r
Nosalty Logó

Libamáj-falatok

Mártika és Feri
Libamáj-falatok
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

2231
Kalória
35.2g
Fehérje
75.3g
Szénhidrát
198.4g
Zsír
275g
Víz
831.3g
Koleszterin
6.7g
Élelmi rost
11.1g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 34% Zsír
Összesen 2231 kcal
  • 6% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 34% Zsír
Összesen 17847 kcal
  • 6% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 34% Zsír
Összesen 373 kcal
  • 6% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.2 g

Zsír

  • Összesen
    198.4 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    108 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    831 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1812.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    122 mg
  • Kálcium
    234 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    99 mg
  • Foszfor
    526 mg
  • Nátrium
    772 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    75.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    275 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11663 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    68 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1048 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11636 micro
  • α-karotin
    60 micro
  • β-karotin
    291 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    199 micro
Összesen 2231 kcal
  • 6% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    281.2 g

Zsír

  • Összesen
    1586.9 g
  • Telített zsírsav
    439 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    865 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    184 g
  • Koleszterin
    6650 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14499.7 g
  • Cink
    43 mg
  • Szelén
    976 mg
  • Kálcium
    1875 mg
  • Vas
    345 mg
  • Magnézium
    788 mg
  • Foszfor
    4210 mg
  • Nátrium
    6174 mg
  • Réz
    77 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    602.4 g
  • Cukor
    89 mg
  • Élelmi rost
    54 mg

Víz

  • Összesen
    2200.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    93307 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    540 micro
  • E vitamin:
    45 mg
  • C vitamin:
    266 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    158 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    10 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    12 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    125 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8381 micro
  • Kolin:
    264 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93090 micro
  • α-karotin
    481 micro
  • β-karotin
    2325 micro
  • β-crypt
    112 micro
  • Likopin
    10292 micro
  • Lut-zea
    1592 micro
Összesen 17847 kcal
  • 6% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    33.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    139 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    303.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    129 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    12.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    46 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1951 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    175 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1947 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    215 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 373 kcal

Elkészítés

  1. A libamájat egy napra hideg vízbe téve áztassuk ki.
  2. A legjobb libazsírban és egészben lesütni.
  3. Ehhez a libahájat 2x2 centiméteres kockára vágjuk, és zsírjára sütjük. A tűzről levéve a töpörtyűt szűrőkanállal kiszedjük, a zsírt megsózzuk, beletesszük a libamájat, és a megtisztított fokhagymagerezdeket. A libazsír fedje el a májat teljesen! Lassú tűzön, lefedve kb. 20 percig sütjük, közben egyszer-kétszer megfordítjuk.
  4. A májat lassan sütjük, másfél-két óra hosszat. Egy hústűt szúrunk a májba, és ha a kifolyó zsíros lé nem véres, akkor már kész.
  5. A megsült libamájat a zsírból kiemelve egy megfelelő nagyságú üvegtálba tesszük és nehezékkel lenyomva legalább egy napra behűtjük.
  6. A zsírt hagyjuk kihűlni.
  7. Hűtőben a zsír teljesen megszilárdul – így tálaláskor kis gömböket formálhatunk a vékonyan fölszeletelt máj mellé.
  8. Tálaláskor vékonyra szeleteljük a libamájat.
  9. Egy-két karika lilahagyma, uborka, paprika, paradicsom, pirítós kenyér és kész a finom tradicionális magyar hideg előétel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 100 p
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Franciaország dél-nyugati területén libazsírt és kacsazsírt kennek a kenyérre vaj helyett. Az emberek előszeretettel, mintegy előételként fogyasztják a ropogós, zsíros liba, kacsa bőrkét, valamint kétszer annyi libamájat esznek, mint egy átlagos francia és ötvenszer annyit, mint egy amerikai. A francia parlament 2005. október 17-én vitatta meg a libamájról szóló törvényjavaslatot. Az eredeti törvénytervezeten három módosítást eszközöltek, többek között fontosnak találták, hogy a törvényben szerepeljen egy pontos definíció arról, hogy mit is értenek libamáj alatt. A módosítások elfogadása után a mezőgazdasági miniszter, Dominique Bussereau, a parlament bölcsességére bízta a kérdés eldöntését, és szavazásra bocsátották a törvényjavaslatot. A képviselők ellenszavazat nélkül, egyhangúlag döntöttek a libamáj francia nemzeti és gasztronómiai örökséggé nyilvánítása mellett. Arra nemigen voltak kíváncsiak, hogy más, libamájfogyasztó országoknak mi a véleménye erről, mint pl. Magyarországé.  

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...