r
Nosalty Logó

Lencseleves sajtos pirított kenyérrel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Lencseleves sajtos pirított kenyérrel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 522 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2082 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 109 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.5 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    813.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    305 mg
  • Nátrium
    276 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    348.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    199 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    340 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1502 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 522 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    109.9 g

Zsír

  • Összesen
    66.8 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3254.8 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    59 mg
  • Kálcium
    589 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    242 mg
  • Foszfor
    1218 mg
  • Nátrium
    1104 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    268 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    1394 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    794 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    55 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1361 micro
  • Kolin:
    328 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    6008 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    265 micro
Összesen 2082 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    169 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    129 micro
  • β-karotin
    312 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 109 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lencsét főzés előtt minimum egy órával beáztatjuk. Ideális előző este már beáztatni, de ha elmarad sem tragédia.
  2. A sütőt begyújtjuk közepes/nagy lángon.
  3. A hagymát apróra vágjuk és a kevés zsiradékon megpároljuk. Ha megpárolódott, a liszttel rántást készítünk, majd felöntjük 2 dl vízzel és elkeverjük.
  4. Hozzáadjuk a lencsét, fűszerezzük és az egész répát, és petrezselymet is beletesszük. (Ne szeleteljük fel a zöldségeket, mert csak az ízük miatt tesszük bele őket. Ha elhagyjuk őket sem baj, van aki így szereti.) Ha felforrt hagyjuk tartalékon főni, amíg a lencse meg nem puhul (ha előzőleg be volt áztatva a lencse, akkor 30 percen belül megpuhul, ha nem volt beáztatva a lencse akkor kb. 40-45 perc alatt fő teljesen puhára).
  5. Eközben a kenyeret kis kockákra vágjuk, ráreszeljük a füstölt sajtot és sütőbe tesszük, magas hőfokon pirulásig sütjük.
  6. Ha megfőtt a lencse (nem szétfőtt, hanem már puha és ehető) a tejet/tejszínt elkeverjük a mustárral, és a leveshez adjuk. Ekkor lehet az elmaradt lisztet is beletenni. Ebben az esetben a mustárt és a lisztet el kezdjük összekeverni, majd apránként hozzáadva a tejet/tejszínt csomómentesre keverjük (mint egy habarást), majd a leveshez adjuk. Összeforraljuk, majd kikapcsoljuk. Tálalás előtt a zöldségeket kivesszük belőle és különtesszük (nem tálaljuk). Lehetőség van a répa felét beletörni a levesbe és elkeverni vele - annak ajánlom csak, aki szereti a répát így.
  7. A sajtos kenyérkockákkal tálaljuk a levest. (Én nem szoktam előre beletenni a levesbe, külön tányéron szervírozom a kenyérkockákat.)
  8. Lehet turmixolni is a levest. Ebben az esetben még a mustár és tej hozzáadása előtt turmixuljuk a lencsét. Majd turmixolás után adjuk hozzá a tejet/tejszínt és mustárt. Ekkor a liszt elmaradhat.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 53
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 12067
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 17.

Ajánló

TIPP: ha előzőleg húslevest főztünk, a kimaradt főtt zöldségeket ne dobjuk el. Tegyük hűtőbe, vagy akár fagyasszuk is le, mert az ilyen levesekbe kiválóan alakalmasak ízesítésnek, de ragukba, főzelékekbe is megfelelőek.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szilveszterre keresgéltem, szerettem volna megtudni, ki hogyan készíti ünnepi ételeit. Sok lencselves receptet elolvastam, végül egy a sok receptből összegyúrt saját verzió mellett döntöttem. A hozzávalókról: a zsírról annyit, hogy én mindenből házit használok, így a zsírom is házi disznózsír, ami a hiedelemmel ellentétben sokkal egészségesebb, mint az olaj. A tejszínt előszeretettel helyettesítem házi tehéntejjel. Ezt le is lehet fölözni némi állás után, tehát lesz saját tejszínünk is belőle, de ha a fölözés elmarad az sem baj, bátran hozzá lehet adni a tehéntejet is. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...