r
Nosalty Logó

Mákos kürt

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kiseszti
Mákos kürt
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 1718 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 6865 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 365 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.6 g

Zsír

  • Összesen
    78.9 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    213 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2954.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    1337 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    295 mg
  • Foszfor
    1003 mg
  • Nátrium
    238 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    227.1 g
  • Cukor
    111 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    393 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    115 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    386 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    88 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    139 micro
Összesen 1718 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    126.6 g

Zsír

  • Összesen
    315.5 g
  • Telített zsírsav
    126 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    71 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    96 g
  • Koleszterin
    851 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11816.4 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    227 mg
  • Kálcium
    5350 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    1181 mg
  • Foszfor
    4012 mg
  • Nátrium
    950 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    24 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    908.3 g
  • Cukor
    443 mg
  • Élelmi rost
    75 mg

VÍZ

  • Összesen
    226.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1572 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    458 micro
  • Kolin:
    435 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1542 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    353 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    556 micro
Összesen 6865 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    626.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    284 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    213 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.1 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    12 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 365 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Először a tölteléket készítjük el. A tejet a cukorral felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, majd picit később a mákot is. Pár percig kevergetvefőzzük, nem baj ha kicsit sűrűnek találjuk. Félretesszük hűlni, mert langyosan keverjük hozzá a baracklekvárt és a kandírozott citrom-és narancs darabokat. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A tésztát összeállítjuk: fontos hogy a liszt is és a vaj is hűtő hideg legyen, és gyorsan dolgozzunk összeállításkor. Alisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, fél csomag sütőport, csipet sót, egy tojásnak csak a sárgáját,a tejfölt és a végénannyi tejet, hogy szépen összeálljon a tészta. Rövid időre betesszük a hűtőbe (minimum 1/2 órára, de még jobb ha 1 órát is bent van).
  3. Ez a mennyiség három részre osztható. A részeket kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, a kihűlt máktöltelék harmadával egyenként megtöltjük, lazán feltekerjük, tepsibe tesszük őket.
  4. A tetejüket tojással megkenjük, szépenmegszurkáljuk (ne csak a felső réteg tésztát lyuggassuk, legalább a közepéig szúrjunk le),majd sütőben alacsonyabb fokozaton sütjük, és figyelni kell mert hirtelen kezd el pirulni. Az a jó ha lassan tud átsülni a közepe is, de nem ég meg sem az alja sem a teteje.
  5. "Ízváltó" sütemény, frissen picit ropogósan omlós, másnapra ha fóliába tekerjük összepuhul. Így is, úgy is isteni finom. Nálunk egy rúd még aznap áldozatul esik, de a másik kettőt átmenekítem úgy, hogy dobozba teszem, és egy félbevágott almát vagy narancsot csempészek mellé. Így lesz annyi nedvesség a dobozban, hogynagyszerű puha legyen másnapra, de enélkül is puhább lesz.
  6. Diós töltelékkel is szoktam készíteni, akkor 30 dkg darált diót főzök a tejben, 20 dkg cukorral, 2 zacskó vaníliás cukorral, és ha már langyos megbolondítom 1-2 kupakocska rumaromával. Ebbe nem teszek sem búzadarát, sem lekvárt.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 319
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 40127
  • Feltöltés dátuma: 2010. február 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Kiseszti 22 recept

A recept egy régi "Váncza süteményeskönyv"-ből származik. Sok más weboldalon is megtalálható, mert közönség-kedvenc. Ha bejgli-szerűt kívánunk, de valami gyorsat, akkor ez a tuti befutó. Ez a sütemény nem élesztővel, hanem sütőporral készül -könnyebb is, és gyorsabban is elkészül. A tésztája édes, linzeres jellegű, puha még napok múlva is -ha marad belőle addig.  A "törésvonal" szinte kötelező eleme, nekem még semmilyen trükkel nem sikerült úgy megsütni, hogy valahol ne repedt volna meg.  Az itt leírt recept a "vánczás"-hoz képest már módosítgatva lett, ahogyan az évek alatt mindig változtattam rajta. Pl. a töltelékben nálam már nincs mazsola (nem szeretjük annyira), sem fahéj, sem citromhéj. A tésztába csak tojás sárgáját teszek hogy linzeresebb legyen. Összességében cukor-csökkentett, próbáltam eltalálni azt a minimális mennyiséget amitől még jó, de nem annyira csömör édes. 

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...