Meggyes-mákos rétes
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
63g rétesliszt228 kcal
-
2g sikér6 kcal
-
2g sertészsír17 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
50g víz0 kcal
-
15g tejföl30 kcal
-
35 kcal
A meggyes-mákos töltelékhez
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
250g rétesliszt910 kcal
-
6g sikér22 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
200g víz0 kcal
-
60g tejföl119 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
A meggyes-mákos töltelékhez
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
24.5g rétesliszt89 kcal
-
0.6g sikér2 kcal
-
0.7g sertészsír7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g ecet0 kcal
-
19.6g víz0 kcal
-
5.9g tejföl12 kcal
-
1.6g napraforgó olaj14 kcal
A meggyes-mákos töltelékhez
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 20 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 874.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 400 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 110 mg
-
Foszfor 312 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72.7 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 138 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 610 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 52.9 g
Zsír
-
Összesen 80.2 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 37 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3497.3 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 103 mg
-
Kálcium 1601 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 440 mg
-
Foszfor 1248 mg
-
Nátrium 69 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 290.9 g
-
Cukor 62 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 552.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 276 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 176 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2441 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 315 micro
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 7.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 342.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 157 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 122 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 54.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 239 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sikért és a zsírt elmorzsoljuk a liszttel. A langyos vízben feloldjuk a sót, belekeverjük az ecetet és a liszt közepén készített mélyedésbe öntjük. Elkezdjük gyúrni a tésztát, egészen addig tesszük ezt, míg a rétestészta ruganyos és selymes nem lesz. Ez a folyamat körülbelül 20 verejtékes percet vesz igénybe. (Nagymamám erre vonatkozó megjegyzése: akkor kész a rétestészta, ha megjelennek a homlokon az izzadtságcseppek.. Mennyire igaz!
- Előkészítjük az asztalt, ahol a rétest nyújtani fogjuk: leterítjük egy tiszta vászonlepedővel, egyenletesen meghintjük rétesliszttel. A sima tapintású rétestésztát két részre osztjuk és a lepedővel fedett asztalra helyezzük, ügyelve, hogy se az alján, se a tetején gyűrődés ne legyen. Mindkét bucit vékonyan megkenjük olajjal és egy-egy tálat borítunk rá. Így hagyjuk pihenni fél órán át.
- A sütőt előmelegítjük 180 ºC–ra, légkeverésen. Közben elkészítjük a töltelékeket: a meggy levét lecsöpögtetjük, majd összekeverjük a mákkal és a cukorral. A túrós töltelékhez pedig egy tálban villával jól összetörjük a túrót, hozzáadjuk a tojást, a cukrot és a tejfölt, alaposan összekeverjük. Végül beletesszük a mazsolát és a citromhéjat.
- A fél óra leteltével az egyik bucit félretesszük a lepedőről és hozzáfogunk a rétes nyújtáshoz: nem az ujjainkkal kell dolgozni, hanem a rétestészta alá nyúlva a kézfejünkkel húzzuk kifelé a tésztát (csökkentve ezáltal a kiszakadás esélyét). Körben haladunk és húzzuk kifelé, az asztal széleinek irányába, mígnem elérve azt, egy kicsit túlhúzzuk rajta, és hagyjuk hogy néhány centire lelógjon. A lelógó részeket a kézfejünkre körkörösen tekerve leszedjük, félretesszük.
- A kinyújtott rétestésztát langyos olajjal megspricceljük, nem kell, hogy mindenhol érje az olaj, főleg nem szabad eláztatnia azt. És jön a töltelék, a széleken öt centit elhagyva, kezünkkel rászórjuk a kinyújtott tésztára, majd a lepedőt megfogva visszahajtjuk a felénk lévő részt, és segítségével felcsavarjuk a rétest. Így, ha mindent jól végeztünk, egy hosszú rétest kapunk, amiből S, avagy kígyó alakot formálunk és ügyesen megfogva átemeljük egy olajjal vékonyan kikent tepsire. Tejföllel elkevert olajjal megkenegetjük a réteskígyó tetejét és oldalát, és mehet is a sütőbe. 30-35 perc alatt aranyszínűre sül. Addig folytatjuk a rétesnyújtást, amíg van tésztánk. (A szélekről leszedett tésztát is újra össze lehet gyúrni, kicsit lefedve pihentetni kell utána és ki lehet nyújtani, bár ez már nem lesz olyan selymes.)
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 131
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 83877
- Feltöltés dátuma: 2008. március 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Gyermekkoromban a nyarakat az anyai nagymamámnál töltöttem egy Rába parti kis faluban. Ha akartuk, ha nem, befogtak bennünket, unokákat munkára: ház körüli és konyhai teendőkre egyaránt (uborkaszedés, málnaszedés, lekvár főzés, mosogatás és a társai). Akkoriban gyakran néma ellenkezésbe ütközött a sok munka, hisz kint tombolt a nyár és hívogatott a folyó vize, viszont utólag hálás vagyok e szigorért. Most nem élnének élénkem emlékezetemben a pillanatképek arról például, ahogy a Mami a rétest készíti. Pár hónapja egy hétvégét nála töltöttem és rávettem, hogy készítsünk rétest együtt, vagyis tanítson meg végre rétest nyújtani. Mami adta az instrukciókat, én pedig tettem a dolgom. Azt nem mondanám, hogy a végeredmény teljesen egyezett volna a gyermekkoromból megszokottal, mindenesetre a bátorítást megadta ahhoz, hogy egyedül is nekiálljak, a Mami segítő szavai és támogató jelenléte nélkül. Ma megtapasztaltam, hogy a rétes készítés mennyire fáradságos munka és ezúton is köszönöm Maminak, hogy annyiszor készítette a kedvünkért.