Medvehagymás csicsókakrémleves
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
5g vaj36 kcal
-
125g csicsóka63 kcal
-
8g medvehagyma12 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
-
44g tejföl87 kcal
-
5g főzőtejszín7 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
250g víz0 kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
20g vaj143 kcal
-
500g csicsóka252 kcal
-
33g medvehagyma46 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
175g tejföl347 kcal
-
20g főzőtejszín26 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
1000g víz0 kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
1.1g vaj8 kcal
-
28.3g csicsóka14 kcal
-
1.8g medvehagyma3 kcal
-
0.6g leveskocka2 kcal
-
9.9g tejföl20 kcal
-
1.1g főzőtejszín1 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
56.6g víz0 kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 13.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 656.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 88 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 415 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.2 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 359.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 94 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 91 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.8 g
Zsír
-
Összesen 54.9 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 153 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2625.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 352 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 98 mg
-
Foszfor 486 mg
-
Nátrium 1659 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84.6 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 1438.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 377 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 154 mg
-
Retinol - A vitamin: 365 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 123 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 13 micro
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 3.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 148.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 27 mg
-
Nátrium 94 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 81.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Hozzávalók
-
20 g vaj
-
500 g csicsóka
-
0.5 csokor medvehagyma
-
175 g tejföl
-
20 ml főzőtejszín
-
3 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
majoranna ízlés szerint
Elkészítés
- A megtisztított csicsókát karikákra vágjuk, a medvehagymát alaposan megmossuk. A vajat (lehet margarin vagy étolaj is) egy közepes méretű fazékban elkezdjük hevíteni, majd beletesszük a feldarabolt csicsókát és 3 medvehagyma levelet. Kevergetve pirítjuk-pároljuk, nagyon kevés levet enged, így igazából ez inkább pirítás, de nem kell pirosra vagy barnára. Ez a művelet kb. 5 perc.
- Felengedjük annyi vízzel, amely jócskán ellepi. Hozzáadjuk a sót, frissen őrölt fekete borsot, a majorannát. (Én a saját készítésű házi vegetámból is szoktam tenni keveset, de megteszi egy zöldségleves kocka is, vagy a szintén nem túl egészséges bolti ételízesítő is. Egyébként ezek nélkül is nagyon jó íze lesz.)
- 20-30 perc főzés után ellenőrizzük, hogy megpuhultak-e a csicsóka darabok, ha igen, akkor hozzáadjuk a finomra vágott vagy préselt fokhagymát, a tejfölt, a tejszínt és a többi medvehagymát kisebb darabokra tépkedve, összekeverjük, és megvárjuk, míg újra felforr. Ekkor levesszük a tűzhelyről. Ne ijedjünk meg attól, hogy a tejföl ott maradt csomósan, mert a következő lépés a pépesítés.
- Botmixerrel vagy turmixgépben pépesítjük az egészet, ellenőrizzük a sűrűségét (nem kell, hogy "megálljon benne a kanál"), ha szükséges, öntsünk még hozzá vizet, majd visszatesszük a tűzhelyre, és újra felforraljuk. Újraforrástól már csak egy percig hagyjuk a tűzön, mert elveszíti a frissességét és azt a finom "zöld ízt", amit az okoz, hogy a medvehagymát szinte nyersen turmixoltuk.
- Levesgyönggyel, pirított zsemlekockával vagy reszelt sajttal tálaljuk. Diétás változatban: nem hevítünk vajat vagy más zsiradékot az elején, hanem vízben feltesszük főni a csicsókát, sovány tejfölt használunk, és elhagyjuk a tejszínt. Jó étvágyat kívánok!
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 44
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 3845
- Feltöltés dátuma: 2014. május 20.
Ajánló
Csicsóka: Civilizációs betegségek ellenszere. Az elhízás kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében bizonyított már, de rák-megelőző élelmiszerként is számon tartják. A benne lévő inulin nevű anyag bizonyítottan csökkenti a vér inzulin koncentrációját, ezért cukorbetegek diétájában fontos szerepe van. A burgonyánál hatszor nagyobb a rosttartalma. Nem elhanyagolható tény, hogy a csicsóka csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságot. Antibiotikum kúrák után is érdemes a csicsókához nyúlnunk, ha a bélflóra regenerálása a cél. Medvehagyma: Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is. Jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztőrendszernek is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A csicsókát nagyon könnyű megtisztítani, csak egy erős körömkefe kell hozzá. Én folyó víz alatt szoktam dörzsölni a kefével, sokkal könnyebb, mint például az újburgonyát ily módon tisztítani. Arra kell figyelni, hogy a kis "göcsörtök" tövében ne maradjon föld, ha mégis lenne olyan kis zugocska, amihez nem férünk hozzá, azt egyszerűen le kell vágni.