r
Nosalty Logó

Lafayette gingerbread

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Lafayette gingerbread
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 290 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 3496 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 246 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    272.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.1 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    80 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 290 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    66.1 g

Zsír

  • Összesen
    111.3 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    618 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3267.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    220 mg
  • Kálcium
    872 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    629 mg
  • Foszfor
    969 mg
  • Nátrium
    548 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    565.7 g
  • Cukor
    249 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    500.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    997 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    149 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    224 micro
  • Kolin:
    398 mg
  • Retinol - A vitamin:
    960 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    327 micro
  • β-crypt
    247 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    814 micro
Összesen 3496 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    229.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.8 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 246 kcal

Elkészítés

  1. A puha vajat a nádcukorral kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a sűrű, ragacsos melaszt és a két tojást.
  2. Átszitálva hozzáadjuk a fűszerkeveréket, a lisztet, a sütőport és egy csipet sót. Elkezdjük összedolgozni, ne ijedjünk meg, ha az elején nagyon sűrűnek tűnik, össze fog az állni!
  3. Hozzáreszeljük a citrom és a narancs héját, majd belefacsarjuk a levüket is, és ezzel is összekeverjük. Egy külön tálban keményre verjük a tojásfehérjéket, majd több adagban a tésztához forgatjuk.
  4. A kész tésztát kivajazott-kilisztezett kenyérformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Először légkeverésen sütjük 30-35 percet, majd alsó-felső sütésre kapcsolva további 10-15 percet.
  5. A megsült gyömbérkenyeret tűpróbának vetjük alá, ha tisztán jön ki a beleszúrt tű (vagy villa, kés), akkor jó. HAgyjuk teljesen kihűlni a formában, majd szeletelve tálaljuk.
  6. Tea vagy kávé mellé, natúran, vajjal vagy lekvárrral megkenve egyaránt isteni. Ha túl soknak bizonyulna a mennyiség, érdemes szeletelve és zárható zacskóba téve fagyasztani, így bármikor előkaphatunk egy-egy szeletet.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 12
  • Tegnapi nézettség: 279
  • 7 napos nézettség: 392
  • Össznézettség: 592
  • Feltöltés dátuma: 2022. január 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Lafayette gingerbread
Rosanics Petra 353 recept

A gingerbread, vagyis gyömbérkenyér a mézeskalács egyik, nálunk kevésbé ismert fajtája. Elkészíteni igen egyszerű, gyakorlatilag egy szimpla kevert süteményről van szó, amit a sok-sok fűszer és a melasz tesz különlegessé. Egy igazán autentikus, több évszázados múltra visszatekintő receptről van szó, amit a neve is tükröz. Állítólag ugyanis ezzel a fűszeres gyömbérkenyérrel kínálta meg Lafayette márkit George Washington édesanyja 1784-ben. A később a francia forradalomban is fontos szerepet betöltő államférfi ugyanis az első amerikai elnök alatt szolgált tábornokként az amerikai függetlenségi háborúban, a baráti kapcsolatot pedig a Franciaországba való visszatérése után is tartották.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...