r
Nosalty Logó

Kovászos írós kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Évi néni
Kovászos írós kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 11% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 217 kcal
  • 11% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2170 kcal
  • 11% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 238 kcal
  • 11% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    374.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    211 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 217 kcal
  • 11% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.4 g

Zsír

  • Összesen
    37.5 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    461 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3740.6 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    109 mg
  • Kálcium
    442 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    599 mg
  • Foszfor
    2112 mg
  • Nátrium
    430 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    394.6 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    312.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    321 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    97 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    352 micro
  • Kolin:
    360 mg
  • Retinol - A vitamin:
    315 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1155 micro
Összesen 2170 kcal
  • 11% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    410.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    232 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 238 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű hozzávalókat dagasztógép táljába mérjük, és összegyúrjuk. Viszonylag kissé keményebb tészta lesz belőle.
  2. A tésztát 3/4-1 órát kelesztjük, majd munkapultra borítjuk, hat egyenlő részre osztjuk, amikből rudakat sodrunk, kb. 40 cm hosszúakat. Összefonjuk (youtube-videók segítségünkre lesznek). A kalács végeit maga alá hajtjuk.
  3. Kivajazott formábba tesszük, és letakarva 1/4 órát pihentetjük.
  4. Lekenjük felvert tojással.
  5. 170 fokos sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x15x8
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 9
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 778
  • Feltöltés dátuma: 2017. április 30.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kovászos írós kalács
Évi néni 1830 recept

Ezt a kalácsot még húsvétkor sütöttem. Mivel sok minden készült, ez is lassan fogyott, de még egy hét múlva is puha volt. A kovászos öregtésztát úgy készítettem, hogy 15 dkg lisztből, csipet sóból, kk. cukorból, 1 tk. olajból és 1 dl vízből készítettem előtésztát, amit összegyúrva fél napig a konyhában érleltem, majd hozzákevertem 10 dkg kovászt, amit szintén fél napja etettem meg. Ezt is belekevertem az előtésztába, majd lefedve további 1 napig hagytam a konyhapulton. Ezt aztán kettéosztottam, és sütöttem egy kalácsot és egy jókora barcheszt.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...