r
Nosalty Logó

Levendulás-fahéjas cukkinilekvár

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gizi
Levendulás-fahéjas cukkinilekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 990 kcal
  • 1% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1980 kcal
  • 1% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 81 kcal
  • 1% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    767.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    139 mg
  • Foszfor
    292 mg
  • Nátrium
    174 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    247.7 g
  • Cukor
    234 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    795.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    199 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    186 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    859 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15155 micro
Összesen 990 kcal
  • 1% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1535.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    302 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    278 mg
  • Foszfor
    585 mg
  • Nátrium
    349 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    495.4 g
  • Cukor
    468 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    1591.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    145 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    398 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    61 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    372 micro
  • Kolin:
    149 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    1718 micro
  • β-crypt
    54 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30311 micro
Összesen 1980 kcal
  • 1% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    62.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.3 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1240 micro
Összesen 81 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A cukkinit tisztítsuk meg, majd vágjuk félbe, és kanállal távolítsuk el a magokat. Ezután egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.
  2. A citromokat hámozzuk meg, és a fehér részét teljesen távolítsuk el. (Én olyan citromokat használtam fel, melyeknek a héját pár nappal ezelőtt már lereszeltem. Így a kissé már megszáradt fehér részt szépen le tudtam egyben húzni a gyümölcshúsról.) Ezután vágjuk fel kisebb kockákra, és adjuk hozzá a már lereszelt cukkinihez.
  3. Tegyük fel a tűzre főni, és közben adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat és a levendulavirágot. Kevergetve főzzük 10-15 percig, majd vegyük le a tűzről, és botmixerrel pépesítsük.
  4. Ezután tegyük vissza a tűzre, és jól forraljuk ki. Amikor már forr, szintén vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett szórjuk bele a dzsemesítőt, és egy kézi habverővel pár perc alatt keverjük simára.
  5. Végül az elkészült, forró dzsemet merjük bele az üvegekbe, és légmentesen zárjuk le. Ezután pár percre állítsuk fejtetőre az üvegeket, majd fordítsuk vissza, és így hagyjuk teljesen kihűlni a lekvárt (dunsztolni nem kel!!!!!).
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 51
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3972
  • Feltöltés dátuma: 2014. július 13.

Ajánló

Az elkészült lekvárt felhasználhatjuk sütemények, palacsinták ízesítésére, de reggelire is kitűnő pl. friss péksüteménnyel vagy éppen kétszersülttel fogyasztva.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A cukkini íze nem érződik külön ki az elkészült lekvárban, viszont nagyon finom citromos, némi levendula és fahéj beütéssel. Palacsintába, süteményekbe nagyon szeretem.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...