Krumplis pogácsa Zsolt konyhájából
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
1500g burgonya866 kcal
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
250g margarin1793 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
100g tej56 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
22g só0 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
165g tojás208 kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
45.9g burgonya27 kcal
-
30.6g finomliszt111 kcal
-
7.7g margarin55 kcal
-
1.5g friss élesztő2 kcal
-
3.1g tej2 kcal
-
3.1g tejföl6 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
2.4g vaj18 kcal
-
5.1g tojás6 kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.9 g
Zsír
-
Összesen 26.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1068.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 190 mg
-
Nátrium 744 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 106.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 246 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 75 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 234 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 141 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 155.3 g
Zsír
-
Összesen 313.6 g
-
Telített zsírsav 96 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 127 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 71 g
-
Koleszterin 771 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12824.2 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 397 mg
-
Kálcium 623 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 535 mg
-
Foszfor 2284 mg
-
Nátrium 8930 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 980.4 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 55 mg
VÍZ
-
Összesen 1283.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2951 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 223 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 266 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 31 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 900 micro
-
Kolin: 748 mg
-
Retinol - A vitamin: 2810 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1688 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1016 micro
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 392.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 273 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 39.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 90 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
-
1.5 kg burgonya
-
1 kg finomliszt
-
5 dkg friss élesztő
-
1 dl tej
-
1 dl tejföl
-
2 ek só
-
3 db tojás
Elkészítés
- Megfőzzük az apró kockára vágott krumplit sós vízben.
- Ha a krumpli megfőtt, leszűrjük, és gondosan lecsepegtetjük. Utána egy nagy tálban összetörjük. Még melegen hozzáadunk egy kocka margarint, akkor a krumplinyomóval szépen össze lehet dolgozni, és beleütünk a masszába 2 db tojást (a többi a kenéshez kell).
- Közben langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt (egy tálban az élesztőt elkeverjük a langyos tejjel, beleteszünk 1 kk cukrot, és az elkeverés után ráhintünk egy kis lisztet, és letakarjuk). Kb. 5-10 perc alatt felfut. Minél kevesebb tejet használjuk, lehet 1 dl-nél kevesebb is.
- A masszához öntjük és a tejfölt is és a 1,5-2 ek sót is. A sót apránként adjuk hozzá. Akár kóstolgathatjuk is a tésztát (én szoktam). Eldolgozzuk, és keverés mellett hozzáadagoljuk a lisztet. Kb. 1 kg liszt megy hozzá, de lehet, hogy kevesebb. Olyan közepesen lágy tésztát kell kapni, kicsit ragad, de még nincs készen. :-)
- A tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és elkezdjük jó alaposan átgyúrni. A deszkára szórjuk a maradék lisztet kis adagokban, és figyeljük, hogy a tészta gyúrás közben mennyit vesz fel. A jó tészta elég lágy. Gyúrás közben ragacsossá válhat. Ha túlságosan sok lisztet teszünk hozzá, hogy felkeményedjen, a pogácsa lisztes ízű lesz. Szóval próbáljuk meg lassan adagolni a lisztet.
- A tésztát visszatesszük a kilisztezett keverőtálba, és letakarva a bemelegített, de kikapcsolt és már kissé visszahűlt sütőbe tesszük. A sütő olyan 50-70 fokos ilyenkor és ki van kapcsolva.
- A kelesztés olyan 30-40 perc. Utána kivesszük a tésztát a tálból, és kb. az 1/5-ét levágjuk. A többit félretesszük letakarva a további keléshez. A levágott darabot kissé átgyúrjuk, kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra. Megkenjük olvasztott vajjal. Összehajtjuk, hogy szépen fedje egymást, aztán újra megkenjük vajjal, és isméthajtunk rajta egyet. Így kapunk egy 4 rétegű tésztát, amit kinyújtunk 6-8 mm vastagra, és kiszaggatjuk. (Ha jól emlékszem, a szaggatóm talán 4 cm átmérőjű. Nekem ebből 30-35 db pogi lesz, ami pont elfér a sütőlemezen.)
- A sütőlemezre sütőpapírt teszünk, és arra a pogikat. A pogi tetejét megkenjük felvert tojással. (Néha meghintem sajttal, mákkal, szezámmaggal, de én ezek nélkül szeretem a legjobban.)
- 190 fokra előmelegítjük a sütőt. Csak alsó sütésen 8 perc, aztán bekapcsoljuk a felsőt is, és további 16-18 perc alsó-felső sütésen. Tehát kb. 25 perc alatt sül meg.
- Ha megsült, kivesszük a pogit és újabb adagot teszünk be az 7-es pont szerint, ameddig el nem fogy a tészta. (Nálam ez kb. 5 tálca pogi, ami 150-160 db.)
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 174
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 52
- Össznézettség: 50468
- Feltöltés dátuma: 2013. január 11.
Ajánló
Én ezerféle módon szeretem. Bableves mellé vagy lencsefőzelék mellé. Reggelire, tízóraira. Én szeretem tejjel is. De csináltam már belőle kis szendvicseket úgy, hogy szépen szétnyílnak, és belettem egy szelet szalámit meg csemegeuborkát. De haverokkal összeülve a beszélgetés közben is nagyon jól tud jönni. Csak egy gond van vele. Eteti magát. Szóval sokat kell mellé sportolni. Tehát egy nagyobb adag legalább 1-1,5 óra biciklizést jelent.:-) Ja és nem tudom hányszor készítettem el. Sokszor. Mivel sokszor módosítottam az arányokon. :-)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Mindig kerestem a legjobb krumplis pogácsa receptet. Sajnos a legtöbb esetben a krumplis pogi túl szivacsos. És ilyenkor hiába jó az íz, sokat veszít az élvezeti értékéből. Szóval sokat vadásztam a jó pogácsára, és a végén édesanyám receptjét alakítottam át. Az átalakítás abból állt, hogy több krumpli, kevesebb liszt került bele. A tej mellett tejfölt használok. És a sütés sem mindegy. Nincs légkeveréses sütőm. Azzal a sütési időt ki kell tapasztalni. A csak alsó sütés szerintem kissé szárazabbá teszi a pogit. De ez egyéni ízlés dolga.