Lakodalmas borsos kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
83g finomliszt303 kcal
-
42g tej23 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
13g margarin90 kcal
-
13g disznózsír113 kcal
-
1g cukor6 kcal
-
0g só0 kcal
A kisült kalácshoz
-
88g tejföl173 kcal
-
3g disznózsír23 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g rózsabors0 kcal
Összesen
746
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
500g tej280 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
150g margarin1076 kcal
-
150g disznózsír1353 kcal
-
18g cukor68 kcal
-
4g só0 kcal
A kisült kalácshoz
-
1050g tejföl2079 kcal
-
30g disznózsír271 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g rózsabors0 kcal
Összesen
8949
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
33.4g finomliszt122 kcal
-
16.7g tej9 kcal
-
1.7g élesztő2 kcal
-
1.3g tojássárgája4 kcal
-
5g margarin36 kcal
-
5g disznózsír45 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
0.1g só0 kcal
A kisült kalácshoz
-
35.1g tejföl69 kcal
-
1g disznózsír9 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g rózsabors0 kcal
Összesen
298
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.9 g
Zsír
-
Összesen 44.6 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 102 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 586.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 154 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 184 mg
-
Nátrium 182 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.7 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 80.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 224 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 214 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 101 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Összesen
746
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 154.7 g
Zsír
-
Összesen 535.6 g
-
Telített zsírsav 210 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 194 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 71 g
-
Koleszterin 1225 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7036.9 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 405 mg
-
Kálcium 1847 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 352 mg
-
Foszfor 2210 mg
-
Nátrium 2183 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 860.7 g
-
Cukor 76 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 966.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2683 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 271 micro
-
K vitamin: 159 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 775 micro
-
Kolin: 758 mg
-
Retinol - A vitamin: 2571 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 1213 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 660 micro
Összesen
8949
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 17.9 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 235.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 73 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.8 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 32.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 90 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Összesen
298
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
100 dkg finomliszt
-
5 dl tej
-
5 dkg élesztő
-
2 db tojássárgája
-
3.5 teáskanál cukor
-
1 kávéskanál só
A kisült kalácshoz
Elkészítés
A tésztához
- 1 kg lisztet meglangyosítunk, elkeverjük 1 kávéskanál sóval.
- 6 dl tejet meglangyosítunk, hozzáteszünk 7 kávéskanál cukrot, 5 dkg élesztőt, elkeverjük, letakarjuk, felfuttatjuk. Hozzáöntjük a liszthez, majd beleteszünk 2 tojássárgáját, 15 dkg olvasztott vajat, 15 dkg puha zsírt.
- Jól megdagasztjuk, kelesztjük fél óráig, megdagasztjuk, kelesztejük még fél óráig, megdagasztjuk, és megkelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, hosszúkás, kb. 7-8 cm átmérőjű csíkra sodorgatjuk, óvatosan (mint a gombócnál). Ezt daraboljuk fel kb. 4 cm-es darabokra.
- Fogunk egy darabkát, meglisztezzük a tésztát, kisodorjuk kb. 30 cm-re. Félbehajtjuk, párszor óvatosan ellentétesen megtekerjük, majd karikába hajtjuk, és azt a végét, amelyik nyitott, átfűzzük a zárt részen, picit kifordítjuk úgy, hogy egy fonáska a tetején legyen, az aljára kerüljön az összecsípett vég, és már készen is van a kicsi fonott kalács (formára olyannak kell lennie, mint a bolti cukros kalácsnak, briósnak).
- Tepsire tesszük, villanysütőben szép pirosra sütjük (ne égjen meg).
- És most jön a lényeg! Míg sülnek, elkészítjük az alábbi lötyit: 6-7 pohár tejfölt (20 %-os!) elkeverünk (habverővel) 1-2 kanál olvasztott zsírral. Jó alaposan megborsozzuk, ízlés szerint sózzuk.
- Ha kisültek a kalácsok, mindegyiket fejjel lefelé belemártjuk még forrón ebbe a lötyibe, és egy mély tálba helyezzük őket, a tetejükre még teszünk egy kis lötyit, és lefedjük. Szépen így pakolgatjuk tele a tálat.
- A tetejét mozsárban törött piros borssal szórjuk meg.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 40
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 9463
- Feltöltés dátuma: 2011. december 20.
Receptjellemzők
NS
17513 recept
A kalácsnak mindig nagyon nagy sikere van, főleg mert finom és persze mutatós, mert a tetejét mozsárban törött piros borssal szórtam meg. Eszméletlenül szép látvány! Próbáljátok ki!