Libamáj-falatok
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 34% Zsír
-
188g libaháj1688 kcal
-
125g libamáj166 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
34g vöröshagyma12 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
25g tv-paprika4 kcal
-
50g kígyóuborka7 kcal
-
125g toast kenyér343 kcal
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 34% Zsír
-
1500g libaháj13500 kcal
-
1000g libamáj1330 kcal
-
0g só0 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
200g tv-paprika33 kcal
-
400g kígyóuborka58 kcal
-
1000g toast kenyér2740 kcal
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 34% Zsír
-
31.4g libaháj282 kcal
-
20.9g libamáj28 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
5.6g vöröshagyma2 kcal
-
8.4g paradicsom2 kcal
-
4.2g tv-paprika1 kcal
-
8.4g kígyóuborka1 kcal
-
20.9g toast kenyér57 kcal
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.2 g
Zsír
-
Összesen 198.4 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 108 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 831 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1812.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 122 mg
-
Kálcium 234 mg
-
Vas 43 mg
-
Magnézium 99 mg
-
Foszfor 526 mg
-
Nátrium 772 mg
-
Réz 10 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 275 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11663 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 68 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1048 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 11636 micro
-
α-karotin 60 micro
-
β-karotin 291 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 1287 micro
-
Lut-zea 199 micro
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 281.2 g
Zsír
-
Összesen 1586.9 g
-
Telített zsírsav 439 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 865 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 184 g
-
Koleszterin 6650 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14499.7 g
-
Cink 43 mg
-
Szelén 976 mg
-
Kálcium 1875 mg
-
Vas 345 mg
-
Magnézium 788 mg
-
Foszfor 4210 mg
-
Nátrium 6174 mg
-
Réz 77 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 602.4 g
-
Cukor 89 mg
-
Élelmi rost 54 mg
VÍZ
-
Összesen 2200.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 93307 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 540 micro
-
E vitamin: 45 mg
-
C vitamin: 266 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 158 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 10 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 12 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 125 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8381 micro
-
Kolin: 264 mg
-
Retinol - A vitamin: 93090 micro
-
α-karotin 481 micro
-
β-karotin 2325 micro
-
β-crypt 112 micro
-
Likopin 10292 micro
-
Lut-zea 1592 micro
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 33.2 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 139 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 303.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 129 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1951 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 11 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 175 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 1947 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 49 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 215 micro
-
Lut-zea 33 micro
Hozzávalók
-
1.5 kg libaháj
-
1 kg libamáj
-
só ízlés szerint
-
4 gerezd fokhagyma
-
3 közepes fej vöröshagyma
-
4 db paradicsom
-
2 közepes db tv-paprika
-
1 db kígyóuborka
-
100 dkg toast kenyér
Elkészítés
- A libamájat egy napra hideg vízbe téve áztassuk ki.
- A legjobb libazsírban és egészben lesütni.
- Ehhez a libahájat 2x2 centiméteres kockára vágjuk, és zsírjára sütjük. A tűzről levéve a töpörtyűt szűrőkanállal kiszedjük, a zsírt megsózzuk, beletesszük a libamájat, és a megtisztított fokhagymagerezdeket. A libazsír fedje el a májat teljesen! Lassú tűzön, lefedve kb. 20 percig sütjük, közben egyszer-kétszer megfordítjuk.
- A májat lassan sütjük, másfél-két óra hosszat. Egy hústűt szúrunk a májba, és ha a kifolyó zsíros lé nem véres, akkor már kész.
- A megsült libamájat a zsírból kiemelve egy megfelelő nagyságú üvegtálba tesszük és nehezékkel lenyomva legalább egy napra behűtjük.
- A zsírt hagyjuk kihűlni.
- Hűtőben a zsír teljesen megszilárdul – így tálaláskor kis gömböket formálhatunk a vékonyan fölszeletelt máj mellé.
- Tálaláskor vékonyra szeleteljük a libamájat.
- Egy-két karika lilahagyma, uborka, paprika, paradicsom, pirítós kenyér és kész a finom tradicionális magyar hideg előétel.
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 100 perc
- Receptkönyvben: 45
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 22
- Össznézettség: 30391
- Feltöltés dátuma: 2010. május 27.
Ajánló
"Libamáj, kacsamáj, libamáj, kacsamáj, De jó volna belőle egy darab már,"- szól a nóta. Egy szép libamáj az alapja – friss legyen, foltmentes és lehetőleg ne fagyasztott. (Liba máj, extra. Ára: 5999 Ft / kg), (hízott libaháj 588 Ft -1kg/csomag) Libamáj:1891Kj 203Kcal Fehérje 22.1 Zsír 40.2 Szénhidrát 0.5 rost0
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Franciaország dél-nyugati területén libazsírt és kacsazsírt kennek a kenyérre vaj helyett. Az emberek előszeretettel, mintegy előételként fogyasztják a ropogós, zsíros liba, kacsa bőrkét, valamint kétszer annyi libamájat esznek, mint egy átlagos francia és ötvenszer annyit, mint egy amerikai. A francia parlament 2005. október 17-én vitatta meg a libamájról szóló törvényjavaslatot. Az eredeti törvénytervezeten három módosítást eszközöltek, többek között fontosnak találták, hogy a törvényben szerepeljen egy pontos definíció arról, hogy mit is értenek libamáj alatt. A módosítások elfogadása után a mezőgazdasági miniszter, Dominique Bussereau, a parlament bölcsességére bízta a kérdés eldöntését, és szavazásra bocsátották a törvényjavaslatot. A képviselők ellenszavazat nélkül, egyhangúlag döntöttek a libamáj francia nemzeti és gasztronómiai örökséggé nyilvánítása mellett. Arra nemigen voltak kíváncsiak, hogy más, libamájfogyasztó országoknak mi a véleménye erről, mint pl. Magyarországé.