r
Nosalty Logó

Lakodalmas borsos kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Lakodalmas borsos kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A kisült kalácshoz

Összesen 746 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A kisült kalácshoz

Összesen 8949 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A kisült kalácshoz

Összesen 298 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.9 g

Zsír

  • Összesen
    44.6 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    586.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    154 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    184 mg
  • Nátrium
    182 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.7 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    224 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    214 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    101 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 746 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    154.7 g

Zsír

  • Összesen
    535.6 g
  • Telített zsírsav
    210 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    194 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    71 g
  • Koleszterin
    1225 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7036.9 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    405 mg
  • Kálcium
    1847 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    352 mg
  • Foszfor
    2210 mg
  • Nátrium
    2183 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    860.7 g
  • Cukor
    76 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    966.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2683 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    271 micro
  • K vitamin:
    159 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    775 micro
  • Kolin:
    758 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2571 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1213 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    660 micro
Összesen 8949 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    17.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    235.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 298 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kisült kalácshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. 1 kg lisztet meglangyosítunk, elkeverjük 1 kávéskanál sóval.
  2. 6 dl tejet meglangyosítunk, hozzáteszünk 7 kávéskanál cukrot, 5 dkg élesztőt, elkeverjük, letakarjuk, felfuttatjuk. Hozzáöntjük a liszthez, majd beleteszünk 2 tojássárgáját, 15 dkg olvasztott vajat, 15 dkg puha zsírt.
  3. Jól megdagasztjuk, kelesztjük fél óráig, megdagasztjuk, kelesztejük még fél óráig, megdagasztjuk, és megkelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, hosszúkás, kb. 7-8 cm átmérőjű csíkra sodorgatjuk, óvatosan (mint a gombócnál). Ezt daraboljuk fel kb. 4 cm-es darabokra.
  4. Fogunk egy darabkát, meglisztezzük a tésztát, kisodorjuk kb. 30 cm-re. Félbehajtjuk, párszor óvatosan ellentétesen megtekerjük, majd karikába hajtjuk, és azt a végét, amelyik nyitott, átfűzzük a zárt részen, picit kifordítjuk úgy, hogy egy fonáska a tetején legyen, az aljára kerüljön az összecsípett vég, és már készen is van a kicsi fonott kalács (formára olyannak kell lennie, mint a bolti cukros kalácsnak, briósnak).
  5. Tepsire tesszük, villanysütőben szép pirosra sütjük (ne égjen meg).
  6. És most jön a lényeg! Míg sülnek, elkészítjük az alábbi lötyit: 6-7 pohár tejfölt (20 %-os!) elkeverünk (habverővel) 1-2 kanál olvasztott zsírral. Jó alaposan megborsozzuk, ízlés szerint sózzuk.
  7. Ha kisültek a kalácsok, mindegyiket fejjel lefelé belemártjuk még forrón ebbe a lötyibe, és egy mély tálba helyezzük őket, a tetejükre még teszünk egy kis lötyit, és lefedjük. Szépen így pakolgatjuk tele a tálat.
  8. A tetejét mozsárban törött piros borssal szórjuk meg.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 40
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 9463
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A kalácsnak mindig nagyon nagy sikere van, főleg mert finom és persze mutatós, mert a tetejét mozsárban törött piros borssal szórtam meg. Eszméletlenül szép látvány! Próbáljátok ki!

Hozzávalók

A tésztához

A kisült kalácshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...