r
Nosalty Logó

Lencseleves barna sörrel

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Fakanál és Tűsarok
Lencseleves barna sörrel
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

591
Kalória
21.3g
Fehérje
49.4g
Szénhidrátok
34.5g
Zsír
373.6g
Víz
35.3g
Koleszterin
9.5g
Rost
8.7g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 591 kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2362 kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 116 kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.3 g

Zsír

  • Összesen
    34.5 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1309.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    238 mg
  • Nátrium
    910 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.4 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    373.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    932 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    278 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    3713 micro
  • β-karotin
    8868 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    275 micro
Összesen 591 kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.3 g

Zsír

  • Összesen
    138.1 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    141 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5238.8 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    406 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    201 mg
  • Foszfor
    953 mg
  • Nátrium
    3640 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    197.6 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

Víz

  • Összesen
    1494.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3728 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    95 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1113 micro
  • Kolin:
    267 mg
  • Retinol - A vitamin:
    154 micro
  • α-karotin
    14854 micro
  • β-karotin
    35471 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    1100 micro
Összesen 2362 kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    256 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    178 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    73 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    182 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    726 micro
  • β-karotin
    1734 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 116 kcal

Elkészítés

  1. Legalább 12 órát áztassuk be a lencsét.
  2. Először minden hozzávalót előkészítünk. Apróra felvágjuk a hagymát, felkockázzuk a szalonnát, karikázzuk a kolbászt.
  3. Kaparjuk le a répa és a gyökér külsejét. A répát karikázzuk fel. A gyökeret nagy darabokban szoktam hagyni, mert ezt a zöldséget nem szeretem, viszont az íze jó bele.
  4. Egy nagy fazékban melegítsük fel olajat, és a hagymát, szalonnát, kolbászt pirítsuk meg rajta.
  5. A lencsét szűrjük le, és öntsük bele a fazékba. Egy picit keverjük át az egészet, majd öntsük fel vízzel. Annyi kell bele, hogy ellepje a lencsét, és még olyan két centivel felette is legyen.
  6. Amikor forr a víz, keverjük bele a kockát és a fűszereket, kivéve a petrezselymet. Figyelni kell a lencsét. Ha úgy érezzük, elkezdett puhulni, rakjuk bele a répát, a gyökeret és a petrezselymet. Addig főzzük, amíg a lencse elég puha nem lesz, de azért ne főzzük szét. Viszont mielőtt még teljesen jó lenne, adjuk hozzá a sört. Éppen, hogy egy kicsit rottyanjon az egésszel.
  7. Egy-két kanál tejfölt a tányérban rakjunk rá.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 60 perc
  • Főzés módja: sörös

Ennek a levesnek története van. Nem vagyok nagyon leveses, de azért néha megeszem. Inkább főételként, nem szoktam utána még másodikat is enni. Egy ilyen alkalommal az édesanyámnál voltam, amikor neki el kellett mennie. Hát otthagyott, hogy főzzem meg a lencselevest. Igen ám, de én még sohasem főztem, így a saját fejem után mentem. A sör pedig hirtelen ötlettől vezérelve került végül bele. Anyám hazajött, és nagyot csodálkozott, hogy milyen finom lett. Mondtam neki, hogy persze, sörrel minden finomabb. Azóta a lencseleves elkerülhetetlen hozzávalója a barna sör nálunk. Ez itt nem a reklám helye, nem kell valami nagyon drága sört beleönteni. Ezért is lett ez az egyik első recept a gasztro blogomon. Azóta is a sör gyakran szerepel a hozzávalók között egyre több receptemben.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!