r
Nosalty Logó

Medvehagymás csicsókakrémleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
én kicsi konyhám
Medvehagymás csicsókakrémleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 216 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 859 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 49 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    13.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    656.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    415 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    359.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    94 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 216 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.8 g

Zsír

  • Összesen
    54.9 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    153 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2625.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    352 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    98 mg
  • Foszfor
    486 mg
  • Nátrium
    1659 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.6 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    1438.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    377 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    154 mg
  • Retinol - A vitamin:
    365 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    123 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 859 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    148.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    27 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    81.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 49 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A megtisztított csicsókát karikákra vágjuk, a medvehagymát alaposan megmossuk. A vajat (lehet margarin vagy étolaj is) egy közepes méretű fazékban elkezdjük hevíteni, majd beletesszük a feldarabolt csicsókát és 3 medvehagyma levelet. Kevergetve pirítjuk-pároljuk, nagyon kevés levet enged, így igazából ez inkább pirítás, de nem kell pirosra vagy barnára. Ez a művelet kb. 5 perc.
  2. Felengedjük annyi vízzel, amely jócskán ellepi. Hozzáadjuk a sót, frissen őrölt fekete borsot, a majorannát. (Én a saját készítésű házi vegetámból is szoktam tenni keveset, de megteszi egy zöldségleves kocka is, vagy a szintén nem túl egészséges bolti ételízesítő is. Egyébként ezek nélkül is nagyon jó íze lesz.)
  3. 20-30 perc főzés után ellenőrizzük, hogy megpuhultak-e a csicsóka darabok, ha igen, akkor hozzáadjuk a finomra vágott vagy préselt fokhagymát, a tejfölt, a tejszínt és a többi medvehagymát kisebb darabokra tépkedve, összekeverjük, és megvárjuk, míg újra felforr. Ekkor levesszük a tűzhelyről. Ne ijedjünk meg attól, hogy a tejföl ott maradt csomósan, mert a következő lépés a pépesítés.
  4. Botmixerrel vagy turmixgépben pépesítjük az egészet, ellenőrizzük a sűrűségét (nem kell, hogy "megálljon benne a kanál"), ha szükséges, öntsünk még hozzá vizet, majd visszatesszük a tűzhelyre, és újra felforraljuk. Újraforrástól már csak egy percig hagyjuk a tűzön, mert elveszíti a frissességét és azt a finom "zöld ízt", amit az okoz, hogy a medvehagymát szinte nyersen turmixoltuk.
  5. Levesgyönggyel, pirított zsemlekockával vagy reszelt sajttal tálaljuk. Diétás változatban: nem hevítünk vajat vagy más zsiradékot az elején, hanem vízben feltesszük főni a csicsókát, sovány tejfölt használunk, és elhagyjuk a tejszínt. Jó étvágyat kívánok!
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 44
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 3845
  • Feltöltés dátuma: 2014. május 20.

Ajánló

Csicsóka: Civilizációs betegségek ellenszere. Az elhízás kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében bizonyított már, de rák-megelőző élelmiszerként is számon tartják. A benne lévő inulin nevű anyag bizonyítottan csökkenti a vér inzulin koncentrációját, ezért cukorbetegek diétájában fontos szerepe van. A burgonyánál hatszor nagyobb a rosttartalma. Nem elhanyagolható tény, hogy a csicsóka csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságot. Antibiotikum kúrák után is érdemes a csicsókához nyúlnunk, ha a bélflóra regenerálása a cél.  Medvehagyma: Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is. Jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztőrendszernek is.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Medvehagymás csicsókakrémleves
én kicsi konyhám 13 recept

A csicsókát nagyon könnyű megtisztítani, csak egy erős körömkefe kell hozzá. Én folyó víz alatt szoktam dörzsölni a kefével, sokkal könnyebb, mint például az újburgonyát ily módon tisztítani. Arra kell figyelni, hogy a kis "göcsörtök" tövében ne maradjon föld, ha mégis lenne olyan kis zugocska, amihez nem férünk hozzá, azt egyszerűen le kell vágni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...