Málnakrémes-citromos máktorta
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
8g tojássárgája24 kcal
-
14g vaj99 kcal
-
14g cukor53 kcal
-
14g mák72 kcal
-
14g finomliszt50 kcal
-
0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
38g joghurt23 kcal
-
2g vaj13 kcal
A krémhez
-
13g mascarpone51 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
13g málna7 kcal
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
60g tojássárgája193 kcal
-
110g vaj789 kcal
-
110g cukor426 kcal
-
110g mák578 kcal
-
110g finomliszt400 kcal
-
0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
300g joghurt183 kcal
-
14g vaj100 kcal
A krémhez
-
100g mascarpone404 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
100g málna52 kcal
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
4.5g tojássárgája15 kcal
-
8.3g vaj60 kcal
-
8.3g cukor32 kcal
-
8.3g mák44 kcal
-
8.3g finomliszt30 kcal
-
0 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
-
22.7g joghurt14 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
A krémhez
-
7.6g mascarpone31 kcal
-
15.2g habtejszín44 kcal
-
7.6g porcukor29 kcal
-
7.6g málna4 kcal
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 34.6 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 147 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 615 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 280 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 222 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 69.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 215 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 210 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 50 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 102 micro
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 64.8 g
Zsír
-
Összesen 276.5 g
-
Telített zsírsav 121 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 41 g
-
Koleszterin 1179 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4920.4 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 96 mg
-
Kálcium 2242 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 484 mg
-
Foszfor 1776 mg
-
Nátrium 283 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 359.9 g
-
Cukor 238 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 552.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1718 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 183 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 261 micro
-
Kolin: 629 mg
-
Retinol - A vitamin: 1684 micro
-
α-karotin 39 micro
-
β-karotin 396 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 813 micro
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 20.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 372.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 170 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 135 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.3 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 41.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 130 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 128 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
3 db tojássárgája
-
11 dkg vaj
-
11 dkg cukor
-
11 dkg finomliszt
-
0.5 ek szódabikarbóna
-
3 dl joghurt
A krémhez
-
10 dkg mascarpone
-
2 dl habtejszín
-
10 dkg porcukor
Elkészítés
A tésztához
- Torta elkészítése: Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és vajazzunk ki egy kb 22 cm-es kerek, kapcsos tortaformát.
- A puha vajat és a cukrot egy nagy tálban robotgéppel kb. 2-3 perc alatt összekavarjuk. A tojássárgáját egyesével a vajas keverékhez adjuk, és jól eldolgozzuk a hozzávalókat.
- Egy másik tálban összekavarjuk a lisztet a mákkal, szódabikarbónával, majd belereszeljük a citrom héját.
- A joghurtot és a mákos lisztet felváltva hozzáadjuk a vajas keverékhez. Miután jól összedolgoztuk az egész tésztát, beleöntjük a kivajazott tepsibe, és betesszük az előmelegített sütőbe.
- A tortát addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára nem sül és ha beleszúrunk egy villát vagy kést, a tészta már nem ragad rá. Érdemes kb. 20 percnyi sütés után többször ránézni és ellenőrizni, mikor lesz kész. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és rácson hagyjuk kihűlni.
- Krém elkészítése: Amíg a torta hűl, elkészítjük a krémet. Ehhez a tejszínt kb 20 percre a fagyasztóba tesszük használat előtt (ez azért fontos, mert így könnyebben és jó keményre felverhető a tejszín). Ha lehűlt, kézi mixerrel elkezdjük felverni, majd amikor közepesen kemény, hozzáadjuk a habfixálót és teljesen keményre felverjük. (Akkor jó, ha az edényt felfordítva nem csúszik ki a habunk.)
- Egy másik tálban a mascarponét elkeverjük a porcukorral, majd belekavarjuk a villával kicsit összetört málnánkat. Ha jól elkevertük, jöhet hozzá a tejszínhabunk. Óvatosan keverjük hozzá, hogy ne törjük össze nagyon a habot. Ha készen van, kenjünk rá a kihűlt tortánkra, díszítsük ízlés szerint friss málnával.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 56
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 2907
- Feltöltés dátuma: 2012. december 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Mák bármikor, bármilyen formában, bármilyen mennyiségben jöhet. Mákkal bármikor le lehet venni a lábamról. Pláne, ha citrommal párosítják. Anyu születésnapi tortájából megmaradt egy kis mascarpone és tejszín is, ezért kitaláltuk, hogy születésnapja alkalmából sütünk valamit, amit holnap bevihet a munkatársainak is. Úgyis régen sütöttem már nekik, amit gyakran szóvá is tesznek :) Mivel babapiskótánk nem volt otthon, így a tiramisu kiesett. Volt azonban a mascarponéhoz fagyasztott málnánk, húúú, az milyen finom lenne valami különleges alapra rákenve... gondolkoztunk, mi legyen... anyu először valami kakaós-csokis kevert sütit mondott... én erre brownie alapot... ááá, de az túl tömény... na de akkor mi legyen. Tegnap töltöttem fel a Nosalty-ra a Máktorta meggylekvárral és citromhabbal elnevezett receptemet, aminek akkora sikere lett (12 óra alatt közel 3.500-an nézték meg), hogy én teljesen el voltam ájulva a boldogságtól. És ekkor ugrott be a nagy ötlet. Mi lenne, ha ezt az alapot sütnénk meg a málnás krémünkhöz. Igen, ez az!!!! Ez a mákos torta egyszerűen zseniális, ahogy sül, egyből belengi a lakást a mák és a reszelt citromhéj illata. Tényleg ajánlom mindenkinek egyszeri, vagy öööö... többszöri kipróbálásra. Kicsit változtattam az eredeti recepthez képest rajta, mindjárt látjátok is: