r
Nosalty Logó

Mákos kürt

5,0

1 ÉRTÉKELÉS22 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Kiseszti
Mákos kürt
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

1718
Kalória
31.6g
Fehérje
227.1g
Szénhidrátok
78.9g
Zsír
56.6g
Víz
212.7g
Koleszterin
18.6g
Rost
110.7g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 1718 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 6865 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 365 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.6 g

Zsír

  • Összesen
    78.9 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    213 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2954.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    1337 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    295 mg
  • Foszfor
    1003 mg
  • Nátrium
    238 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    227.1 g
  • Cukor
    111 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    56.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    393 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    115 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    386 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    88 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    139 micro
Összesen 1718 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    126.6 g

Zsír

  • Összesen
    315.5 g
  • Telített zsírsav
    126 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    71 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    96 g
  • Koleszterin
    851 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11816.4 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    227 mg
  • Kálcium
    5350 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    1181 mg
  • Foszfor
    4012 mg
  • Nátrium
    950 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    24 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    908.3 g
  • Cukor
    443 mg
  • Élelmi rost
    75 mg

Víz

  • Összesen
    226.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1572 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    458 micro
  • Kolin:
    435 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1542 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    353 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    556 micro
Összesen 6865 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    626.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    284 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    213 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.1 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    12 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 365 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Először a tölteléket készítjük el. A tejet a cukorral felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, majd picit később a mákot is. Pár percig kevergetvefőzzük, nem baj ha kicsit sűrűnek találjuk. Félretesszük hűlni, mert langyosan keverjük hozzá a baracklekvárt és a kandírozott citrom-és narancs darabokat. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A tésztát összeállítjuk: fontos hogy a liszt is és a vaj is hűtő hideg legyen, és gyorsan dolgozzunk összeállításkor. Alisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, fél csomag sütőport, csipet sót, egy tojásnak csak a sárgáját,a tejfölt és a végénannyi tejet, hogy szépen összeálljon a tészta. Rövid időre betesszük a hűtőbe (minimum 1/2 órára, de még jobb ha 1 órát is bent van).
  3. Ez a mennyiség három részre osztható. A részeket kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, a kihűlt máktöltelék harmadával egyenként megtöltjük, lazán feltekerjük, tepsibe tesszük őket.
  4. A tetejüket tojással megkenjük, szépenmegszurkáljuk (ne csak a felső réteg tésztát lyuggassuk, legalább a közepéig szúrjunk le),majd sütőben alacsonyabb fokozaton sütjük, és figyelni kell mert hirtelen kezd el pirulni. Az a jó ha lassan tud átsülni a közepe is, de nem ég meg sem az alja sem a teteje.
  5. "Ízváltó" sütemény, frissen picit ropogósan omlós, másnapra ha fóliába tekerjük összepuhul. Így is, úgy is isteni finom. Nálunk egy rúd még aznap áldozatul esik, de a másik kettőt átmenekítem úgy, hogy dobozba teszem, és egy félbevágott almát vagy narancsot csempészek mellé. Így lesz annyi nedvesség a dobozban, hogynagyszerű puha legyen másnapra, de enélkül is puhább lesz.
  6. Diós töltelékkel is szoktam készíteni, akkor 30 dkg darált diót főzök a tejben, 20 dkg cukorral, 2 zacskó vaníliás cukorral, és ha már langyos megbolondítom 1-2 kupakocska rumaromával. Ebbe nem teszek sem búzadarát, sem lekvárt.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A recept egy régi "Váncza süteményeskönyv"-ből származik. Sok más weboldalon is megtalálható, mert közönség-kedvenc. Ha bejgli-szerűt kívánunk, de valami gyorsat, akkor ez a tuti befutó. Ez a sütemény nem élesztővel, hanem sütőporral készül -könnyebb is, és gyorsabban is elkészül. A tésztája édes, linzeres jellegű, puha még napok múlva is -ha marad belőle addig.  A "törésvonal" szinte kötelező eleme, nekem még semmilyen trükkel nem sikerült úgy megsütni, hogy valahol ne repedt volna meg.  Az itt leírt recept a "vánczás"-hoz képest már módosítgatva lett, ahogyan az évek alatt mindig változtattam rajta. Pl. a töltelékben nálam már nincs mazsola (nem szeretjük annyira), sem fahéj, sem citromhéj. A tésztába csak tojás sárgáját teszek hogy linzeresebb legyen. Összességében cukor-csökkentett, próbáltam eltalálni azt a minimális mennyiséget amitől még jó, de nem annyira csömör édes. 

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Top Receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!