r
Nosalty Logó

Mákos-málnás vaníliás mousse torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Halász Csilla
Mákos-málnás vaníliás mousse torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 596 kcal
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 5982 kcal
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 209 kcal
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.9 g

Zsír

  • Összesen
    37.6 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    204 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    755 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    306 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    269 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.4 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    167.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    251 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    122 mg
  • Retinol - A vitamin:
    246 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    268 micro
Összesen 596 kcal
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    128.5 g

Zsír

  • Összesen
    376.4 g
  • Telített zsírsav
    161 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    113 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    80 g
  • Koleszterin
    2037 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7549.8 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    156 mg
  • Kálcium
    3056 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    789 mg
  • Foszfor
    2695 mg
  • Nátrium
    787 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    564.3 g
  • Cukor
    383 mg
  • Élelmi rost
    79 mg

VÍZ

  • Összesen
    1672.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2510 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    43 mg
  • C vitamin:
    228 mg
  • D vitamin:
    439 micro
  • K vitamin:
    78 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    482 micro
  • Kolin:
    1223 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2460 micro
  • α-karotin
    113 micro
  • β-karotin
    506 micro
  • β-crypt
    45 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2676 micro
Összesen 5982 kcal
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    13.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    263.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.7 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 209 kcal

Elkészítés

  1. Az alsó mákos lappal kezdünk. 2 db tojást szétválasztunk, a fehérjét 20 g cukorral kemény habbá verjük. Összekeverünk 20 g finom lisztet, 40 g darált mákkal és 1 db kezeletlen citrom héjával. A sárgáját 20 g cukorral, 20 ml étolajjal habosra keverünk, majd óvatosan hozzátesszük a felvert habhoz. Utána figyelve, hogy ne törjük nagyon a habot, hozzáadjuk a száraz alapanyagokat is. 24 cm-es sütőpapírral bélelt tortaformában, 175 fokon kb. 15 percig sütjük.
  2. A kisebb 20 cm-es lapok következnek. Ugyanúgy kikeverjük az 5 db tojásból, 100 g cukorból, 40 ml étolajból, 100 g darált mákból, 50 g finom lisztből, 1 db citrom héjából a tésztát, és 4 db 20 cm-es lapot sütünk.
  3. A málnaréteghez 150 g cukrot száraz edénybe karamellizálunk, majd belerakunk 450 g málnát egy fél citrom levét és felfőzzük. A 6,5 g zselatint hideg vízbe duzzasztjuk. A keményítőt 1 dl vízzel kikeverjük, a gyümölcshöz öntjük, majd sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és belerakjuk a zselatint. 5 egyenlő részre mérjük és lehűtjük.
  4. A torta összeállítását, a legnagyobb 24 cm-es lappal kezdjük. Ráhelyezünk a közepére egy 20 cm-es tortakarikát, majd belesimítunk egy rész málnát. Erre rárakjuk az egyik 20 cm-es mákos lapot, és így ismételjük: málnás réteg, mákos lap. Felül málnás rétegnek kell lennie. Minimum 2 órára hűtőbe tesszük.
  5. A vaníliás mousse-hoz 16,5 g zselatint felduzzasztunk hideg vízzel. Egy edényben 2 dl tejszínhez hozzáadunk 60 g cukrot 3 csomag vaníliás cukrot, 1 tk vanília aromát és addig főzzük, amíg a cukrok el nem olvadnak. Levesszük a tűzről és belekeverjük a felduzzasztott zselatint. Lehűtjük. Közben 4 dl habtejszínt lágy habbá verünk, és miután lehűlt a vaníliás részünk, óvatosan belekeverjük a habba.
  6. 2 óra hűtés után eltávolítjuk középről a tortakarikát, és a nagy mákos lap köré helyezzük szorosan, majd a vaníliás mousse-t ráöntjük. Ismét hűtőbe tesszük dermedni, minimum 2-3 órát.
  7. Végül a málnazseléhez 10 g zselatint vízben megduzzasztunk. 250 g málnát 40 g cukorral 1 tk vanília aromával felfőzünk, hogy a cukor elolvadjon, majd átszűrjük, hogy a málna magjai ne kerüljenek a zselébe. Visszarakjuk melegedni, beletesszük a zselatint. Vigyázzunk, ne forrjon fel, mert akkor a zselatin elveszti hatását! Langyosra hűtjük és ráöntjük a mousse-ra. Ismét pihen, amíg meg nem dermed a málnás zselé is.
  8. Dermedés után óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát, oldalára körben ízlés szerint darált mákot szórunk, tetejére 1 dl kemény habbá vert habtejszínből habrózsákat nyomunk, darált mákkal és liofilizált málnával díszítjük.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 53
  • Össznézettség: 0
  • Feltöltés dátuma: 2024. november 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Halász Csilla 1 recept

Sütésben gyakorlott, tapasztaltabb embereknek ajánlom a torta elkészítését. Sok apró részből áll, ami külön odafigyelést igényel. Fontos a megfelelő dermesztés, pihentetés. Megéri az időt, rászánni, hiszen a vaníliás édes krémjét a málna savanykás íze igazán összhangba hozza.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...