Mac and cheese extra
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
bebe74
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 15% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 15% Zsír
tészta
-
125g brokkoli26 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
63g kagylótészta232 kcal
-
56g csirkemellfilé68 kcal
-
53 kcal
besamel
-
13g vaj90 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
11g finomliszt41 kcal
-
63g tej35 kcal
-
63g csirke alaplé4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
25g edami sajt89 kcal
-
50g cheddar sajt202 kcal
Összesen
843
kcal
- 15% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 15% Zsír
tészta
-
500g brokkoli104 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
250g kagylótészta928 kcal
-
225g csirkemellfilé270 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
besamel
-
50g vaj359 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
250g tej140 kcal
-
250g csirke alaplé18 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g edami sajt357 kcal
-
200g cheddar sajt806 kcal
Összesen
3370
kcal
- 15% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 15% Zsír
tészta
-
26.3g brokkoli5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
13.1g kagylótészta49 kcal
-
11.8g csirkemellfilé14 kcal
-
1.3g napraforgó olaj11 kcal
besamel
-
2.6g vaj19 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
2.4g finomliszt9 kcal
-
13.1g tej7 kcal
-
13.1g csirke alaplé1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5.3g edami sajt19 kcal
-
10.5g cheddar sajt42 kcal
Összesen
177
kcal
- 15% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 43.9 g
Zsír
-
Összesen 44 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 140 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2368.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 76 mg
-
Kálcium 669 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 668 mg
-
Nátrium 857 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 149 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 343 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 69 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 81 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 222 micro
-
Kolin: 86 mg
-
Retinol - A vitamin: 314 micro
-
α-karotin 19 micro
-
β-karotin 340 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1083 micro
Összesen
843
kcal
- 15% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 175.6 g
Zsír
-
Összesen 176 g
-
Telített zsírsav 90 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 559 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9474.1 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 305 mg
-
Kálcium 2677 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 356 mg
-
Foszfor 2672 mg
-
Nátrium 3429 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 262.1 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 596.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1374 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 275 mg
-
D vitamin: 70 micro
-
K vitamin: 322 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 42 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 888 micro
-
Kolin: 344 mg
-
Retinol - A vitamin: 1258 micro
-
α-karotin 76 micro
-
β-karotin 1361 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4334 micro
Összesen
3370
kcal
- 15% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 9.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 497.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 141 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 140 mg
-
Nátrium 180 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 31.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 72 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 72 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 228 micro
Összesen
177
kcal
Hozzávalók
tészta
-
1 közepes fej brokkoli
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 db csirkemellfilé
besamel
-
3 gerezd fokhagyma
-
3 evőkanál finomliszt
-
2.5 dl tej
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
10 dkg edami sajt
-
20 dkg cheddar sajt (bármilyen reszelhető sajt jó hozzá, amit szeretünk,akár többfélét is összekeverhetünk, karakteresebb ízűekkel finomabb)
Elkészítés
tészta
- A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, és a nagyobb rózsákat kb. 4 darabba vágjuk (2-3 cm-s). Egy fazék vízben 1 teáskanál sóval pár percig előfőzzük (félpuhára). Szűrőkanállal kiszedjük, és egy öblösebb edénybe tesszük, amibe majd a többi hozzávaló is belefér. A brokkoli főzővizében kifőzzük a tésztát (nem teljesen puhára, csak al dente), leszűrjük, és a brokkoli mellé átrakjuk (megkeverni csak a végén kell, hogy ne törjön össze a brokkoli).
- A csirkemellfiléket 2-2 laposabb szeletre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és egy kevés olajon elősütjük. Miután lehűlt, 2 cm-es csíkokra vágjuk, és ez is mehet a brokkoli és a tészta mellé.
- A besamel mártáshoz 5 dkg vajat (vagy 3 ek olajat) közepes tűzön felforrósítunk, hozzáadjuk az átpréselt fokhagymát és a lisztet, halvány zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről levesszük, lassan, adagonként felengedjük az alaplével, csomómentesre keverjük. Közben a tejet felmelegítjük, és ezt is hozzákeverjük. Visszatesszük a tűzre, felfőzzük, besűrítjük.
- A besamelt levesszük a tűzről, a sajtokat lereszeljük, és belekeverjük. Ha szükséges, visszatehetjük a tűzre, hogy a sajt teljesen felolvadjon benne. Most kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (lehet még 1-2 ek mustárral, apróra vágott snidlinggel vagy szerecsendióval is fűszerezni, ízlés szerint).
- Öntsük a többi hozzávalóhoz, és az egészet keverjük össze. Egy kiolajozott tepsibe öntjük, eligazítjuk (a tetejére még reszelhetünk sajtot, és megszórhatjuk zsemlemorzsával, amitől finom ropogós lesz, de ez el is maradhat). 220 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg a teteje megpirul.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20x35
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 309
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 30798
- Feltöltés dátuma: 2015. július 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
bebe74
14 recept
Külföldi blogon találtam ezt a receptet. A mac and cheese "natúran" is kedvenc, de így brokkolival és csirkemellel felturbózva kiadós és laktató.