Lencseleves sajtos pirított kenyérrel
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
63g lencse220 kcal
-
250g víz0 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
16g zeller6 kcal
-
25g füstölt sajt82 kcal
-
38g kenyér103 kcal
-
2g sertészsír17 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
3g mustár2 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
250g lencse880 kcal
-
1000g víz0 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
65g zeller23 kcal
-
100g füstölt sajt328 kcal
-
150g kenyér411 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
13g lencse46 kcal
-
51.9g víz0 kcal
-
4.2g sárgarépa2 kcal
-
3.4g zeller1 kcal
-
5.2g füstölt sajt17 kcal
-
7.8g kenyér21 kcal
-
0.4g sertészsír4 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
2.3g vöröshagyma1 kcal
-
10.4g főzőtejszín14 kcal
-
0.5g mustár0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.5 g
Zsír
-
Összesen 16.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 813.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 147 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 305 mg
-
Nátrium 276 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 348.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 199 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 340 micro
-
Kolin: 82 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 619 micro
-
β-karotin 1502 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 109.9 g
Zsír
-
Összesen 66.8 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 77 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3254.8 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 59 mg
-
Kálcium 589 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 242 mg
-
Foszfor 1218 mg
-
Nátrium 1104 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 268 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 1394 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 794 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 55 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1361 micro
-
Kolin: 328 mg
-
Retinol - A vitamin: 190 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 6008 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 265 micro
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 3.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 169 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 57 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 72.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 129 micro
-
β-karotin 312 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Hozzávalók
-
25 dkg lencse
-
1 l víz
-
0.5 ek sertészsír
-
1 evőkanál finomliszt
-
0.5 közepes fej vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
1 db babérlevél
Elkészítés
- A lencsét főzés előtt minimum egy órával beáztatjuk. Ideális előző este már beáztatni, de ha elmarad sem tragédia.
- A sütőt begyújtjuk közepes/nagy lángon.
- A hagymát apróra vágjuk és a kevés zsiradékon megpároljuk. Ha megpárolódott, a liszttel rántást készítünk, majd felöntjük 2 dl vízzel és elkeverjük.
- Hozzáadjuk a lencsét, fűszerezzük és az egész répát, és petrezselymet is beletesszük. (Ne szeleteljük fel a zöldségeket, mert csak az ízük miatt tesszük bele őket. Ha elhagyjuk őket sem baj, van aki így szereti.) Ha felforrt hagyjuk tartalékon főni, amíg a lencse meg nem puhul (ha előzőleg be volt áztatva a lencse, akkor 30 percen belül megpuhul, ha nem volt beáztatva a lencse akkor kb. 40-45 perc alatt fő teljesen puhára).
- Eközben a kenyeret kis kockákra vágjuk, ráreszeljük a füstölt sajtot és sütőbe tesszük, magas hőfokon pirulásig sütjük.
- Ha megfőtt a lencse (nem szétfőtt, hanem már puha és ehető) a tejet/tejszínt elkeverjük a mustárral, és a leveshez adjuk. Ekkor lehet az elmaradt lisztet is beletenni. Ebben az esetben a mustárt és a lisztet el kezdjük összekeverni, majd apránként hozzáadva a tejet/tejszínt csomómentesre keverjük (mint egy habarást), majd a leveshez adjuk. Összeforraljuk, majd kikapcsoljuk. Tálalás előtt a zöldségeket kivesszük belőle és különtesszük (nem tálaljuk). Lehetőség van a répa felét beletörni a levesbe és elkeverni vele - annak ajánlom csak, aki szereti a répát így.
- A sajtos kenyérkockákkal tálaljuk a levest. (Én nem szoktam előre beletenni a levesbe, külön tányéron szervírozom a kenyérkockákat.)
- Lehet turmixolni is a levest. Ebben az esetben még a mustár és tej hozzáadása előtt turmixuljuk a lencsét. Majd turmixolás után adjuk hozzá a tejet/tejszínt és mustárt. Ekkor a liszt elmaradhat.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 53
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 12067
- Feltöltés dátuma: 2012. január 17.
Ajánló
TIPP: ha előzőleg húslevest főztünk, a kimaradt főtt zöldségeket ne dobjuk el. Tegyük hűtőbe, vagy akár fagyasszuk is le, mert az ilyen levesekbe kiválóan alakalmasak ízesítésnek, de ragukba, főzelékekbe is megfelelőek.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Szilveszterre keresgéltem, szerettem volna megtudni, ki hogyan készíti ünnepi ételeit. Sok lencselves receptet elolvastam, végül egy a sok receptből összegyúrt saját verzió mellett döntöttem. A hozzávalókról: a zsírról annyit, hogy én mindenből házit használok, így a zsírom is házi disznózsír, ami a hiedelemmel ellentétben sokkal egészségesebb, mint az olaj. A tejszínt előszeretettel helyettesítem házi tehéntejjel. Ezt le is lehet fölözni némi állás után, tehát lesz saját tejszínünk is belőle, de ha a fölözés elmarad az sem baj, bátran hozzá lehet adni a tehéntejet is.