Lecsó alaprecept geo konyhájából
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
150g paradicsom27 kcal
-
250g lecsópaprika50 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3 kcal
-
25g vöröshagyma9 kcal
-
53 kcal
Összesen
142
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
600g paradicsom108 kcal
-
1000g lecsópaprika200 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g fekete bors1 kcal
-
11 kcal
-
100g vöröshagyma36 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
Összesen
568
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
34.7g paradicsom6 kcal
-
57.9g lecsópaprika12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
5.8g vöröshagyma2 kcal
-
1.4g napraforgó olaj12 kcal
Összesen
33
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 209.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.2 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 396.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 133 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 223 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 210 micro
-
β-karotin 1456 micro
-
β-crypt 79 micro
-
Likopin 3860 micro
-
Lut-zea 1228 micro
Összesen
142
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.5 g
Zsír
-
Összesen 27.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 838.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 192 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 183 mg
-
Foszfor 384 mg
-
Nátrium 66 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.7 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 1587.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 531 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 893 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 127 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 209 micro
-
Kolin: 103 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 840 micro
-
β-karotin 5823 micro
-
β-crypt 318 micro
-
Likopin 15438 micro
-
Lut-zea 4912 micro
Összesen
568
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 1.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 48.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 22 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 91.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 52 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 49 micro
-
β-karotin 337 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 893 micro
-
Lut-zea 284 micro
Összesen
33
kcal
-
Nosalty kipróbálta
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
-
60 dkg paradicsom
-
1 kg lecsópaprika
-
3 ek napraforgó olaj
Elkészítés
- A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.
- A paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot pedig negyedekre szeleteljük.
- A hagymát (magas lángon) az olajon aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát.
- Amikor a paprika összeesett, és végre lett egy kis hely a fazékban (az sem hátrány, ha a hagyma mintájára a paprikát is odakapatjuk picit, ezért nem mérsékeltük a lángot), hozzáadjuk a paradicsomot is, majd sózzuk, borsozzuk, és egy pillanatra lehúzzuk a tűzről, hogy hozzáadhassuk a pirospaprikát.
- Jól megkeverjük a lecsót, majd lefedjük, és közepes lángon addig pároljuk, amíg a paradicsomok szét nem főttek.
- Ha sűrűbben szeretnénk készíteni, akkor az utolsó 15 percben levesszük róla a fedőt. Jó étvágyat!
- Ha virslivel készítjük:
- Akkor a vékony karikákra vágott virslit (4 szálat) az utolsó 10 percben adjuk a lecsóhoz.
- Ha kolbásszal szeretnénk:
- Akkor a kolbászt (1 szál) a hagymával együtt tesszük a fazékba.
- Ha tojásos lecsóhoz van kedvünk:
- Akkor mielőtt elzárnánk a kész lecsó alatt a gázt, a hozzákeverünk 2 felvert tojást, amibe előtte 1 csipet sót is elkevertünk. Akkor van kész, ha már nem folyós benne a tojás.
- Ha télire szeretnénk eltenni:
- Akkor a hozzávalókból kihagyjuk a fűszereket és a hagymát.
- 3 evőkanál olajon picit megpirítjuk a paprikát, majd mikor összerogyott, hozzáadjuk a paradicsomot. Ebben az esetben azonban nem főzzük szét teljesen a paradicsomot, maradhatnak benne kisebb darabok.
- Tiszta, forró vízben kifertőtlenített befőttes üvegekbe töltjük, szorosan rácsavarjuk a kupakokat, majd mindegyik üveget egy pillanatra fejre állítjuk.
- Ezután száraz dunsztba tesszük, ami nálam annyit tesz, hogy egy kartondobozba sorakoztatom az üvegeket, és egy jókora pléddel betakargatom őket. Kihűlés után (kb. 3 nap) mehetnek az éléskamrába.:)
- Felhasználáskor a megpirított hagymára öntjük, forráspontig melegítjük, sózzuk, borsozzuk, a tűzről egy pillanatra félrehúzzuk, rászórjuk a pirospaprikát, tűzre visszatesszük, és közepes lángon fedő alatt addig pároljuk, amíg a paradicsomok szét nem főnek.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 516
- Tegnapi nézettség: 72
- 7 napos nézettség: 518
- Össznézettség: 1009942
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 06.
Ajánló
Nokedlivel, tarhonyával, de hidegen, kenyér mellé is tökéletes!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Sokáig nem tudtam lecsót készíteni. Hol túl híg lett, hol kevés volt benne a paprika, hol sok, de soha nem éreztem a lecsóimon azt az igazi zöldséges ízkavalkádot... Na ez már a múlté, úgyhogy sajnálom, hogy vége a nyárnak, mert a friss zöldségekből készül a legfinomabb lecsó, én meg épp most jöttem bele a készítésébe. Ráadásul az sem utolsó szempont, hogy fogyókúrába is beilleszthető (lévén személyem egy megszállott fogyókúrázó). Korábban mindig tettem bele egy pici cukrot is, de a férjem sem a paradicsomlevesben, sem a lecsóban nem tudja elviselni a cukor ízét. És láss csodát: tökéletes enélkül is, csak túlságosan hozzá vagyunk szokva az édes ízekhez....