r
Nosalty Logó

Meggymártás

Rosanics Petra
Meggymártás pirított darával és sült hússal
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

189
Kalória
1.4g
Fehérje
20.5g
Szénhidrát
12.2g
Zsír
157g
Víz
36.4g
Koleszterin
1.7g
Élelmi rost
12.1g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 189 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1130 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 89 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    12.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    87.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    27 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    20.5 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    157 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    601 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 189 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    73.1 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    219 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    526.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    214 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    82 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    123 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    941.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    910 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    93 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    610 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3607 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    392 micro
Összesen 1130 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    41.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    9.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    73.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    282 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 89 kcal

Elkészítés

  1. A meggymártás nem csak friss meggyből készülhet, hanem befőttként eltett vagy fagyasztott gyümölcsből is. Utóbbi esetekben azonban tegyük félre a folyadékot (befőttlé, kiolvasztáskor engedett gyümölcslé), mert ebben rengeteg íz és szín van, amire szükségünk lehet. Fontos viszont, hogy csak magozott gyümölcsöt használjunk, mert senki nem szeretne magra harapni.
  2. A vajat és a cukrot összemelegítjük kvázi karamellé és fűszerezzük fahéjjal is. Ha szükséges, adjunk hozzá egy-két kanál vizet, így könnyebben összeáll.
  3. Amikor a karamell kész, hozzáadjuk a meggyet, kicsit átforgatjuk, majd felöntjük vízzel, belefacsarjuk a citrom levét, és így főzzük pár percet. (Ha van félretett gyümölcslevünk, akkor azt öntsük hozzá a víz egy része helyett.)
  4. Közben pedig egy tálkában kikeverjük a keményítőt a tejszínnel, majd keverünk hozzá egy kanállal a gyümölcs főzővizéből is, ezzel is kikeverjük, és csak utána öntjük bele az egészet a lábasba.
  5. Forralunk egyet a mártáson, hogy a keményítő elvégezze a dolgát és behúzza a szószt (illetve azért is fontos, mert a forralással főzzük ki a keményítőízt is).
  6. A kész meggymártást hagyományosan burgonyával vagy pirított darával tálalják - mi az utóbbi csoportba tartozunk -, illetve ízlés szerint egy-két szelet sült hús is passzol mellé.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 25 p

Imádjuk a meggymártást, többek között a meggyszezont is azért várjuk minden évben, hogy lehessen frissen készíteni ezt az igazán magyaros fogást - és persze eltenni a meggyből, hogy az év többi részében is tudjuk készíteni. Nálunk darával és sült hússal az igazi, de sokan burgonyával tálalják, maga a meggymártás pedig mindkét verzióhoz remekül passzol.

További receptek

Almaméz

Sok almád termett, vagy pont mindenki almát vásárolt a családban, és nincs kedved, időd almás pitét sütni belőle? Akkor készíts almamézet, most az őszi almákból lesz a legfinomabb!

Gréti

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...