Levendulás charlotte eperöntettel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
süti sütés nélkül
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
63g babapiskóta235 kcal
-
63g mascarpone253 kcal
-
75g tej42 kcal
-
5g zselatinfix7 kcal
-
2g habfixáló7 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
10 kcal
-
0g levendula0 kcal
-
6g víz0 kcal
-
43 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
100g eper30 kcal
-
10g citromlé2 kcal
Összesen
703
kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
250g babapiskóta940 kcal
-
250g mascarpone1010 kcal
-
300g tej168 kcal
-
20g zselatinfix26 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g levendula0 kcal
-
24g víz0 kcal
-
171 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
400g eper120 kcal
-
40g citromlé9 kcal
Összesen
2806
kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
16.7g babapiskóta63 kcal
-
16.7g mascarpone67 kcal
-
20g tej11 kcal
-
1.3g zselatinfix2 kcal
-
0.5g habfixáló2 kcal
-
2.7g cukor10 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
0g levendula0 kcal
-
1.6g víz0 kcal
-
11 kcal
-
7.3g tojás9 kcal
-
26.7g eper8 kcal
-
2.7g citromlé1 kcal
Összesen
187
kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 16.9 g
Zsír
-
Összesen 31.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 332.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 118 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 83.9 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 120.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 59 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 148 micro
Összesen
703
kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 67.6 g
Zsír
-
Összesen 126.5 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1328.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 461 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 64 mg
-
Foszfor 291 mg
-
Nátrium 472 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 335.5 g
-
Cukor 184 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 480.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 159 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 237 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 144 micro
-
Kolin: 308 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 591 micro
Összesen
2806
kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 8.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 88.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 19 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.4 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 32.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
Összesen
187
kcal
Hozzávalók
-
250 g babapiskóta
-
250 g mascarpone
-
3 dl tej
-
1 csomag zselatinfix
-
1 csomag habfixáló
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 db levendula
-
3 ek víz
-
2 db tojás
-
400 g eper
-
1 citromból nyert citromlé
Elkészítés
- A tejet felforraljuk, beleszórjuk a szárított levendulavirágot, tűzről levesszük, majdlefedve, kb. 15 percig állni hagyjuk, és lehűtjük.
- A krémport és a zselatinfixet összekeverjük, majd hozzáadjuk a levendulás tejet, és kb. 3 percig habverővel vagy géppel habosra/sűrűre keverjük.
- A tojásokat szétválasztjuk, (fehérjét hűtőbe tesszük) a sárgáját, a mascarpone-val jól kikeverjük.
- Kis edényben a 4 ek kristálycukrot és a 3 ek vizet feltesszük főni. Forrás után kb. 2-3 percig főzzük, míg elkezd hólyagosan buborékozni (sűrű cukorszirup), majd félrehúzzuk.
- A tojásfehérjéket habverővel vagy géppel elkezdjük habbá verni, félidőben beleszórjuk a vaníliás cukrot és a habfixet, majd ha már kemény a hab, vékonyan belecsurgatjuk a sűrű cukorszirupot. (ha esetleg már nem folyik, akkor picit felmelegítjük, hogy folyósabb legyen).
- Közben folyamatosan verjük a habot, míg egynemű nem lesz a sziruppal. Ekkorra már nagyon kemény sűrű habot kapunk.
- Simára keverjük a vaníliás krémet a tojássárgájás mascarpone-val, majd óvatosan összeforgatjuk a habbal. Lassan, finoman, míg egyneművé nem válik az egész massza.
- Egy tortaformát (az enyém alkalomhoz illően szív alakú volt, de kerekben is jól mutat) körberakunk félbevágott babapiskótával, (állítva) majd az alját is kibéleljük. Beleöntjük a levendulás krémet, és a hűtőben egy éjszakát dermedni hagyjuk.
- Az eperöntethez az epret megtisztítjuk, 2-3 szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit összeturmixoljuk, kevés citromlevet és cukrot adunk hozzá - ízlés szerint, (a konzervhez csak citromlé szükséges), majd ezt is hűtőben tároljuk.
- Tálalás előtt levesszük a tortaforma keretét, majd félbevágott eperszemekkel, tejszínhabbal, és ha van, friss levendulavirággal, illetve levelekkel díszítjük. A felszeletelt tortánkat eperöntettel kínáljuk...majd figyeljük a reakciókat! :)
- Tepsi mérete: 18-20
- Receptkönyvben: 23
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 5176
- Feltöltés dátuma: 2011. május 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
NS
17513 recept
Az epres charlotte volt az első (babapiskótás verzió) torta, amit kipróbáltam anno... nagyon egyszerű elkészíteni, mutatós...garantált sikerélmény még kezdőknek is :). Azóta már legalább 10-féle variáció született, amelyek közül az első, amit bemutatok, az a levendulakrémes. Régóta ki akartam próbálni a levendulafagyit...rengeteg pozitív élményt olvastam erről a különleges édességről ... ha nem is fagylalt formájában, de a fagyirecept alapján kicsit átalakítva sikerült összehozni egy izgalmas ízvilágú tortát. Ezt is nagyon egyszerű elkészíteni... de vigyázat rá lehet kattanni, annyira finom :).