Kouign Amann
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Dacota
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 4% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
6 kcal
-
44g víz0 kcal
-
65g finomliszt237 kcal
-
86 kcal
-
48 kcal
-
28g vaj197 kcal
-
11g vaj75 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
649
kcal
- 4% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
22g friss élesztő23 kcal
-
175g víz0 kcal
-
260g finomliszt946 kcal
-
342 kcal
-
190 kcal
-
110g vaj789 kcal
-
42g vaj301 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
2591
kcal
- 4% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
2.9g friss élesztő3 kcal
-
23.4g víz0 kcal
-
34.7g finomliszt126 kcal
-
46 kcal
-
25 kcal
-
14.7g vaj105 kcal
-
5.6g vaj40 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
345
kcal
- 4% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 31.6 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 82 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 215.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 99 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 85 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 61.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 260 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 62 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 255 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Összesen
649
kcal
- 4% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.2 g
Zsír
-
Összesen 126.3 g
-
Telített zsírsav 77 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 327 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 860.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 93 mg
-
Kálcium 201 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 397 mg
-
Nátrium 75 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 339.8 g
-
Cukor 137 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 247.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1040 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 246 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 1020 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 240 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
2591
kcal
- 4% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 16.9 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 114.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.4 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 33 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 139 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 136 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Összesen
345
kcal
Hozzávalók
-
22 g friss élesztő
-
260 g finomliszt
-
3 ek vaj
-
1 csipet só
Elkészítés
- Egy tálba tegyük a langyos vizet, morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá egy csipet cukrot, majd tegyük félre 10 percre.
- Addig keverjük ki a sót a liszttel egy nagyobb tálban. 10 perc elteltével adjuk hozzá az élesztős keveréket (már ha az élesztő felfutott, természetesen:) ).
- Pár percig dolgozzunk rajta, amíg össze nem áll. Nem baj, ha egy picit ragacsos, de ha soknak érezzünk, adjunk hozzá 1 kanál lisztet.
- Vegyük ki a tésztát, a tálat kenjük ki jól olvasztott vajjal, majd tegyük bele vissza, és letakarva, meleg helyen kelesszük a duplájára. (Kb. 1 óra lesz.)
- Ha megkelt, egy nagyon gyengéden lisztezett felületen nyújtsuk kb. 15x22 centis téglalappá. Ebben segíthet az, ha a gombócot párszor a munkalaphoz csapkodjuk minden irányból, amíg kb. téglatestet kapunk belőle.
- Ha kinyújtottuk, a vajat vágjuk kb. fél centis csíkokra, és pakoljuk őket a tésztára, utána szórjuk meg 30 g cukorral.
- A tészta lehet, hogy ragadni fog, de ne lisztezzük jobban! Ha nagyon makacs, használjunk fém vagy műanyag cukrászlapátot, ennek a hiányában egy jó éles kést, vastag pengével. Előbb a bal oldalt hajtsuk középig, majd a jobb oldalt rá a balra, hogy egy három rétegű, álló boríték alakú tésztát kapjunk.
- Szórjunk rá még 30 g cukrot, a felső részt hajtsuk a középső harmadig, majd az alsó részt rá. Tegyük egy fóliára, takarjuk be mindenhol. Tegyük tányérra, és mehet a hűtőbe egy órára.
- Ha letelt az egy óra, vegyük ki, szórjunk egy kis cukrot a munkafelületre, és nyújtsuk ki. (Nem hazudok, ragadni fog, de nagyon, plusz ronda is lesz. De a végére helyreáll!) Szórjunk rá 30 g cukrot, és hajtogassuk meg úgy, mint az előbb.
- Ismét mehet a hűtőbe egy órára. Ha akarjuk, éjszakára is maradhat, nem árt neki. Készüljünk fel azonban, hogy a cukor a hidegtől kiolvad, és a tészta egyre ragacsosabb lesz, és totál reménytelennek fog tűnni - aggodalomra semmi ok, isteni lesz! A cukrászlapátot/kést azért tartsuk a közelben!
- Sütés előtt vegyük ki, és nyújtsuk kb. akkorára, mint a kapcsos tortaformánk. Tegyük bele, locsoljuk meg 3 kanál olvasztott vajjal, majd szórjuk meg a maradék cukorral. Ha emelés közben elszakadna, oda se neki - a kouign amann eredetileg maradék croissant tésztából készült, szóval el lehet képzelni, milyen állapotban volt...
- Tegyük forró sütőbe. Célszerű a formánkat egy nagyobb tepsibe állítani, mert a temérdek mennyiségű vaj egy része távozni fog, és inkább a plusz tepsit sikáljuk, mint az égett vajas sütőt...
- Süssük kb. 40 percig. Akkor jó, ha a tetején a cukor gyönyörűen karamelizálódott és picit már kemény. Ha nagyon gyorsan sülne, takarjuk le fóliával. Ha kész, adjunk neki pár percet, késpengével válasszuk el a forma szélétől, majd rácson várjuk meg, míg kicsit hűl. Langyosan a legfinomabb!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 114
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 9836
- Feltöltés dátuma: 2014. június 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Dacota
536 recept
Tradicionális breton sütemény, amelyet reggelire vagy tea-időben fogyasztanak. Még csak most fogom beküldeni a receptet, úgyhogy még gyűjtöm az erőt, hogy megnézzem, mennyi kalória van benne. Félek, kicsit, mert bár 4 főre írtam, mi ketten megettük langyosan, reggelire... annyira jó! Recept David Lebovitztól, bővebb sztori itt.