Koulourakia, a görög húsvéti teasütemény
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kristyán Fanni
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
63g finomliszt231 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
28g vaj203 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
0 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
1g víz0 kcal
-
4g szezámmag20 kcal
Összesen
588
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
380g finomliszt1383 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
170g vaj1219 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
8g víz0 kcal
-
21g szezámmag120 kcal
Összesen
3522
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
41.5g finomliszt151 kcal
-
1.3g sütőpor1 kcal
-
18.6g vaj133 kcal
-
16.4g porcukor63 kcal
-
12g tojás15 kcal
-
0.4g vanília kivonat0 kcal
-
0.7g narancshéj1 kcal
-
6g tojás8 kcal
-
0.9g víz0 kcal
-
2.3g szezámmag13 kcal
Összesen
385
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 27.6 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 151 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 819.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 213 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 344 mg
-
Nátrium 197 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.1 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 32.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 233 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 84 mg
-
Retinol - A vitamin: 229 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 133 micro
Összesen
588
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 62.8 g
Zsír
-
Összesen 165.9 g
-
Telített zsírsav 92 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 906 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4915.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 183 mg
-
Kálcium 1279 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 184 mg
-
Foszfor 2062 mg
-
Nátrium 1184 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 450.4 g
-
Cukor 151 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 197.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1396 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 194 micro
-
Kolin: 503 mg
-
Retinol - A vitamin: 1373 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 270 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 799 micro
Összesen
3522
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 18.1 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 536.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 140 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 225 mg
-
Nátrium 129 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.2 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 21.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 152 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 150 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87 micro
Összesen
385
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
1 csomag sütőpor
-
150 g porcukor
-
2 db tojás
-
1 teáskanál vanília kivonat
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
1 db tojás
-
1 ek víz
-
3 ek szezámmag
Elkészítés
- Az omlós tésztás lisztet (használhatunk sima lisztet is, de ezzel a fajtával omlósabb és finomabb lesz a tészta) egy tálba merjük és elegyítjük a sütőporral. A száraz hozzávalókat ezután kicsit félretesszük.
- Fogunk egy magasabb falú keverőtálat és beletesszük a szobahőmérsékletű, puha vajat, amit robotgép segítségével habosítunk a porcukorral.
- A cukros-vajas keverékhez hozzáadunk egy tojást, belekanalazzuk a vaníliakivonatot, majd belereszeljük egy nagyobb narancs héját, és jól összekeverjük.
- Mivel a tészta ebben az állapotában még elég ragadós, mindenképp kell alá a sodrásnál liszt. Ezt kikerülhetjük úgy is, hogy keverünk hozzá még egy kevés sima lisztet. A hozzáadás után érezni fogjuk a tésztán a változást, de ha nem vagyunk biztosak a tésztánkban, akár ki is próbálhatjuk, hogy mennyire ragad hozzá ilyen frissen a vizes kezünkhöz. Vigyázzunk, ne tegyünk hozzá túl sok plusz lisztet, szobahőmérsékleten puhának kell maradnia.
- Amikor úgy érezzük, hogy megfelelő a textúrája, csomagoljuk be fóliával és tegyük 30 percre a hűtőbe. Ez idő alatt a tészta szépen összeáll, és könnyen formázhatóvá válik.
- A 30 perc letelte után vegyük ki a hűtőből, csomagoljuk ki a fóliából, és helyezzük vissza a keverőtálba. Csípjünk ki belőle egy közepes golyónyi darabot, és kezdjük el a tenyerünkkel hosszú rúddá nyújtani. Ezt a műveletet a legegyszerűbb a letisztított konyhapulton végezni.
- Amikor megvan a kb. 20 centi hosszú, 1 centi vastag tésztánk, kezdjük el alakzattá csavarni. Az eredeti görög formák a jón oszlop díszítésére, két oldalról felcsavart „S" alakra, fonott rudacskára és csigaházra emlékeztetnek leginkább, de olyan mutatós mintát választunk, amilyet csak szeretnénk.
- Miközben formázzuk a kekszeket, melegítsük elő a sütőt 190°-ra légkeveréses módon. Pakoljuk az elkészült alakzatokat egy sütőpapírral kibélel tepsire. Nyugodtan használjunk két tepsit, de ha csak egy van a birtokunkban, akkor két sütés között hagyjuk hűlni, mielőtt a következő adagot rápakoljuk. A kekszeket nem kell nagyon távol rakni egymástól, de figyeljünk arra, hogy minimálisan nőni fognak majd a sütőben.
- Egy tojást keverjünk össze egy kevés vízzel, majd ecset segítségével kenjük be vele a süteményeket, és szórjuk meg őket szezámmaggal. Ha vegyesen, feketével és fehérrel is megszórjuk, úgy még jobban mutatnak majd a kekszek.
- Amikor a sütő eléggé felmelegedett, tegyük be a tepsit, és süssük a kekszeket aranybarnára 15 perc alatt.
- Amikor elkészültek, hagyjuk őket egy kicsit hűlni. Tea vagy kávé mellé tökéletes kiegészítő, de önmagában is meglephetjük vele a vendégeket és a családot az ünnepek alatt.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 45
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 3205
- Feltöltés dátuma: 2022. március 16.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
aprósütemények és sós vendégváró receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Kristyán Fanni
103 recept
A mediterrán tavaszi napsugár és a sós tenger illata teszi igazán finommá ezt a húsvéti görög teasüteményt. Sajnos tengeri levegővel és hangulattal nem szolgálhatunk, de tavaszi idővel, húsvéttal és a keksz receptjével annál inkább. A csavart mintákkal szórakozás a tésztanyújtás, de választhatunk bármilyen formát, kedvünktől függően.