Marokkói bárányragu kuszkusszal és harissa szósszal
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 6% Zsír
A raguhoz
-
175g bárányhús467 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
293g cukkini47 kcal
-
75g sárgarépa27 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
50g fejtett bab167 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
1g gyömbér1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
2g só0 kcal
A körethez
-
75g kuszkusz282 kcal
A harissa szószhoz
-
0 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
100g víz0 kcal
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 6% Zsír
A raguhoz
-
700g bárányhús1869 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
1170g cukkini189 kcal
-
300g sárgarépa109 kcal
-
200g mazsola598 kcal
-
200g fejtett bab666 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
4g gyömbér3 kcal
-
1g bors1 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
6g só0 kcal
A körethez
-
300g kuszkusz1128 kcal
A harissa szószhoz
-
0 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
400g víz0 kcal
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 6% Zsír
A raguhoz
-
17.9g bárányhús48 kcal
-
4.6g vöröshagyma2 kcal
-
29.9g cukkini5 kcal
-
7.7g sárgarépa3 kcal
-
5.1g mazsola15 kcal
-
5.1g fejtett bab17 kcal
-
10.2g paradicsom2 kcal
-
0.1g gyömbér0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.6g olívaolaj5 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0.2g só0 kcal
A körethez
-
7.7g kuszkusz29 kcal
A harissa szószhoz
-
0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0.6g olívaolaj5 kcal
-
10.2g víz0 kcal
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 57.9 g
Zsír
-
Összesen 52.1 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 126 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2174.8 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 283 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 260 mg
-
Foszfor 774 mg
-
Nátrium 791 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 151.3 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 680.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 627 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 72 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 41 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 345 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2422 micro
-
β-karotin 6314 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2574 micro
-
Lut-zea 6201 micro
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 231.5 g
Zsír
-
Összesen 208.5 g
-
Telített zsírsav 75 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 98 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 504 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8699.1 g
-
Cink 39 mg
-
Szelén 170 mg
-
Kálcium 1130 mg
-
Vas 45 mg
-
Magnézium 1038 mg
-
Foszfor 3098 mg
-
Nátrium 3164 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 605.3 g
-
Cukor 193 mg
-
Élelmi rost 81 mg
VÍZ
-
Összesen 2723.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2509 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 17 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 288 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 163 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 66 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1381 micro
-
Kolin: 323 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 9688 micro
-
β-karotin 25254 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 10295 micro
-
Lut-zea 24805 micro
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 222.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 81 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 69.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 247 micro
-
β-karotin 645 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 263 micro
-
Lut-zea 634 micro
Hozzávalók
A raguhoz
-
70 dkg bárányhús
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
3 nagy db cukkini
-
30 dkg sárgarépa
-
20 dkg mazsola
-
20 dkg fejtett bab
-
40 dkg paradicsom
-
2 tk gyömbér
-
0.5 kk bors
-
3 ek olívaolaj
-
1 teáskanál római kömény
-
1 teáskanál só
A körethez
-
30 dkg kuszkusz
A harissa szószhoz
-
1 teáskanál harissa paszta
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 kávéskanál római kömény
-
3 ek olívaolaj
-
4 dl víz
Elkészítés
A raguhoz
- A babot előző nap beáztatjuk. Másnap puhára főzzük.
- Az olívaolajat egy nagy fazékba öntjük, és rádobjuk a fűszereket. Pár percig kevergetjük, vigyázva, hogy ne égjen le.
- Rádobjuk a kockára vágott bárányhúst, és fehéredésig pirítjuk.
- Hozzátesszük a karikára vágott sárgarépát, az apróra vágott hagymát, és felöntjük kb. 1 dl vízzel.
- Kb. fél órát főzzük, néha megkevergetjük, majd hozzátesszük a cukkinit és a mazsolát.
- A paradicsomokat fél percre forró vízbe dobjuk, héjukat lerántjuk, felkockázzuk, és 10 perccel a cukkini után a bárány után küldjük.
- Ha megfőtt, hozzákeverjük a babot.
- 10 percig várakoztatjuk, addig a kuszkuszt kétszeres mennyiségű vízzel leöntjük, 10 percig dagadni hagyjuk, majd együtt tálaljuk.
- A harissa-szószhoz 1 picike lábasba tesszük az olívaolajat, ráreszeljük a fokhagymát, pár pillanatig kavarjuk, hozzátesszük a római köményt, majd a harissa-pasztát, és vízzel felöntve, kevergetve szósszá főzzük.
- A ragut a kuszkusszal tálaljuk, a harisszát célszerű mellé kínálni kis csészében.
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 149
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 16910
- Feltöltés dátuma: 2011. február 05.
Ajánló
A ragu nemcsak bárányból, marhából is készülhet, és ha nincs kedvünk a babot főzögetni, akkor használhatunk konzervet is. A harissa-pasztát otthon is előállíthatjuk, én innen lestem receptet.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Apukám matróz volt. Na, nem mostanában, még a '80-as évek elején, mielőtt "fészket rakott volna". Ennek megvannak az előnyei, na meg a hátrányai is. Gyerekkoromban nagyon szerettük, ha előszedte a szekrénynyi dia fényképét, (hol volt még a digitális technika...) lepedőre vetített a nappaliban, és mesélt hozzá hihetetlen kalandokat. Na meg dicsekedni is lehetett vele! Azt gondoltam, tanár, tudós, bankár bárki apukája lehet, de álljon elém valaki, akinek az apukája vert vissza igazi kalóztámadást, mint Fülig Jimmy! De nem volt mindig olyan vidám és büszke a matrózivadék élete. Ha anyu sokáig dolgozott, tornázni ment, vagy egyéb külön programja volt, apu került a konyhába. És az maga volt a horror. (Egy kalóztámadással mindenesetre tuti felért.) Ilyenkor előhalászta évekkel korábbi emlékeit, egy adag csuszatésztát kifőzött, leöntötte szójaszósszal, kevert hozzá egy kis kis káposztát, végül leöntötte és összesütötte tojással, majd angyali vigyorral tálalta nekem és a sírás szélén álló húgomnak azzal, hogy ez kínai. Legalábbis evett ott valami hasonlót. A "valami hasonló" vacsorák után általában anyu hazaért, főzött egy tejbegrízt, apu meg bánatosan eszegette a kutyulmányt, és kijelentette, hogy legközelebb nem főz nekünk. Sajnos, mindig újra főzött. De néha, ha nagyon mázlink volt, akkor kuszkuszt csinált, amiről kamaszkoromig azt hittem, maga a ragu, nem pedig a köret. Ez volt ugyanis az egyetlen receptje, ami nemhogy ehető, de isteni volt! Na ja, mert a kikötőben, ahol anno kóstolta, kapott receptet is, nem kellet azokra az emlékeire hagyatkoznia, ami miatt minden hetente legalább kétszer tejbegrízt vacsoráztunk...