r
Nosalty Logó

Libazsíros cookie

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Libazsíros cookie
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 622 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 7460 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 440 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    29.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    412.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    156 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    19 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 622 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    118.6 g

Zsír

  • Összesen
    353.4 g
  • Telített zsírsav
    100 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    197 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    37 g
  • Koleszterin
    880 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4948.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    323 mg
  • Kálcium
    692 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    431 mg
  • Foszfor
    1573 mg
  • Nátrium
    1875 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    959.5 g
  • Cukor
    337 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    227.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    680 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    32 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    380 micro
  • Kolin:
    529 mg
  • Retinol - A vitamin:
    668 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    133 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    873 micro
Összesen 7460 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    20.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    292.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    111 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.6 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 440 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A barna cukrot és a nádcukrot a libazsírral összekeverjük.
  2. Belekeverjük a vajat és a tojásokat.
  3. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, sót, fahéjat, törökmogyorót, és elkeverjük.
  4. A lisztet 3 részletben keverjük, és gyúrjuk bele.
  5. A tésztát két részre osztjuk.
  6. Egy fél méter hosszú folpack fóliára helyezzük a tészta felét, és téliszalámi vastagságú hengerre sodorjuk. A folpackba belecsavarjuk. A folpack lelógó végeit összepödörjük. A folpack két összepödört végét két kézzel erősen megfogjuk, és a hengert egy irányba elhúzzuk, hogy a munkaasztalon guruljon. Ezt ismételgetjük párszor, míg szalámi vastagságú, és szorosan összetekert hengert kapunk. Egy tálon betesszük a hűtőbe.
  7. A második adag tésztát is egy fél méter hosszú folpackon hengeresítjük, becsavarjuk, gurigatjuk, és hűtőbe tesszük.
  8. Egy óra múlva ez egyik hengert kivesszük a hűtőből, kifejtjük a fóliából, és 7 mm vastag szeletekre felvágjuk. Sütőtepsire vagy cookie tepsire helyezzük, 3 cm-re egymástól.
  9. 190 Celsius fokra előmelegítjük a sütőt.
  10. 10 perc alatt készre sütjük.
  11. Addig a második hengert is felszelhetjük. Ha nincs szükségünk rengeteg cookie-ra, akkor a mélyhűtőben tárolhatjuk a sütésre váró tésztahengert folpack fóliába csomagolva. Fagyasztott állapotban is süthető, ilyenkor adjunk a sütési időre még pár percet. 45 db lesz összesen.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 5
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 311
  • Feltöltés dátuma: 2016. január 02.

Ajánló

Igazi nagymama sütötte íze van. A párom csak úgy habzsolta be, és dicsérte szünet nélkül. Érdemes beszerezni egy vendéglátóipari minőségű folpack fóliát, ami erős és strapabíró.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Maradt sok libazsírom, így keresnem kellett valamilyen módot a felhasználására. A bellinghamherald.com-on találtam a receptet, ami az amerikai Whatcom megye újsága. Thomas Brakke osztotta meg ezt a családi receptet, aki gyermekkorára visszaemlékezve elmeséli, hogy a karácsonyi libából kisült zsírt használták fel ilyen módon. Az egyetlen változtatás, amit szükségesnek ítéltem, az 14 dkg liszt hozzáadása volt. A recept csészével méri az alapanyagokat. Attól függően, hogy melyik országból származik a recept, egy csésze űrtatalma 1,8 dl-től 2,5 dl-ig terjedhet. A 2 dl-es jól bevált csészémet használtam. Az eredeti recept a következő: 1 csésze barna cukor, 1 csésze cukor (nem részletezi milyen) 1 csésze libazsír, 1/2 csésze margarin (vajat használtam), 3 tojás, 4 és 1/2 csésze liszt (még egy csészényit hozzáadtam), 2 tk. szódabikarbóna, 1 tk. só, 1 tk. fahéj, 1 csésze dióféle (nem részletezi).

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...