Lencseleves barna sörrel
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
4g olívaolaj35 kcal
-
50g lencse176 kcal
-
19g füstölt szalonna123 kcal
-
25g paprikás kolbász113 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
120g sárgarépa44 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
-
25g barna sör11 kcal
-
31g tejföl62 kcal
-
200g víz0 kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
16g olívaolaj141 kcal
-
200g lencse704 kcal
-
75g füstölt szalonna491 kcal
-
100g paprikás kolbász452 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
480g sárgarépa175 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
100g barna sör43 kcal
-
125g tejföl248 kcal
-
800g víz0 kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
0.8g olívaolaj7 kcal
-
9.8g lencse34 kcal
-
3.7g füstölt szalonna24 kcal
-
4.9g paprikás kolbász22 kcal
-
2.4g vöröshagyma1 kcal
-
23.5g sárgarépa9 kcal
-
4.4g fehérrépa3 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.5g leveskocka2 kcal
-
4.9g barna sör2 kcal
-
6.1g tejföl12 kcal
-
39.1g víz0 kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.3 g
Zsír
-
Összesen 34.5 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1309.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 238 mg
-
Nátrium 910 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.4 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 373.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 932 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 278 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 3713 micro
-
β-karotin 8868 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 275 micro
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85.3 g
Zsír
-
Összesen 138.1 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 141 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5238.8 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 406 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 201 mg
-
Foszfor 953 mg
-
Nátrium 3640 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 197.6 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 1494.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3728 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 52 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 95 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1113 micro
-
Kolin: 267 mg
-
Retinol - A vitamin: 154 micro
-
α-karotin 14854 micro
-
β-karotin 35471 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 1100 micro
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 256 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 178 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 73 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 182 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 726 micro
-
β-karotin 1734 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Hozzávalók
-
2 ek olívaolaj
-
20 dkg lencse
-
75 g füstölt szalonna
-
10 dkg paprikás kolbász
-
1 kis db vöröshagyma
-
6 közepes db sárgarépa
-
1 közepes db fehérrépa
-
2 teáskanál petrezselyem
-
2 teáskanál fűszerpaprika
-
1 késhegynyi köménymag
-
1 kk chili
-
1 csipet só
-
1 csipet bors
-
1 db leveskocka
-
1 dl barna sör
-
125 g tejföl
-
8 dl víz
Elkészítés
- Legalább 12 órát áztassuk be a lencsét.
- Először minden hozzávalót előkészítünk. Apróra felvágjuk a hagymát, felkockázzuk a szalonnát, karikázzuk a kolbászt.
- Kaparjuk le a répa és a gyökér külsejét. A répát karikázzuk fel. A gyökeret nagy darabokban szoktam hagyni, mert ezt a zöldséget nem szeretem, viszont az íze jó bele.
- Egy nagy fazékban melegítsük fel olajat, és a hagymát, szalonnát, kolbászt pirítsuk meg rajta.
- A lencsét szűrjük le, és öntsük bele a fazékba. Egy picit keverjük át az egészet, majd öntsük fel vízzel. Annyi kell bele, hogy ellepje a lencsét, és még olyan két centivel felette is legyen.
- Amikor forr a víz, keverjük bele a kockát és a fűszereket, kivéve a petrezselymet. Figyelni kell a lencsét. Ha úgy érezzük, elkezdett puhulni, rakjuk bele a répát, a gyökeret és a petrezselymet. Addig főzzük, amíg a lencse elég puha nem lesz, de azért ne főzzük szét. Viszont mielőtt még teljesen jó lenne, adjuk hozzá a sört. Éppen, hogy egy kicsit rottyanjon az egésszel.
- Egy-két kanál tejfölt a tányérban rakjunk rá.
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 5
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 923
- Feltöltés dátuma: 2015. március 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ennek a levesnek története van. Nem vagyok nagyon leveses, de azért néha megeszem. Inkább főételként, nem szoktam utána még másodikat is enni. Egy ilyen alkalommal az édesanyámnál voltam, amikor neki el kellett mennie. Hát otthagyott, hogy főzzem meg a lencselevest. Igen ám, de én még sohasem főztem, így a saját fejem után mentem. A sör pedig hirtelen ötlettől vezérelve került végül bele. Anyám hazajött, és nagyot csodálkozott, hogy milyen finom lett. Mondtam neki, hogy persze, sörrel minden finomabb. Azóta a lencseleves elkerülhetetlen hozzávalója a barna sör nálunk. Ez itt nem a reklám helye, nem kell valami nagyon drága sört beleönteni. Ezért is lett ez az egyik első recept a gasztro blogomon. Azóta is a sör gyakran szerepel a hozzávalók között egyre több receptemben.