Kovászos focaccia
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 6% Zsír
Összesen
206
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 6% Zsír
Összesen
2484
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 417.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 46 mg
-
Nátrium 326 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 39.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
Összesen
206
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 65.6 g
Zsír
-
Összesen 59.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5015.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 216 mg
-
Kálcium 163 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 159 mg
-
Foszfor 553 mg
-
Nátrium 3909 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 412 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 470.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 201 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 404 micro
Összesen
2484
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 5.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 467.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 364 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 43.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
Összesen
232
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A porcukrot elkeverjük a kézmeleg vízben, majd hozzákeverjük a lisztet. Alaposan összegyúrjuk a tésztát - épp ezért érdemes lehet kézi mixer dagasztókarjával dolgozni. 30-60 percet pihenni hagyjuk az ekkor még elég ragacsos tésztánkat.
- A pihentetés után hozzáadunk 100 g friss, aktív (tehát nemrég etetett, de azóta "felfutott") kovászt. Alaposan a tésztához gyúrjuk.
- Kimérjük a sót, és a kovászos tésztához keverjük, majd ezzel is nagyon alaposan összedolgozzuk, már-már kidagasztjuk. Akkor tökéletes a tésztánk, ha ugyan ragacsosnak tűnik, ugyanakkor az edény falától szépen elhúzható.
- Ha ez így van, 30 perc pihentetés, majd kezdődhet a kovászos sütés legfárasztóbb és legkeményebb része, a hajtogatás. A hajtogatás lényege, hogy a pihentetett tésztát kétoldalt megfogjuk, picit befelé, egymás felé húzzuk a két kezünket, közben pedig felfelé is emeljük és megnyújtjuk a tésztát. Ha mindent jól csináltunk, akkor a tészta szépen nyúlik felfelé, amit aztán hagyunk behajtódni a kihúzott rész alá, a kezünkben lévő tésztát pedig lassan visszaengedjük. Megismételjük a mozdulatsort, majd 90 fokkal elforgatjuk az edényt, és elölről kezdjük. Majd még kétszer forgatunk és nyújtunk, így körbeérve a tésztával - na ez EGY hajtogatás.
- Hajtogatások között érdemes 30-60 perc pihenőidőt hagyni a tésztánknak. Összesen 4 órát hajtogassuk-pihentessük a tésztát - minél többször hajtogatjuk, annál buborékosabb lesz a végeredmény.
- Az utolsó hajtogatás előtt egy tepsibe beleöntjük az olívaolaj felét-kétharmadát. A hajtogatás után az olajba beleengedjük a tésztát, amit aztán ügyesen megfordítunk, hogy a másik oldalát is bevonja az olívaolaj.
- A következő lépésnél két verzió közül választhatunk, attól függően, hogy mikor kezdtük a tésztagyúrást. Ha még előttünk van a nap fele, akkor hagyjuk 4-5 órát szobahőmérsékleten pihenni a sütés előtt.
- Ha viszont már későre jár, akkor fedjük le a tepsit, és tegyük éjszakára hűtőbe. Másnap a sütés előtt 1-2 órával vegyük elő, és tegyük kicsit melegebb helyre (nagyszerű megoldás, hogy bekapcsoljuk a sütőt, és az aljába teszünk egy pohár forrásban lévő vizet, majd betesszük a tésztát, és rácsukjuk az ajtót).
- A sütőt előmelegítjük 220°C-ra, és az aljába teszünk egy tálkában vizet. A sütésre kész focaccia tetejét meglocsoljuk a maradék olívaolajjal, majd az ujjainkat belenyomogatjuk - ezekkel a kis kráterekkel nyeri el jellegzetes alakját a laposkenyér.
- A focaccia tetejét rozmaringlevelekkel és nagy szemű sóval díszítjük, majd az egészet sütőbe tesszük 20-25 percre.
- A kész focacciát hagyjuk úgy-ahogy kihűlni (úgyse bírjuk ki, míg teljesen lehűl), majd éles, recés késsel szeleteljük, és gyakorlatilag bármivel fogyasztjuk.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Tepsi mérete: 20x30
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 55
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 2916
- Feltöltés dátuma: 2020. július 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
A focaccia az egyik legizgalmasabb kenyérféle, hátha még kovásszal készítjük! Így persze nem ötperces a munkafolyamat, de minden belefektetett energiát megér, annyira gyönyörűen levegős és buborékos lesz a végeredmény. Ráadásul kezdő kovászolóknak tökéletes választás, mert sokkal egyszerűbb formázni, mint egy kenyeret, és azon se kell annyit aggódni, hogy vajon átsült-e. De elég ránézni a fotóra, szerintem önmagárt beszél! Egy kevés balzsamecetes olívaolajba mártogatva maga a mediterrán Árkádia!