r
Nosalty Logó

Krémes burgonyapüré

Rosanics Petra
Burgonyapüré
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

265
Kalória
3.1g
Fehérje
22.4g
Szénhidrát
18.8g
Zsír
112.3g
Víz
54.3g
Koleszterin
2.6g
Élelmi rost
1.5g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 265 kcal
  • 2% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 1587 kcal
  • 2% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 132 kcal
  • 2% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    18.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    163.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    112.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    161 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    158 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 265 kcal
  • 2% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.4 g

Zsír

  • Összesen
    112.7 g
  • Telített zsírsav
    70 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    326 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    982.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    183 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    182 mg
  • Foszfor
    513 mg
  • Nátrium
    90 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    134.2 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    674 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    963 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    148 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    126 mg
  • Retinol - A vitamin:
    945 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    226 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 1587 kcal
  • 2% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    81.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    56.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 132 kcal

Elkészítés

  1. A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi bőségesen ellepi. Ha sietünk, nyugodtan öntsünk rá forró vizet, úgy még gyorsabban elkészül.
  2. Alaposan sózzuk meg, majd lefedve főzzük puhára.
  3. Amikor puhára főtt a burgonya, leszűrjük, majd visszatesszük az edénybe. Érdemes egy kevés főzővizet mindig félretenni ilyenkor, nagyon jól lehet vele higítani, pláne, ha esetleg tejtermék nélkül készítené valaki a pürét.
  4. A még forró burgonyához kockázzuk a vajat, és ráöntjük a tejszínt is. Ízlés szerint reszelünk rá szerecsendiót, és alaposan sózzuk-borsozzuk. Ha egyébbel is krémesítenénk (pl. krémsajttal, reszelt parmezánnal), azt is most adjuk hozzá.
  5. Hagyjuk pihenni-olvadni pár percet a tejtermékeket a burgonyán, majd egy krumplinyomóval vagy kézi robotgéppel krémesítsük. Kóstoljuk meg, és ha kell, sózzuk-fűszerezzük tovább.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 30 p

Az egyik, ha nem "a" legnépszerűbb köret a krumplipüré. Mindannyian máshogy készítjük, van, aki teljesen csomómentesen szereti, más darabkákkal, sokan vajjal krémesítik, mások tejjel, megint mások a tejszínre esküsznek. Vannak, akik kézi robotgéppel mixelik, az oldszkúlabbak kézi krumplinyomóval - turmixolni azonban tilos! Az én verziómba került most vaj és tejszín is, na meg szerecsendió, mert mi imádjuk benne ezt a fűszert!

Nosalty stories

További receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...