Kovászos uborka - 3 napos
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Boboj
adag
Előkészítés
perc
- 1% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
135
kcal
- 1% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
541
kcal
- 1% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 96% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2649.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 148 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 93 mg
-
Foszfor 174 mg
-
Nátrium 2223 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 970.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 101 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 64 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 67 micro
-
β-karotin 276 micro
-
β-crypt 159 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 147 micro
Összesen
135
kcal
- 1% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 96% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 23.3 g
Zsír
-
Összesen 5.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10599.3 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 592 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 374 mg
-
Foszfor 696 mg
-
Nátrium 8892 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 120 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 3882.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 231 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 98 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 405 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 256 micro
-
Kolin: 160 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 270 micro
-
β-karotin 1104 micro
-
β-crypt 637 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 588 micro
Összesen
541
kcal
- 1% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 96% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.6 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 257.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 17 mg
-
Nátrium 216 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 94.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Összesen
13
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- Előkészítünk egy 5 l-es befőttes üveget. Az uborkákat alaposan megmossuk, a végeit levagdossuk, valamint az oldalát egy hegyes késsel három helyen megvágjuk.
- A kaprot szintél jól megmossuk, a fokhagymagerezdeket megpucoljuk, és kicsit bevágjuk a gömbölyű részen.
- 1 l langyos vízben elkeverjük a két evőkanál sót.
- Az üveg aljára befektetjük a kapor felét, majd elkezdjük belerakosgatni az uborkákat állítva. Ha leraktuk az első sort, két gerezd fokhagymát teszünk az oldalába. Berakjuk a következő sort, megint két fokhagyma. Az utolsó sort is belerakjuk az üvegbe, a maradék két gerezd fokhagymából egyet közéjük rakunk, egyet az oldalára.
- A sós vizet az uborkákra öntjük, majd még annyi langyos vizet, hogy az üveg nyakáig érjen. A kapor másik felét rátesszük az uborkák tetejére.
- A szelet kenyeret egy ritka szövésű, tiszta fehér vászonba csavarjuk, és így tesszük rá a kaporra. Az üveget egy darab alufóliával lezárjuk, és napos helyre tesszük. Ha szép idő van, akkor kb. 2,5 - 3 nap alatt nagyon finomra kovászolódik.
- Tipp: Téliesíthetitjük a kovi ubit, ha a levét finom vásznon átszűrjük, és egy bögre víz hozzáadaásával alaposan átforraljuk. Az uborkákat 3 l-es üvegekbe lazán - fontos hogy ne nyomódjon és szoruljon! - belerakjuk, és az átforralt, teljesen lehűtött levet ráöntjük. Késhegynyi szalicil a tetejére, lezárni, és hűvös helyre tenni. Ha nem nyormorodott meg az ubi az üvegbe rakáskor, akkor bizony télen is olyan ropogós lesz, mint amikor nyáron elkészül!
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 104
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 59032
- Feltöltés dátuma: 2012. július 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Boboj
14 recept
Sztori: Nagyi recept. Aztán mikor már nem voltam gyerek, hanem külön családom volt, hát elkértem, és magam csinálom azóta. :)