Meggymártás
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
Összesen
189
kcal
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
Összesen
1130
kcal
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
3.9g vaj28 kcal
-
2.3g nádcukor9 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
39.1g meggy18 kcal
-
31.3g víz0 kcal
-
13.3g citrom2 kcal
-
7.8g habtejszín23 kcal
-
2.3g étkezési keményítő9 kcal
Összesen
89
kcal
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.4 g
Zsír
-
Összesen 12.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 87.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 27 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.5 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 157 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 152 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 601 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Összesen
189
kcal
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.2 g
Zsír
-
Összesen 73.1 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 219 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 526.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 214 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 63 mg
-
Foszfor 160 mg
-
Nátrium 82 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 123 g
-
Cukor 73 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 941.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 910 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 93 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 59 mg
-
Retinol - A vitamin: 610 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 3607 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 392 micro
Összesen
1130
kcal
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.6 g
Zsír
-
Összesen 5.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 41.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 13 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.6 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 73.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 71 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 282 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Összesen
89
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
50 g vaj
-
3 ek nádcukor
-
1 tk fahéj
-
500 g meggy
-
4 dl víz
-
1 db citrom
-
1 dl habtejszín
-
2 ek étkezési keményítő
Elkészítés
- A meggymártás nem csak friss meggyből készülhet, hanem befőttként eltett vagy fagyasztott gyümölcsből is. Utóbbi esetekben azonban tegyük félre a folyadékot (befőttlé, kiolvasztáskor engedett gyümölcslé), mert ebben rengeteg íz és szín van, amire szükségünk lehet. Fontos viszont, hogy csak magozott gyümölcsöt használjunk, mert senki nem szeretne magra harapni.
- A vajat és a cukrot összemelegítjük kvázi karamellé és fűszerezzük fahéjjal is. Ha szükséges, adjunk hozzá egy-két kanál vizet, így könnyebben összeáll.
- Amikor a karamell kész, hozzáadjuk a meggyet, kicsit átforgatjuk, majd felöntjük vízzel, belefacsarjuk a citrom levét, és így főzzük pár percet. (Ha van félretett gyümölcslevünk, akkor azt öntsük hozzá a víz egy része helyett.)
- Közben pedig egy tálkában kikeverjük a keményítőt a tejszínnel, majd keverünk hozzá egy kanállal a gyümölcs főzővizéből is, ezzel is kikeverjük, és csak utána öntjük bele az egészet a lábasba.
- Forralunk egyet a mártáson, hogy a keményítő elvégezze a dolgát és behúzza a szószt (illetve azért is fontos, mert a forralással főzzük ki a keményítőízt is).
- A kész meggymártást hagyományosan burgonyával vagy pirított darával tálalják - mi az utóbbi csoportba tartozunk -, illetve ízlés szerint egy-két szelet sült hús is passzol mellé.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 59
- Tegnapi nézettség: 23
- 7 napos nézettség: 90
- Össznézettség: 2414
- Feltöltés dátuma: 2024. július 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
Imádjuk a meggymártást, többek között a meggyszezont is azért várjuk minden évben, hogy lehessen frissen készíteni ezt az igazán magyaros fogást - és persze eltenni a meggyből, hogy az év többi részében is tudjuk készíteni. Nálunk darával és sült hússal az igazi, de sokan burgonyával tálalják, maga a meggymártás pedig mindkét verzióhoz remekül passzol.