Márványkuglóf laktózmentesen
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
MSzabina
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
8 kcal
-
1g kockacukor3 kcal
-
38g tej21 kcal
-
88g finomliszt319 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
11 kcal
Továbbá
-
4g vaj25 kcal
-
5g zsemlemorzsa20 kcal
-
10 kcal
Összesen
794
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
30g friss élesztő32 kcal
-
3g kockacukor12 kcal
-
150g tej84 kcal
-
350g finomliszt1274 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
0g só0 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
46 kcal
Továbbá
-
14g vaj100 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Összesen
3174
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
3.3g friss élesztő3 kcal
-
0.3g kockacukor1 kcal
-
16.6g tej9 kcal
-
38.8g finomliszt141 kcal
-
13.3g vaj95 kcal
-
11.1g porcukor43 kcal
-
0g só0 kcal
-
8.9g tojássárgája29 kcal
-
0.7g citromhéj0 kcal
-
2.2g cukrozatlan kakaópor5 kcal
Továbbá
-
1.6g vaj11 kcal
-
2.2g zsemlemorzsa9 kcal
-
1.1g vaníliás cukor4 kcal
Összesen
350
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.9 g
Zsír
-
Összesen 35.2 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 289 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 535.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 109 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 251 mg
-
Nátrium 74 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 105.3 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 33.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 305 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 119 micro
-
Kolin: 183 mg
-
Retinol - A vitamin: 299 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 71 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 237 micro
Összesen
794
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 63.7 g
Zsír
-
Összesen 140.7 g
-
Telített zsírsav 79 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1156 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2141.6 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 176 mg
-
Kálcium 436 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 205 mg
-
Foszfor 1003 mg
-
Nátrium 296 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 421.4 g
-
Cukor 122 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 132.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1222 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 476 micro
-
Kolin: 733 mg
-
Retinol - A vitamin: 1196 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 283 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 947 micro
Összesen
3174
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 15.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 128 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 237.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 111 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.7 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 14.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 135 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 132 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 105 micro
Összesen
350
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
3 dkg friss élesztő
-
1 db kockacukor
-
350 g finomliszt
-
100 g porcukor
-
1 csipet só
-
4 db tojássárgája
-
1 citromból nyert citromhéj
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
Továbbá
-
2 ek zsemlemorzsa
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt a kockacukorral és 1 dl langyos tejjel elkeverjük, felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a környezetéből egy kevés, éppen csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska állagú legyen. Tetejét megszórjuk pici liszttel, konyharuhával letakarjuk, és 10-12 percig, hólyagosodásig kelesztjük, azaz kovászt készítünk.
- Közben felolvasztjuk a vajat/margarint. Meglangyosítjuk a maradék tejet, belekeverjük a porcukrot, a sót, a tojássárgákat és a citrom reszelt héját. Apránként a liszthez öntjük, fakanállal összekeverjük, majd 2-3 részletben hozzáadjuk a langyos vajat/margarint, és a robotgép dagasztóspiráljával szép fényesre, hólyagosra dagasztjuk. A kelt tészta általában egészen lágy, alig valamivel „testesebb” a galuskánál, ez a természete. Majd ha megkel, gond nélkül tudunk dolgozni vele. A bedagasztott tészta tetejét megszórjuk kevés liszttel, ismét letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére hagyjuk kelni.
- A kuglófformát vastagon kikenjük a vajjal/margarinnal, és beszórjuk a mandulaforgáccsal/zsemlemorzsával.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd két cipóra osztjuk. Az egyik cipót kb. 45cm hosszú rúddá sodorjuk, a másikat kissé ellapítjuk, és több részletben rászitáljuk a kakaót, jól összegyúrjuk, és a fehérrel azonos hosszúságú rúddá sodorjuk. A két tésztarudat szorosan összetekerjük, majd a kuglófforma aljára fektetjük úgy, hogy a tekercsek végei összeérjenek. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen addig kelesztjük, amíg majdnem kitölti a formát (45-60 perc).
- 200°C-ra előmelegített sütőben, középső bordamagasságon, 35-40 percig sütjük. A sütőből kivéve 5 percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítjuk, és hagyjuk egészen kihűlni. Tálaláskor csinos tálra emeljük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 16
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 1189
- Feltöltés dátuma: 2016. március 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
MSzabina
15 recept
Laktózérzékenységem miatt kell laktózmentesen készíteni. Laktózmentes tejjel és vajjal készítettem. Természetesen sima tejjel is jó.