r
Nosalty Logó

Lafayette gingerbread

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Lafayette gingerbread
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 290 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 3496 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 246 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    272.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.1 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    80 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 290 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    66.1 g

Zsír

  • Összesen
    111.3 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    618 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3267.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    220 mg
  • Kálcium
    872 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    629 mg
  • Foszfor
    969 mg
  • Nátrium
    548 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    565.7 g
  • Cukor
    249 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    500.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    997 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    149 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    224 micro
  • Kolin:
    398 mg
  • Retinol - A vitamin:
    960 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    327 micro
  • β-crypt
    247 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    814 micro
Összesen 3496 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    229.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.8 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 246 kcal

Elkészítés

  1. A puha vajat a nádcukorral kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a sűrű, ragacsos melaszt és a két tojást.
  2. Átszitálva hozzáadjuk a fűszerkeveréket, a lisztet, a sütőport és egy csipet sót. Elkezdjük összedolgozni, ne ijedjünk meg, ha az elején nagyon sűrűnek tűnik, össze fog az állni!
  3. Hozzáreszeljük a citrom és a narancs héját, majd belefacsarjuk a levüket is, és ezzel is összekeverjük. Egy külön tálban keményre verjük a tojásfehérjéket, majd több adagban a tésztához forgatjuk.
  4. A kész tésztát kivajazott-kilisztezett kenyérformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Először légkeverésen sütjük 30-35 percet, majd alsó-felső sütésre kapcsolva további 10-15 percet.
  5. A megsült gyömbérkenyeret tűpróbának vetjük alá, ha tisztán jön ki a beleszúrt tű (vagy villa, kés), akkor jó. HAgyjuk teljesen kihűlni a formában, majd szeletelve tálaljuk.
  6. Tea vagy kávé mellé, natúran, vajjal vagy lekvárrral megkenve egyaránt isteni. Ha túl soknak bizonyulna a mennyiség, érdemes szeletelve és zárható zacskóba téve fagyasztani, így bármikor előkaphatunk egy-egy szeletet.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 10
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 203
  • Feltöltés dátuma: 2022. január 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Lafayette gingerbread
Rosanics Petra 351 recept

A gingerbread, vagyis gyömbérkenyér a mézeskalács egyik, nálunk kevésbé ismert fajtája. Elkészíteni igen egyszerű, gyakorlatilag egy szimpla kevert süteményről van szó, amit a sok-sok fűszer és a melasz tesz különlegessé. Egy igazán autentikus, több évszázados múltra visszatekintő receptről van szó, amit a neve is tükröz. Állítólag ugyanis ezzel a fűszeres gyömbérkenyérrel kínálta meg Lafayette márkit George Washington édesanyja 1784-ben. A később a francia forradalomban is fontos szerepet betöltő államférfi ugyanis az első amerikai elnök alatt szolgált tábornokként az amerikai függetlenségi háborúban, a baráti kapcsolatot pedig a Franciaországba való visszatérése után is tartották.

Címlapról ajánljuk

További cikkek