r
Nosalty Logó

Meggybefőtt Katrin konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Katrin
Meggybefőtt Katrin konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 833 kcal
  • 0% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 9990 kcal
  • 0% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 83 kcal
  • 0% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    201.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    212.3 g
  • Cukor
    198 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    739.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    240 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2888 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    319 micro
Összesen 833 kcal
  • 0% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    45 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2418 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    890 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    455 mg
  • Foszfor
    675 mg
  • Nátrium
    355 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2547.7 g
  • Cukor
    2378 mg
  • Élelmi rost
    72 mg

VÍZ

  • Összesen
    8871.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2880 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    450 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    95 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    360 micro
  • Kolin:
    275 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    34650 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3825 micro
Összesen 9990 kcal
  • 0% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    6 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.2 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    289 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 83 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A meggyet 2 vízben jól átmossuk, majd kimagozzuk meggymagvalóval.
  2. Elővesszük az üres befőttes üvegeket, jól átmossuk őket forró vízzel, majd lecsepegtetjük, s az asztalra készítjük. A kupakját is jól átmossuk.
  3. Kikészítjük még a kristálycukrot, a fahéjat és a nátrium-benzoátot is, s elkezdjük a meggy eltevését.
  4. Minden üveget legalább félig rakunk meggyel, majd rászórunk 2 evőkanál kristálycukrot. Ezután telerakjuk az üveget meggyel, természetesen a meggy levét is belecsurgatjuk az üvegbe.
  5. Ezután minden üveget kicsit megütögetünk az egyik tenyerünkkel, hogy a meggyek jobban eltömődjenek az üveg aljára. Ezután pedig még a tetejére rakunk 2 evőkanál kristálycukrot, s ha van még hely, akkor annyi meggyet rakunk még az üvegbe, amennyi éppen belefér.
  6. A meggyekre szórunk 1-1 késhegynyi fahéjat, majd pedig felöntjük vízzel. Utána rászórunk 1-1 késhegynyi nátrium-benzoátot, s erősen rácsavarjuk mindegyik üveg tetejét.
  7. Kikészítünk ehhez a mennyiséghez 2 db nagyobb lábost, amiben a dunsztolást fogjuk csinálni. A lábosok aljára rakunk 2-3 sor újságpapírt, s belerakosgatjuk az üvegeket. Az üvegek közé is teszünk összetekert újságpapírt, hogy forrás közben nehogy összeütődjenek az üvegek, mert akkor el is törhetnek.
  8. Ezután a lábasokba annyi hideg vizet öntünk, hogy a befőttes üvegek kupakja kb. 1 cm-re kilátsszon, s felrakjuk a gázra. Meggyújtjuk alatta a gázt, rárakjuk a fedőt, s 2,5-3 óra hosszát dunsztoljuk, takarék lángon a meggybefőtteket.
  9. 2,5 óra után kiveszünk 1-2 üveget, hogy lemeózzuk, de természetesen konyhai kesztyű segítségével, mert nagyon forró az üveg. Ha azt látjuk, hogy már gyöngyözik a befőttlé, akkor el is készült, elzárhatjuk alatta a gázt, s a fedőt rajta hagyjuk, amíg ki nem hűl, azaz kb. 8-10 óráig. Ha még nem gyöngyözik, akkor még kb. fél órát hagyjuk a gázon, hogy teljesen elkészüljön.
  • Elkészítettem: 39 alkalommal
  • Receptkönyvben: 22
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2434
  • Feltöltés dátuma: 2015. július 04.

Ajánló

Én általában délután szoktam dunsztolni a befőtteket, s akkor egész éjszakára magára hagyom, hogy kihűljön, s majd csak másnap, amikor már kihűlt teljesen, akkor veszem ki a lábosból, letörölgetem az üvegeket. Előtte természetesen megírom a címkéket, majd ráragasztom, s mehet is a helyére, a spejzba.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szeretjük a meggyes ételeket. A meggylevest, meggyszószt, meggyes sütiket, ezért ha csak lehet, elteszek meggyet befőttnek.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...