Meglepetés gombóc
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
50g finomliszt182 kcal
-
75g burgonya43 kcal
-
75g csicsóka38 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
25g margarin179 kcal
-
0g só0 kcal
-
96g sárgabarack43 kcal
-
88g szilva38 kcal
-
75g lenmag401 kcal
-
53 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
10 kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
200g finomliszt728 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
300g csicsóka151 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
100g margarin717 kcal
-
0g só0 kcal
-
385g sárgabarack172 kcal
-
350g szilva151 kcal
-
300g lenmag1602 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
9.9g finomliszt36 kcal
-
14.8g burgonya9 kcal
-
14.8g csicsóka7 kcal
-
2.7g tojás3 kcal
-
4.9g margarin35 kcal
-
0g só0 kcal
-
19g sárgabarack8 kcal
-
17.3g szilva7 kcal
-
14.8g lenmag79 kcal
-
1.2g napraforgó olaj10 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.5 g
Zsír
-
Összesen 60.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1351.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 237 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 344 mg
-
Foszfor 667 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 100.8 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 258.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 325 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 112 micro
-
Kolin: 129 mg
-
Retinol - A vitamin: 211 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 1295 micro
-
β-crypt 123 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 703 micro
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 97.8 g
Zsír
-
Összesen 240.3 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 76 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 121 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5404.4 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 162 mg
-
Kálcium 947 mg
-
Vas 31 mg
-
Magnézium 1375 mg
-
Foszfor 2668 mg
-
Nátrium 190 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 403.1 g
-
Cukor 103 mg
-
Élelmi rost 107 mg
VÍZ
-
Összesen 1034.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1298 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 122 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 146 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 446 micro
-
Kolin: 517 mg
-
Retinol - A vitamin: 845 micro
-
α-karotin 68 micro
-
β-karotin 5179 micro
-
β-crypt 492 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2812 micro
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 11.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 267 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 132 mg
-
Nátrium 9 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 51.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 42 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 256 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 139 micro
Hozzávalók
-
30 dkg burgonya
-
30 dkg csicsóka
-
1 db tojás
-
10 dkg margarin
-
1 csipet só
-
5 közepes db sárgabarack
-
5 közepes db szilva
-
3 ek napraforgó olaj
-
fahéj ízlés szerint
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
- A burgonyát és a csicsókát puhára főzzük, majd hámozás után krumplinyomóval pépesre préseljük.
- A lisztet, tojást, a hideg margarint, és a meghűlt burgonya és csicsóka pépet összedolgozzuk a sóval.
- A tésztát kinyújtjuk kb:1/2 cm-es vastagságúra, és kb.:10x10 cm-es kockákra felvágjuk.
- A kockákra ráhelyezzük a kimagozott és félbevágott sárgabarackot, vagy szilvát felváltva.
- Meghintjük fahéjjal és vaníliás cukorral.
- Majd a négy sarkát a tésztának ráhajtva a gyümölcsre kicsi "gombócokat" formálunk.
- Lobogó forró, sós vízben kifőzzük, 5perc alatt.
- A lenmagpelyhet 3 evőkanál olajon egy kicsit megpirítjuk, és a gombócokat megforgatjuk benne.
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 15122
- Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 09.
Ajánló
Cukrot hinthetünk a tetejére, ill. savanykás gyümölcslekvárral is fogyaszthatjuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Sajnos, nem sikerült teljesen gluténmentesre készíteni. Inkább gluténszegénynek mondanám, tulajdonképpen a 20 dkg-liszt csak, ami glutént tartalmaz. Első próbálkozásomkor a 20 dkg búzaliszt helyett rizsliszttel próbáltam ezt a tésztát, csak nudli alakban. Teljesen szétfőtt, és egy nagy masszahalom lett belőle, tehettem én bármennyi tojást bele! Ez a minimális gluténmennyiség 28 gombócra eloszlik, talán aki gluténmentes diétán van, nem eszik meg egyszerre úgysem 28 db gombócot! A kalóriákról már nem is beszélve! A csicsóka azért került bele, mert kevés volt a burgonya itthon - a zöldséges hétvége lévén bezárva, hát egy kicsit törtem a fejem, hogy mivel lehetne helyettesíteni a krumplit. "Szegény ember vízzel főz", a mondás szerint, én meg csicsókával. A csicsóka végül is a burgonyafélék családjába tartozik, csak édes. Kimentem a kertbe, vad áskálódásba kezdtem, és sikerült a hiányzó burgonyamennyiségnek megfelelő csicsókát kilapátolni. Ajánlom, hogy főzés előtt a csicsókagumó szárát teljesen vágjátok le. Egy kicsit hanyagul csak letörögettem, és 2-3 cm-es szárak a főtt gumón maradtak, összetöréskor tele vannak szálkás rost darabokkal - ez ehetetlen - le kell vágni róla. Igazán evés közben ért minket a meglepetés. Ezért is neveztem el Meglepetés gombócnak, mert a fele gombóc szilvás - a másik fele sárgabarackos töltetű, és csak evéskor derül ki, hogy mi is a töltelék.