r
Nosalty Logó

Kovászos focaccia

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Kovászos focaccia
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

206
Kalória
5.5g
Fehérje
34.3g
Szénhidrátok
5g
Zsír
39.2g
Víz
-
Koleszterin
1.3g
Rost
711.3mg
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 206 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2484 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 232 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    417.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    46 mg
  • Nátrium
    326 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    39.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 206 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.6 g

Zsír

  • Összesen
    59.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5015.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    216 mg
  • Kálcium
    163 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    159 mg
  • Foszfor
    553 mg
  • Nátrium
    3909 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    412 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    470.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    201 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    404 micro
Összesen 2484 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    467.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    364 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    43.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 232 kcal

Elkészítés

  1. A porcukrot elkeverjük a kézmeleg vízben, majd hozzákeverjük a lisztet. Alaposan összegyúrjuk a tésztát - épp ezért érdemes lehet kézi mixer dagasztókarjával dolgozni. 30-60 percet pihenni hagyjuk az ekkor még elég ragacsos tésztánkat.
  2. A pihentetés után hozzáadunk 100 g friss, aktív (tehát nemrég etetett, de azóta "felfutott") kovászt. Alaposan a tésztához gyúrjuk.
  3. Kimérjük a sót, és a kovászos tésztához keverjük, majd ezzel is nagyon alaposan összedolgozzuk, már-már kidagasztjuk. Akkor tökéletes a tésztánk, ha ugyan ragacsosnak tűnik, ugyanakkor az edény falától szépen elhúzható.
  4. Ha ez így van, 30 perc pihentetés, majd kezdődhet a kovászos sütés legfárasztóbb és legkeményebb része, a hajtogatás. A hajtogatás lényege, hogy a pihentetett tésztát kétoldalt megfogjuk, picit befelé, egymás felé húzzuk a két kezünket, közben pedig felfelé is emeljük és megnyújtjuk a tésztát. Ha mindent jól csináltunk, akkor a tészta szépen nyúlik felfelé, amit aztán hagyunk behajtódni a kihúzott rész alá, a kezünkben lévő tésztát pedig lassan visszaengedjük. Megismételjük a mozdulatsort, majd 90 fokkal elforgatjuk az edényt, és elölről kezdjük. Majd még kétszer forgatunk és nyújtunk, így körbeérve a tésztával - na ez EGY hajtogatás.
  5. Hajtogatások között érdemes 30-60 perc pihenőidőt hagyni a tésztánknak. Összesen 4 órát hajtogassuk-pihentessük a tésztát - minél többször hajtogatjuk, annál buborékosabb lesz a végeredmény.
  6. Az utolsó hajtogatás előtt egy tepsibe beleöntjük az olívaolaj felét-kétharmadát. A hajtogatás után az olajba beleengedjük a tésztát, amit aztán ügyesen megfordítunk, hogy a másik oldalát is bevonja az olívaolaj.
  7. A következő lépésnél két verzió közül választhatunk, attól függően, hogy mikor kezdtük a tésztagyúrást. Ha még előttünk van a nap fele, akkor hagyjuk 4-5 órát szobahőmérsékleten pihenni a sütés előtt.
  8. Ha viszont már későre jár, akkor fedjük le a tepsit, és tegyük éjszakára hűtőbe. Másnap a sütés előtt 1-2 órával vegyük elő, és tegyük kicsit melegebb helyre (nagyszerű megoldás, hogy bekapcsoljuk a sütőt, és az aljába teszünk egy pohár forrásban lévő vizet, majd betesszük a tésztát, és rácsukjuk az ajtót).
  9. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra, és az aljába teszünk egy tálkában vizet. A sütésre kész focaccia tetejét meglocsoljuk a maradék olívaolajjal, majd az ujjainkat belenyomogatjuk - ezekkel a kis kráterekkel nyeri el jellegzetes alakját a laposkenyér.
  10. A focaccia tetejét rozmaringlevelekkel és nagy szemű sóval díszítjük, majd az egészet sütőbe tesszük 20-25 percre.
  11. A kész focacciát hagyjuk úgy-ahogy kihűlni (úgyse bírjuk ki, míg teljesen lehűl), majd éles, recés késsel szeleteljük, és gyakorlatilag bármivel fogyasztjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Tepsi mérete: 20x30

A focaccia az egyik legizgalmasabb kenyérféle, hátha még kovásszal készítjük! Így persze nem ötperces a munkafolyamat, de minden belefektetett energiát megér, annyira gyönyörűen levegős és buborékos lesz a végeredmény. Ráadásul kezdő kovászolóknak tökéletes választás, mert sokkal egyszerűbb formázni, mint egy kenyeret, és azon se kell annyit aggódni, hogy vajon átsült-e. De elég ránézni a fotóra, szerintem önmagárt beszél! Egy kevés balzsamecetes olívaolajba mártogatva maga a mediterrán Árkádia!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Mázas fánkfocaccia

Ennek az úgynevezett fánkfocacciának olyan íze van, mint a lekváros fánknak, de sokkal kevesebb erőfeszítéssel jár! A kenyérsütés őszintén szólva a biográfiám központi részévé ...

Gerzsenyi Flóra

Krumplis focaccia

Kívül ropogós, belül légiesen puha kenyértészta hordozza magán a fűszeres krumplikockákat és sajttal-hagymával pirult burgonyaszeleteket. Ez a focaccia kiváló étkezéskísérő vagy ...

Lakos Benedek

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!