Mediterrán spagetti tonhallal
- 11% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
125g spagetti tészta464 kcal
-
188g paradicsom34 kcal
-
63g tonhalkonzerv124 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
- 11% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
500g spagetti tészta1855 kcal
-
750g paradicsom135 kcal
-
250g tonhalkonzerv495 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
20g paradicsomszósz5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
100g parmezán sajt392 kcal
- 11% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
30.2g spagetti tészta112 kcal
-
45.4g paradicsom8 kcal
-
15.1g tonhalkonzerv30 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
1.2g paradicsomszósz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
24 kcal
- 11% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.3 g
Zsír
-
Összesen 17.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1866.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 133 mg
-
Kálcium 355 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 119 mg
-
Foszfor 655 mg
-
Nátrium 595 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 103.8 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 240.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 146 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 173 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 330 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 65 micro
-
α-karotin 189 micro
-
β-karotin 871 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 5519 micro
-
Lut-zea 255 micro
- 11% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 181.3 g
Zsír
-
Összesen 70.7 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7466.5 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 530 mg
-
Kálcium 1419 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 475 mg
-
Foszfor 2618 mg
-
Nátrium 2380 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 415.4 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 962.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 584 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 108 mg
-
D vitamin: 692 micro
-
K vitamin: 182 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 72 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1319 micro
-
Kolin: 219 mg
-
Retinol - A vitamin: 259 micro
-
α-karotin 758 micro
-
β-karotin 3486 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 22077 micro
-
Lut-zea 1019 micro
- 11% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 451.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 158 mg
-
Nátrium 144 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 58.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 42 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 80 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 211 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1336 micro
-
Lut-zea 62 micro
Hozzávalók
-
50 dkg spagetti tészta
-
75 dkg paradicsom
-
25 dkg tonhalkonzerv
-
2 ek olívaolaj
-
4 gerezd fokhagyma
-
2 ek paradicsomszósz
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 teáskanál kakukkfű
-
1 teáskanál bazsalikom
Elkészítés
- A spagettit bő, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük.
- Miközben a spagetti vize melegszik, már készíthetjük is a ragut. Ehhez a paradicsomokat felkockázzuk, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.
- Az olajon a fokhagymát megdinszteljük, de vigyázzunk, mert könnyen megég. Hozzáadjuk a paradicsomot és a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel megszórjuk, és addig főzzük, míg a paradicsom leve nagyrészt elpárolog, és a paradicsom összeszottyad. Ha nagyon savanyúnak találjuk, adjunk hozzá egy kiskanál cukrot.
- Hozzákeverjük a tonhalkonzervet, a bazsalikomot, és együtt pároljuk még pár percig.
- A tésztát összekeverjük a szósszal, ha úgy szeretjük. De tálalhatjuk úgy is, hogy a spagetti tetejére rakunk a szószból, és tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 59
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 2255
- Feltöltés dátuma: 2015. július 29.
Ajánló
Az eredeti recept szerint villával össze kell törni a tonhalat, ha nagyobb darabos. Persze ez teljesen ízlés dolga. El tudom képzelni, hogy van, aki inkább darabosan szereti. A pépes tonhalat viszont jobban megtartja a spagetti. Cukrot az eredeti recept nem ír, de a savanykásabb ízű paradicsom "megszelídítésére" szerintem nem árt bele egy kevés, aminek az íze persze nem fog kiérződni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Sok-sok évvel ezelőtt nagypapám intő példaként mesélte újra és újra édesanyám első paradicsomlevesét, amibe tapasztalatlanságból vöröshagyma helyett fokhagyma került. S később én, a "paradicsomhoz csakis vöröshagyma" szabályon nevelkedett fiatalasszony borzongva hallgattam kolléganőm olaszországi élményeit, miszerint az olaszok bizony fokhagymát tesznek bizonyos paradicsomszószokba. Nagyon sok évnek kellett eltelnie, mire meg mertem próbálni valami hasonlót. Ráadásul mindezt tonhallal keverve, mikor pusztán a tonhal meg a tészta is elképzelhetetlen volt együtt egy vidéki kisváros konyhájában, ahol én főzni tanultam. Dupla izgalommal vártam, mi sül -azaz fő- ki ebből. Az eredmény pazar lett, roppant gyorsan elkészül, és isteni finom. Mi nagyon szeretjük. Csak ajánlani tudom mindenkinek.