Lecsó ahogy Jolimami készíti
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
250g paprika41 kcal
-
100g vöröshagyma36 kcal
-
75g paradicsom14 kcal
-
43g olívaolaj376 kcal
-
3 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
25g füstölt szalonna164 kcal
-
25g lángolt kolbász113 kcal
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
1000g paprika164 kcal
-
400g vöröshagyma146 kcal
-
300g paradicsom54 kcal
-
170g olívaolaj1503 kcal
-
11 kcal
-
11g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
100g lángolt kolbász452 kcal
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
48g paprika8 kcal
-
19.2g vöröshagyma7 kcal
-
14.4g paradicsom3 kcal
-
8.2g olívaolaj72 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4.8g füstölt szalonna31 kcal
-
4.8g lángolt kolbász22 kcal
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 10.7 g
Zsír
-
Összesen 70.6 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1720 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 1512 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.5 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 350.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 94 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 182 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 125 micro
-
β-karotin 1026 micro
-
β-crypt 76 micro
-
Likopin 1930 micro
-
Lut-zea 984 micro
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 42.6 g
Zsír
-
Összesen 282.5 g
-
Telített zsírsav 66 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 157 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6879.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 213 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 162 mg
-
Foszfor 440 mg
-
Nátrium 6049 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 85.9 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 1400.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 375 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 31 mg
-
C vitamin: 727 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 191 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 199 micro
-
Kolin: 90 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 499 micro
-
β-karotin 4103 micro
-
β-crypt 305 micro
-
Likopin 7719 micro
-
Lut-zea 3938 micro
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 2 g
Zsír
-
Összesen 13.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 330 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 21 mg
-
Nátrium 290 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 67.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 197 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 370 micro
-
Lut-zea 189 micro
Hozzávalók
-
1 kg paprika
-
40 dkg vöröshagyma
-
30 dkg paradicsom
-
2 dl olívaolaj
-
0.5 ek bors
Elkészítés
- Megtisztítjuk és feldaraboljuk a belevalókat: a vöröshagymát kisebb kockákra, a paprikát hasábokra vagy karikára, a paradicsomot szintén kisebb kockákra.
- Az olajon közepes tűzön 4-5 perc alatt megfuttatjuk a hagymát a szalonnakockákkal egyidőben.
- Mehet a lábosba a paprika, innentől csaknem folyamatosan keverjük-keverjük, hogy a zsiradékban egyenletesen süljön a paprika, és hadd távozzon a rétegek közül a sülés közben keletkezett gőz. Célszerű a hőfokot emelni.
- Kb. 10 perc alatt a paprika kellően megsült, ekkor - és csak ekkor! - megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, beletesszük a paradicsomot (és a virslit, kolbászt), a lángot visszavesszük közepesre, és1-2 perc kevergetés után lefedjük. A fedőt tálalásig rajta hagyjuk. Mire ehetőre hűl a lecsó, addigra megfő a paradicsom és pont jó lesz a virsli, kolbász is.
- Tálalás előtt leszedhetjük a fölöslegesnek tűnő olajat a tetejéről.
- Elkészítettem: 200 alkalommal
- Receptkönyvben: 47
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 8157
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 17.
Ajánló
Köretnek tarhonyát vagy friss kenyeret ajánlok, mint a családom kedvencét. Fontosak az arányok: a mi ízlésünk szerinti legjobb ízharmóniát az adja, ha a paprika mennyiségének 40%-a a hagyma és 30%-a a paradicsom. Így sűrű szaftot kapunk, és nem lesz savanykás a túlzásba vitt paradicsom miatt. Szénhidráttartalma igen alacsony, 100 gramm lecsóban kb. 4,5 gramm CH van, a rostok és a zsiradék miatt a felszívódása (és glikémiás indexe) is alacsony. Teljes kiőrlésű vagy diabetikus kenyérrel, tarhonyával fogyasztva bátran aljánlom cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Nullkilométeres szakács koromban egy szomszédlány meghívott egy tányér, általa lecsónak nevezett furcsaságra, amit megköszönve el is fogyasztottam, de elrettentő példája volt a számtalan variációban készíthető lecsóknak. Mint kiderült, a hagymát és a paprikát beledobta egy fazékba, felöntötte vízzel, megfőzte, megsózta, és ennyi. Akkortájt fejlesztettem ki a magam lecsóreceptjét, amit azóta családom és baráti köröm sztárol, és "bevált lecsónak" hív. A titka csupán annyi, hogy a "mit főzöl ebédre?" kérdésre nem azt válaszolom, hogy "lecsót főzök", hanem "lecsót sütök". Nagyon ügyelek arra, hogy a paprika ne főjön-párolódjon, hanem süljön. Ezt a következő trükkökkel lehet elérni: Széles lábosban kisebb mennyiségű lecsó készüljön (a vastag réteg miatt óhatatlanul párolódni fog a paprika, így pont a lényegét veszti el). Nagyon gyakran kevergessük, hogy a keletkező gőz eltávozzon. Ne sózzuk meg a sülő paprikát, mert akkor levet enged, és megint csak főni fog sülés helyett. Ne fedjük le, hiszen nem gőzölni-párolni akarunk. Elég a végén rátenni a fedőt, hogy a paradicsom megfőjön, és a paprika is tökéletesre puhuljon. Ne féljünk sok zsiradékot használni, mert úgy fog szépen sülni a paprika. A többlet zsírt a végén leszedhetjük, hűtőben tárolva eláll, és remekül fel lehet használni pörkölt, gulyás vagy sütőben sült zöldségek, húsok, zöldségkrémek - pl. zakuszka, padlizsánkrém - ízesítésére.