz íze. A sikeréről csak annyit, hogy már háromszor kellett megsütnöm, hogy egyszer végre le tudjam fotózni. Mert mindig, mire észbekaptam, a fotókhoz már csak a csücske maradt. :)

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...