r
Nosalty Logó

Meglepetés gombóc

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Meglepetés gombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 1004 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 4014 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 196 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.5 g

Zsír

  • Összesen
    60.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1351.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    237 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    344 mg
  • Foszfor
    667 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    100.8 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    258.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    325 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    112 micro
  • Kolin:
    129 mg
  • Retinol - A vitamin:
    211 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    1295 micro
  • β-crypt
    123 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    703 micro
Összesen 1004 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    97.8 g

Zsír

  • Összesen
    240.3 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    76 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    121 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5404.4 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    162 mg
  • Kálcium
    947 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    1375 mg
  • Foszfor
    2668 mg
  • Nátrium
    190 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    403.1 g
  • Cukor
    103 mg
  • Élelmi rost
    107 mg

VÍZ

  • Összesen
    1034.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1298 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    122 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    146 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    446 micro
  • Kolin:
    517 mg
  • Retinol - A vitamin:
    845 micro
  • α-karotin
    68 micro
  • β-karotin
    5179 micro
  • β-crypt
    492 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2812 micro
Összesen 4014 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    267 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    132 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    256 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    139 micro
Összesen 196 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A burgonyát és a csicsókát puhára főzzük, majd hámozás után krumplinyomóval pépesre préseljük.
  2. A lisztet, tojást, a hideg margarint, és a meghűlt burgonya és csicsóka pépet összedolgozzuk a sóval.
  3. A tésztát kinyújtjuk kb:1/2 cm-es vastagságúra, és kb.:10x10 cm-es kockákra felvágjuk.
  4. A kockákra ráhelyezzük a kimagozott és félbevágott sárgabarackot, vagy szilvát felváltva.
  5. Meghintjük fahéjjal és vaníliás cukorral.
  6. Majd a négy sarkát a tésztának ráhajtva a gyümölcsre kicsi "gombócokat" formálunk.
  7. Lobogó forró, sós vízben kifőzzük, 5perc alatt.
  8. A lenmagpelyhet 3 evőkanál olajon egy kicsit megpirítjuk, és a gombócokat megforgatjuk benne.
  • Receptkönyvben: 28
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 15128
  • Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 09.

Ajánló

Cukrot hinthetünk a tetejére, ill. savanykás gyümölcslekvárral is fogyaszthatjuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sajnos, nem sikerült teljesen gluténmentesre készíteni. Inkább gluténszegénynek mondanám, tulajdonképpen a 20 dkg-liszt csak, ami glutént tartalmaz. Első próbálkozásomkor a 20 dkg búzaliszt helyett rizsliszttel próbáltam ezt a tésztát, csak nudli alakban. Teljesen szétfőtt, és egy nagy masszahalom lett belőle, tehettem én bármennyi tojást bele! Ez a minimális gluténmennyiség 28 gombócra eloszlik, talán aki gluténmentes diétán van, nem eszik meg egyszerre úgysem 28 db gombócot! A kalóriákról már nem is beszélve! A csicsóka azért került bele, mert kevés volt a burgonya itthon - a zöldséges hétvége lévén bezárva, hát egy kicsit törtem a fejem, hogy mivel lehetne helyettesíteni a krumplit. "Szegény ember vízzel főz", a mondás szerint, én meg csicsókával. A csicsóka végül is a burgonyafélék családjába tartozik, csak édes. Kimentem a kertbe, vad áskálódásba kezdtem, és sikerült a hiányzó burgonyamennyiségnek megfelelő csicsókát kilapátolni. Ajánlom, hogy főzés előtt a csicsókagumó szárát teljesen vágjátok le. Egy kicsit hanyagul csak letörögettem, és 2-3 cm-es szárak a főtt gumón maradtak, összetöréskor tele vannak szálkás rost darabokkal - ez ehetetlen - le kell vágni róla. Igazán evés közben ért minket a meglepetés. Ezért is neveztem el Meglepetés gombócnak, mert a fele gombóc szilvás - a másik fele sárgabarackos töltetű, és csak evéskor derül ki, hogy mi is a töltelék.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...