Libazsíros cookie
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 21% Zsír
-
13g barna cukor51 kcal
-
15g nádcukor57 kcal
-
17g libazsír150 kcal
-
5g vaj39 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
66g finomliszt240 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
11g törökmogyoró68 kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 21% Zsír
-
160g barna cukor608 kcal
-
180g nádcukor684 kcal
-
200g libazsír1800 kcal
-
65g vaj466 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
790g finomliszt2876 kcal
-
0 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
130g törökmogyoró818 kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 21% Zsír
-
9.4g barna cukor36 kcal
-
10.6g nádcukor40 kcal
-
11.8g libazsír106 kcal
-
3.8g vaj28 kcal
-
9.7g tojás12 kcal
-
46.6g finomliszt170 kcal
-
0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
7.7g törökmogyoró48 kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.9 g
Zsír
-
Összesen 29.4 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 412.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 131 mg
-
Nátrium 156 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 19 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 118.6 g
Zsír
-
Összesen 353.4 g
-
Telített zsírsav 100 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 197 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 37 g
-
Koleszterin 880 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4948.4 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 323 mg
-
Kálcium 692 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 431 mg
-
Foszfor 1573 mg
-
Nátrium 1875 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 22 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 959.5 g
-
Cukor 337 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 227.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 680 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 32 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 380 micro
-
Kolin: 529 mg
-
Retinol - A vitamin: 668 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 133 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 873 micro
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 20.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 292.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 111 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.6 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 13.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Hozzávalók
-
16 dkg barna cukor
-
20 dkg libazsír
-
3 db tojás
-
79 dkg finomliszt
-
2 kávéskanál szódabikarbóna
-
1 kávéskanál só
-
1 kávéskanál fahéj
Elkészítés
- A barna cukrot és a nádcukrot a libazsírral összekeverjük.
- Belekeverjük a vajat és a tojásokat.
- Hozzáadjuk a szódabikarbónát, sót, fahéjat, törökmogyorót, és elkeverjük.
- A lisztet 3 részletben keverjük, és gyúrjuk bele.
- A tésztát két részre osztjuk.
- Egy fél méter hosszú folpack fóliára helyezzük a tészta felét, és téliszalámi vastagságú hengerre sodorjuk. A folpackba belecsavarjuk. A folpack lelógó végeit összepödörjük. A folpack két összepödört végét két kézzel erősen megfogjuk, és a hengert egy irányba elhúzzuk, hogy a munkaasztalon guruljon. Ezt ismételgetjük párszor, míg szalámi vastagságú, és szorosan összetekert hengert kapunk. Egy tálon betesszük a hűtőbe.
- A második adag tésztát is egy fél méter hosszú folpackon hengeresítjük, becsavarjuk, gurigatjuk, és hűtőbe tesszük.
- Egy óra múlva ez egyik hengert kivesszük a hűtőből, kifejtjük a fóliából, és 7 mm vastag szeletekre felvágjuk. Sütőtepsire vagy cookie tepsire helyezzük, 3 cm-re egymástól.
- 190 Celsius fokra előmelegítjük a sütőt.
- 10 perc alatt készre sütjük.
- Addig a második hengert is felszelhetjük. Ha nincs szükségünk rengeteg cookie-ra, akkor a mélyhűtőben tárolhatjuk a sütésre váró tésztahengert folpack fóliába csomagolva. Fagyasztott állapotban is süthető, ilyenkor adjunk a sütési időre még pár percet. 45 db lesz összesen.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 5
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 314
- Feltöltés dátuma: 2016. január 02.
Ajánló
Igazi nagymama sütötte íze van. A párom csak úgy habzsolta be, és dicsérte szünet nélkül. Érdemes beszerezni egy vendéglátóipari minőségű folpack fóliát, ami erős és strapabíró.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Maradt sok libazsírom, így keresnem kellett valamilyen módot a felhasználására. A bellinghamherald.com-on találtam a receptet, ami az amerikai Whatcom megye újsága. Thomas Brakke osztotta meg ezt a családi receptet, aki gyermekkorára visszaemlékezve elmeséli, hogy a karácsonyi libából kisült zsírt használták fel ilyen módon. Az egyetlen változtatás, amit szükségesnek ítéltem, az 14 dkg liszt hozzáadása volt. A recept csészével méri az alapanyagokat. Attól függően, hogy melyik országból származik a recept, egy csésze űrtatalma 1,8 dl-től 2,5 dl-ig terjedhet. A 2 dl-es jól bevált csészémet használtam. Az eredeti recept a következő: 1 csésze barna cukor, 1 csésze cukor (nem részletezi milyen) 1 csésze libazsír, 1/2 csésze margarin (vajat használtam), 3 tojás, 4 és 1/2 csésze liszt (még egy csészényit hozzáadtam), 2 tk. szódabikarbóna, 1 tk. só, 1 tk. fahéj, 1 csésze dióféle (nem részletezi).