r
Nosalty Logó

Meggymártás

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Meggymártás
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 189 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1130 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 89 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    12.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    87.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    27 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.5 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    157 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    601 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 189 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    73.1 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    219 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    526.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    214 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    82 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    123 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    941.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    910 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    93 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    610 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3607 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    392 micro
Összesen 1130 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    41.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    282 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 89 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Elkészítés

  1. A meggymártás nem csak friss meggyből készülhet, hanem befőttként eltett vagy fagyasztott gyümölcsből is. Utóbbi esetekben azonban tegyük félre a folyadékot (befőttlé, kiolvasztáskor engedett gyümölcslé), mert ebben rengeteg íz és szín van, amire szükségünk lehet. Fontos viszont, hogy csak magozott gyümölcsöt használjunk, mert senki nem szeretne magra harapni.
  2. A vajat és a cukrot összemelegítjük kvázi karamellé és fűszerezzük fahéjjal is. Ha szükséges, adjunk hozzá egy-két kanál vizet, így könnyebben összeáll.
  3. Amikor a karamell kész, hozzáadjuk a meggyet, kicsit átforgatjuk, majd felöntjük vízzel, belefacsarjuk a citrom levét, és így főzzük pár percet. (Ha van félretett gyümölcslevünk, akkor azt öntsük hozzá a víz egy része helyett.)
  4. Közben pedig egy tálkában kikeverjük a keményítőt a tejszínnel, majd keverünk hozzá egy kanállal a gyümölcs főzővizéből is, ezzel is kikeverjük, és csak utána öntjük bele az egészet a lábasba.
  5. Forralunk egyet a mártáson, hogy a keményítő elvégezze a dolgát és behúzza a szószt (illetve azért is fontos, mert a forralással főzzük ki a keményítőízt is).
  6. A kész meggymártást hagyományosan burgonyával vagy pirított darával tálalják - mi az utóbbi csoportba tartozunk -, illetve ízlés szerint egy-két szelet sült hús is passzol mellé.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 42
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 69
  • Össznézettség: 1688
  • Feltöltés dátuma: 2024. július 10.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Meggymártás
Rosanics Petra 342 recept

Imádjuk a meggymártást, többek között a meggyszezont is azért várjuk minden évben, hogy lehessen frissen készíteni ezt az igazán magyaros fogást - és persze eltenni a meggyből, hogy az év többi részében is tudjuk készíteni. Nálunk darával és sült hússal az igazi, de sokan burgonyával tálalják, maga a meggymártás pedig mindkét verzióhoz remekül passzol.

Címlapról ajánljuk

További cikkek