Mákos-málnás vaníliás mousse torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Halász Csilla
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 5% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
39g tojás48 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
53 kcal
-
15g mák79 kcal
-
7g finomliszt25 kcal
-
1g citromhéj1 kcal
-
9g citrom1 kcal
-
70g málna36 kcal
-
13 kcal
-
3g zselatin11 kcal
-
30g víz0 kcal
-
70g habtejszín204 kcal
-
9 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
Összesen
596
kcal
- 5% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
385g tojás484 kcal
-
300g cukor1161 kcal
-
60g napraforgó olaj530 kcal
-
150g mák788 kcal
-
70g finomliszt255 kcal
-
12g citromhéj6 kcal
-
85g citrom13 kcal
-
700g málna364 kcal
-
133 kcal
-
33g zselatin111 kcal
-
300g víz0 kcal
-
700g habtejszín2044 kcal
-
24g vanillincukor93 kcal
-
10g vaníliaaroma0 kcal
Összesen
5982
kcal
- 5% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
13.4g tojás17 kcal
-
10.5g cukor41 kcal
-
2.1g napraforgó olaj19 kcal
-
5.2g mák27 kcal
-
2.4g finomliszt9 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
3g citrom0 kcal
-
24.4g málna13 kcal
-
1.2g étkezési keményítő5 kcal
-
1.2g zselatin4 kcal
-
10.5g víz0 kcal
-
24.4g habtejszín71 kcal
-
0.8g vanillincukor3 kcal
-
0.3g vaníliaaroma0 kcal
Összesen
209
kcal
- 5% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.9 g
Zsír
-
Összesen 37.6 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 204 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 755 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 306 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 269 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.4 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 167.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 251 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 122 mg
-
Retinol - A vitamin: 246 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 268 micro
Összesen
596
kcal
- 5% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 128.5 g
Zsír
-
Összesen 376.4 g
-
Telített zsírsav 161 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 113 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 80 g
-
Koleszterin 2037 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7549.8 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 156 mg
-
Kálcium 3056 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 789 mg
-
Foszfor 2695 mg
-
Nátrium 787 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 15 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 564.3 g
-
Cukor 383 mg
-
Élelmi rost 79 mg
VÍZ
-
Összesen 1672.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2510 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 43 mg
-
C vitamin: 228 mg
-
D vitamin: 439 micro
-
K vitamin: 78 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 482 micro
-
Kolin: 1223 mg
-
Retinol - A vitamin: 2460 micro
-
α-karotin 113 micro
-
β-karotin 506 micro
-
β-crypt 45 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2676 micro
Összesen
5982
kcal
- 5% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 263.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.7 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 58.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 93 micro
Összesen
209
kcal
Hozzávalók
-
7 db tojás
-
300 g cukor
-
60 ml napraforgó olaj
-
150 g mák
-
70 g finomliszt
-
2 citromból nyert citromhéj
-
0.5 db citrom
-
700 g málna
-
35 g étkezési keményítő
-
33 g zselatin
-
3 dl víz
-
700 ml habtejszín
-
3 csomag vanillincukor
-
2 tk vaníliaaroma
Elkészítés
- Az alsó mákos lappal kezdünk. 2 db tojást szétválasztunk, a fehérjét 20 g cukorral kemény habbá verjük. Összekeverünk 20 g finom lisztet, 40 g darált mákkal és 1 db kezeletlen citrom héjával. A sárgáját 20 g cukorral, 20 ml étolajjal habosra keverünk, majd óvatosan hozzátesszük a felvert habhoz. Utána figyelve, hogy ne törjük nagyon a habot, hozzáadjuk a száraz alapanyagokat is. 24 cm-es sütőpapírral bélelt tortaformában, 175 fokon kb. 15 percig sütjük.
- A kisebb 20 cm-es lapok következnek. Ugyanúgy kikeverjük az 5 db tojásból, 100 g cukorból, 40 ml étolajból, 100 g darált mákból, 50 g finom lisztből, 1 db citrom héjából a tésztát, és 4 db 20 cm-es lapot sütünk.
- A málnaréteghez 150 g cukrot száraz edénybe karamellizálunk, majd belerakunk 450 g málnát egy fél citrom levét és felfőzzük. A 6,5 g zselatint hideg vízbe duzzasztjuk. A keményítőt 1 dl vízzel kikeverjük, a gyümölcshöz öntjük, majd sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és belerakjuk a zselatint. 5 egyenlő részre mérjük és lehűtjük.
- A torta összeállítását, a legnagyobb 24 cm-es lappal kezdjük. Ráhelyezünk a közepére egy 20 cm-es tortakarikát, majd belesimítunk egy rész málnát. Erre rárakjuk az egyik 20 cm-es mákos lapot, és így ismételjük: málnás réteg, mákos lap. Felül málnás rétegnek kell lennie. Minimum 2 órára hűtőbe tesszük.
- A vaníliás mousse-hoz 16,5 g zselatint felduzzasztunk hideg vízzel. Egy edényben 2 dl tejszínhez hozzáadunk 60 g cukrot 3 csomag vaníliás cukrot, 1 tk vanília aromát és addig főzzük, amíg a cukrok el nem olvadnak. Levesszük a tűzről és belekeverjük a felduzzasztott zselatint. Lehűtjük. Közben 4 dl habtejszínt lágy habbá verünk, és miután lehűlt a vaníliás részünk, óvatosan belekeverjük a habba.
- 2 óra hűtés után eltávolítjuk középről a tortakarikát, és a nagy mákos lap köré helyezzük szorosan, majd a vaníliás mousse-t ráöntjük. Ismét hűtőbe tesszük dermedni, minimum 2-3 órát.
- Végül a málnazseléhez 10 g zselatint vízben megduzzasztunk. 250 g málnát 40 g cukorral 1 tk vanília aromával felfőzünk, hogy a cukor elolvadjon, majd átszűrjük, hogy a málna magjai ne kerüljenek a zselébe. Visszarakjuk melegedni, beletesszük a zselatint. Vigyázzunk, ne forrjon fel, mert akkor a zselatin elveszti hatását! Langyosra hűtjük és ráöntjük a mousse-ra. Ismét pihen, amíg meg nem dermed a málnás zselé is.
- Dermedés után óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát, oldalára körben ízlés szerint darált mákot szórunk, tetejére 1 dl kemény habbá vert habtejszínből habrózsákat nyomunk, darált mákkal és liofilizált málnával díszítjük.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 53
- Össznézettség: 0
- Feltöltés dátuma: 2024. november 22.
Receptjellemzők
Halász Csilla
1 recept
Sütésben gyakorlott, tapasztaltabb embereknek ajánlom a torta elkészítését. Sok apró részből áll, ami külön odafigyelést igényel. Fontos a megfelelő dermesztés, pihentetés. Megéri az időt, rászánni, hiszen a vaníliás édes krémjét a málna savanykás íze igazán összhangba hozza.