Macaroon
- 6% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 18% Zsír
A 12 darab macaroonhoz
-
14g mandula84 kcal
-
29g porcukor110 kcal
-
30g tojásfehérje16 kcal
-
8g cukor29 kcal
A csoki ganache-hoz
-
25g étcsokoládé137 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
- 6% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 18% Zsír
A 12 darab macaroonhoz
-
57g mandula336 kcal
-
114g porcukor441 kcal
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
30g cukor116 kcal
A csoki ganache-hoz
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
- 6% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 18% Zsír
A 12 darab macaroonhoz
-
10.9g mandula65 kcal
-
21.9g porcukor85 kcal
-
23g tojásfehérje12 kcal
-
5.8g cukor22 kcal
A csoki ganache-hoz
-
19.2g étcsokoládé105 kcal
-
19.2g habtejszín56 kcal
- 6% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 23.1 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 366.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 140 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.9 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 43 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
- 6% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.3 g
Zsír
-
Összesen 92.3 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 119 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1465.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 269 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 319 mg
-
Foszfor 559 mg
-
Nátrium 269 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 219.6 g
-
Cukor 198 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 172.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 281 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 274 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 88 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
- 6% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 17.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 281.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.2 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 33 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 53 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A 12 darab macaroonhoz
- Az őrölt mandulát egy tálba szitáljuk a porcukorral. Jó alaposan daráljuk meg előtte, egyetlen porcukor-csomócska sem maradhat benne.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadagoljuk a kristálycukrot.
- Óvatosan beleforgatjuk szilikonos lapáttal a porcukros mandulát a tojásfehérjébe. Először a mandula 1/3-át, alaposan, de óvatosan keverjük bele, majd a második és a harmadik harmadot is. Ne keverjük túl. Mikor már homogén a massza, töltsük habzsákba, kb. 1 centis lyukat vágjunk a végére.
- Sütőpapírral bélelt tepsire kb. 50 forintos nagyságú gömböket nyomjunk a masszából.
- Ezután néhányszor üssük hozzá erőteljesen a tepsit a pulthoz, hogy a levegőbuborékok távozzanak, és kb. 45 percig szobahőmérsékleten pihentessük a macaronokat. Ha egy ujjal hozzáérünk, és már nem ragad a massza az ujjunkhoz, akkor tehetjük be őket a 160 fokra előmelegített sütőbe.
- Kb. 10-12 perc alatt süssük őket készre. (Az első 5-6 perc után célszerű kb. 130 fokra levenni a sütőt.)
- Ha teljesen kihűltek, óvatosan vegyük le őket a sütőpapírról.
- Az étcsokit vízgőz felett olvasszuk meg, adjuk hozzá a tejszínt. Ha homogén a massza, kész. Hűtsük le teljesen.
- A kihűlt macaronokat a kihűlt ganache-sal ragasszuk össze.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 433
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 131501
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 08.
Ajánló
Az arányok miatt elnézést, 75 g mandulával szoktam csinálni, de sajnos kifogytam, ennyi volt itthon, így ennek arányában kellett alakítanom a többi hozzávalón.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Hosszú és rögös út vezetett odáig, hogy a tökéletestől továbbra is távol álló macaroonjaimat a nyilvánosság elé tárjam. Tavaly ősszel Párizsban lettem szerelmes a macaroonba. Mégis idén júniusban jutottam el odáig, hogy megpróbálkozzam vele. Az első katasztrofális eredmény nem vette el a kedvem a folytatástól. Anyu ezeréves gázsütőjét okoltam, amin nem lehet tudni, hogy 130 vagy 170 fokon ég-e a sütő. Na, majd a sajátomban biztos sikerül. És sikertelenebbnél sikertelenebb próbálkozások követték egymást. Felleltem minden szakirodalmat, videókat néztem, macaroon-os könyvet vettem, és közben irigykedve olvastam kishazánk gasztrobloggereinek beszámolóját, miszerint elsőre milyen szép macaroonokat sütöttek,és milyen könnyű. Dehogy könnyű. Nagyon sok mindenen múlik. A sütőn, a mandulán, a tojásfehérjén. Most először használtam hozzá 2 napig öregített fehérjét. Patikamérleg kell hozzá, tény és való. Nem lehet csak úgy saccperkábé kimérni az alapanyagokat. Mégis azt hiszem, hogy talán a kitartásomnak és a türelmemnek (mely egyedül a konyhai tevékenységeimben nyilvánul meg) köszönhető, hogy most talán azt mondhatom, sikerült. Lett "talpa" is,és nem repedt be a teteje. Fogadjátok szeretettel.:) Még több kép látható itt.