Lencseleves 5.
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 15% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 11% Zsír
A leveshez
-
100g füstölt tarja180 kcal
-
125g lencse440 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
3 kcal
-
85g sárgarépa31 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
75g kolbász339 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
A csipetkéhez
-
28g tojás35 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1377
kcal
- 15% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 11% Zsír
A leveshez
-
400g füstölt tarja720 kcal
-
500g lencse1760 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
11 kcal
-
340g sárgarépa124 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
300g kolbász1356 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
A csipetkéhez
-
110g tojás138 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
5511
kcal
- 15% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 11% Zsír
A leveshez
-
15.7g füstölt tarja28 kcal
-
19.6g lencse69 kcal
-
7g vöröshagyma3 kcal
-
0.2g fűszerpaprika0 kcal
-
13.3g sárgarépa5 kcal
-
3.5g fehérrépa2 kcal
-
6.3g zeller2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
11.7g kolbász53 kcal
-
7.8g tejföl15 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.8g petrezselyem1 kcal
A csipetkéhez
-
4.3g tojás5 kcal
-
7.8g finomliszt28 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
214
kcal
- 15% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 75.7 g
Zsír
-
Összesen 56.4 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3884.4 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 192 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 112 mg
-
Foszfor 600 mg
-
Nátrium 2931 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 143 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 231.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 807 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 221 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 683 micro
-
Kolin: 221 mg
-
Retinol - A vitamin: 99 micro
-
α-karotin 2636 micro
-
β-karotin 7140 micro
-
β-crypt 65 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1145 micro
Összesen
1377
kcal
- 15% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 302.8 g
Zsír
-
Összesen 225.8 g
-
Telített zsírsav 93 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 478 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 15537.5 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 117 mg
-
Kálcium 769 mg
-
Vas 43 mg
-
Magnézium 448 mg
-
Foszfor 2399 mg
-
Nátrium 11723 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 572.1 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 80 mg
VÍZ
-
Összesen 925.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3228 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 140 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 884 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2731 micro
-
Kolin: 886 mg
-
Retinol - A vitamin: 397 micro
-
α-karotin 10545 micro
-
β-karotin 28558 micro
-
β-crypt 258 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 4578 micro
Összesen
5511
kcal
- 15% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 11.8 g
Zsír
-
Összesen 8.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 608.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 459 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 36.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 126 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 107 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 413 micro
-
β-karotin 1118 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 179 micro
Összesen
214
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
50 dkg lencse
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
1 ek fűszerpaprika
-
2 nagy db sárgarépa
-
1 db fehérrépa
-
1 kis db zeller
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 dl tejföl
-
1 púpozott ek finomliszt
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
1 csokor petrezselyem
A csipetkéhez
-
2 db tojás
-
20 dkg finomliszt
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A leveshez
- A sonkát előző nap megfőzzük. Ha kihűlt, letakarva hűtőbe tesszük.A főzőlevét is!
- Szinténa főzést megelőző nap a lencsétátválogatjuk, megmossuk és1 éjszakára bő hideg vízbe áztatjuk.
- A csipetkét is érdemes előre elkészíteni. A hozzávalókból kemény tésztát gyúrúnk és ujjainkkalapró (kb. borsó nagyságú) darabokra tépkedjük.
- A hideg főzőlé tetejéről leszedjük a zsírt és egy serpenyőbe tesszük.
- A hagymát apró kockára vágjuk és a sonka leszedett zsírjában megpirítjuk. Tűzről lehúzva pirospaprikával fűszerezzük. Felöntjük a főzőlével. (Ha kevés, még sima vizet öntünk hozzá.)
- A lencsét beletesszük. Fölforraljuk, majd kis lángon lefedve főzzük.
- A zöldségeket karikára vágjuk, a zellert apró kockára. Kb. 15 perc után a lencséhez adjuk. A zúzott fokhagymát is beleszórjuk.
- 30 perc elteltével beletesszük a felkarikázott kolbászt és a csipetkét. Továbi kb. 30 percig főzzük.
- A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, egy merőkanálnyi forró levet is teszünk hozzá és besűrítjük vele a levest. 1-2 percig forraljuk, majd hozzátesszük a kb. 1,5 cm-es kockára felvágott sonkát. Sózzuk, borsozzuk.
- Lehúzzuk a tűzről. Beledobjuk az apróra felvágott petrezselymet.
- Tejföllel tálaljuk.
- Elkészítettem: 100 alkalommal
- Receptkönyvben: 296
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 81285
- Feltöltés dátuma: 2009. március 08.
Ajánló
Ezután a leves után tartalmas második fogásra nincs szükség. Leginkább palacsinta vagy gofri illik utána.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Príma Konyha Magazin legfrissebb számában találtam ezt a receptet. Régóta figyelt a pincében egy darab füstöltsonka, hát ez lett belőle. Nagyon tartalmas, laktató leves.