Krumplis pogácsa Zsolt konyhájából
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

Hozzávalók
-
1.5 kg burgonya
-
1 kg finomliszt
-
5 dkg friss élesztő
-
1 dl tej
-
1 dl tejföl
-
2 ek só
-
3 db tojás
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
1500g burgonya866 kcal
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
250g margarin1793 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
100g tej56 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
22g só0 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
165g tojás208 kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
45.9g burgonya27 kcal
-
30.6g finomliszt111 kcal
-
7.7g margarin55 kcal
-
1.5g friss élesztő2 kcal
-
3.1g tej2 kcal
-
3.1g tejföl6 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
2.4g vaj18 kcal
-
5.1g tojás6 kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.9 g
Zsír
-
Összesen 26.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1068.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 190 mg
-
Nátrium 744 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 5 mg
Víz
-
Összesen 106.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 246 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 75 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 234 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 141 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 155.3 g
Zsír
-
Összesen 313.6 g
-
Telített zsírsav 96 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 127 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 71 g
-
Koleszterin 771 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12824.2 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 397 mg
-
Kálcium 623 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 535 mg
-
Foszfor 2284 mg
-
Nátrium 8930 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 980.4 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 55 mg
Víz
-
Összesen 1283.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2951 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 223 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 266 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 31 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 900 micro
-
Kolin: 748 mg
-
Retinol - A vitamin: 2810 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1688 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1016 micro
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 392.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 273 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 39.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 90 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Elkészítés
- Megfőzzük az apró kockára vágott krumplit sós vízben.
- Ha a krumpli megfőtt, leszűrjük, és gondosan lecsepegtetjük. Utána egy nagy tálban összetörjük. Még melegen hozzáadunk egy kocka margarint, akkor a krumplinyomóval szépen össze lehet dolgozni, és beleütünk a masszába 2 db tojást (a többi a kenéshez kell).
- Közben langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt (egy tálban az élesztőt elkeverjük a langyos tejjel, beleteszünk 1 kk cukrot, és az elkeverés után ráhintünk egy kis lisztet, és letakarjuk). Kb. 5-10 perc alatt felfut. Minél kevesebb tejet használjuk, lehet 1 dl-nél kevesebb is.
- A masszához öntjük és a tejfölt is és a 1,5-2 ek sót is. A sót apránként adjuk hozzá. Akár kóstolgathatjuk is a tésztát (én szoktam). Eldolgozzuk, és keverés mellett hozzáadagoljuk a lisztet. Kb. 1 kg liszt megy hozzá, de lehet, hogy kevesebb. Olyan közepesen lágy tésztát kell kapni, kicsit ragad, de még nincs készen. :-)
- A tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és elkezdjük jó alaposan átgyúrni. A deszkára szórjuk a maradék lisztet kis adagokban, és figyeljük, hogy a tészta gyúrás közben mennyit vesz fel. A jó tészta elég lágy. Gyúrás közben ragacsossá válhat. Ha túlságosan sok lisztet teszünk hozzá, hogy felkeményedjen, a pogácsa lisztes ízű lesz. Szóval próbáljuk meg lassan adagolni a lisztet.
- A tésztát visszatesszük a kilisztezett keverőtálba, és letakarva a bemelegített, de kikapcsolt és már kissé visszahűlt sütőbe tesszük. A sütő olyan 50-70 fokos ilyenkor és ki van kapcsolva.
- A kelesztés olyan 30-40 perc. Utána kivesszük a tésztát a tálból, és kb. az 1/5-ét levágjuk. A többit félretesszük letakarva a további keléshez. A levágott darabot kissé átgyúrjuk, kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra. Megkenjük olvasztott vajjal. Összehajtjuk, hogy szépen fedje egymást, aztán újra megkenjük vajjal, és isméthajtunk rajta egyet. Így kapunk egy 4 rétegű tésztát, amit kinyújtunk 6-8 mm vastagra, és kiszaggatjuk. (Ha jól emlékszem, a szaggatóm talán 4 cm átmérőjű. Nekem ebből 30-35 db pogi lesz, ami pont elfér a sütőlemezen.)
- A sütőlemezre sütőpapírt teszünk, és arra a pogikat. A pogi tetejét megkenjük felvert tojással. (Néha meghintem sajttal, mákkal, szezámmaggal, de én ezek nélkül szeretem a legjobban.)
- 190 fokra előmelegítjük a sütőt. Csak alsó sütésen 8 perc, aztán bekapcsoljuk a felsőt is, és további 16-18 perc alsó-felső sütésen. Tehát kb. 25 perc alatt sül meg.
- Ha megsült, kivesszük a pogit és újabb adagot teszünk be az 7-es pont szerint, ameddig el nem fogy a tészta. (Nálam ez kb. 5 tálca pogi, ami 150-160 db.)
Recept infó
- Előkészítés ideje: 20 perc
- Sütés ideje: 25 perc
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
Mindig kerestem a legjobb krumplis pogácsa receptet. Sajnos a legtöbb esetben a krumplis pogi túl szivacsos. És ilyenkor hiába jó az íz, sokat veszít az élvezeti értékéből. Szóval sokat vadásztam a jó pogácsára, és a végén édesanyám receptjét alakítottam át. Az átalakítás abból állt, hogy több krumpli, kevesebb liszt került bele. A tej mellett tejfölt használok. És a sütés sem mindegy. Nincs légkeveréses sütőm. Azzal a sütési időt ki kell tapasztalni. A csak alsó sütés szerintem kissé szárazabbá teszi a pogit. De ez egyéni ízlés dolga.
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!