r
Nosalty Logó

Kouign Amann

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Dacota
Kouign Amann
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 649 kcal
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 2591 kcal
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 345 kcal
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    31.6 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    99 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    85 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    260 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    255 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 649 kcal
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.2 g

Zsír

  • Összesen
    126.3 g
  • Telített zsírsav
    77 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    327 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    860.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    93 mg
  • Kálcium
    201 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    397 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    339.8 g
  • Cukor
    137 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    247.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1040 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    246 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1020 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    240 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 2591 kcal
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    114.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.4 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    33 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    139 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    136 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 345 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy tálba tegyük a langyos vizet, morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá egy csipet cukrot, majd tegyük félre 10 percre.
  2. Addig keverjük ki a sót a liszttel egy nagyobb tálban. 10 perc elteltével adjuk hozzá az élesztős keveréket (már ha az élesztő felfutott, természetesen:) ).
  3. Pár percig dolgozzunk rajta, amíg össze nem áll. Nem baj, ha egy picit ragacsos, de ha soknak érezzünk, adjunk hozzá 1 kanál lisztet.
  4. Vegyük ki a tésztát, a tálat kenjük ki jól olvasztott vajjal, majd tegyük bele vissza, és letakarva, meleg helyen kelesszük a duplájára. (Kb. 1 óra lesz.)
  5. Ha megkelt, egy nagyon gyengéden lisztezett felületen nyújtsuk kb. 15x22 centis téglalappá. Ebben segíthet az, ha a gombócot párszor a munkalaphoz csapkodjuk minden irányból, amíg kb. téglatestet kapunk belőle.
  6. Ha kinyújtottuk, a vajat vágjuk kb. fél centis csíkokra, és pakoljuk őket a tésztára, utána szórjuk meg 30 g cukorral.
  7. A tészta lehet, hogy ragadni fog, de ne lisztezzük jobban! Ha nagyon makacs, használjunk fém vagy műanyag cukrászlapátot, ennek a hiányában egy jó éles kést, vastag pengével. Előbb a bal oldalt hajtsuk középig, majd a jobb oldalt rá a balra, hogy egy három rétegű, álló boríték alakú tésztát kapjunk.
  8. Szórjunk rá még 30 g cukrot, a felső részt hajtsuk a középső harmadig, majd az alsó részt rá. Tegyük egy fóliára, takarjuk be mindenhol. Tegyük tányérra, és mehet a hűtőbe egy órára.
  9. Ha letelt az egy óra, vegyük ki, szórjunk egy kis cukrot a munkafelületre, és nyújtsuk ki. (Nem hazudok, ragadni fog, de nagyon, plusz ronda is lesz. De a végére helyreáll!) Szórjunk rá 30 g cukrot, és hajtogassuk meg úgy, mint az előbb.
  10. Ismét mehet a hűtőbe egy órára. Ha akarjuk, éjszakára is maradhat, nem árt neki. Készüljünk fel azonban, hogy a cukor a hidegtől kiolvad, és a tészta egyre ragacsosabb lesz, és totál reménytelennek fog tűnni - aggodalomra semmi ok, isteni lesz! A cukrászlapátot/kést azért tartsuk a közelben!
  11. Sütés előtt vegyük ki, és nyújtsuk kb. akkorára, mint a kapcsos tortaformánk. Tegyük bele, locsoljuk meg 3 kanál olvasztott vajjal, majd szórjuk meg a maradék cukorral. Ha emelés közben elszakadna, oda se neki - a kouign amann eredetileg maradék croissant tésztából készült, szóval el lehet képzelni, milyen állapotban volt...
  12. Tegyük forró sütőbe. Célszerű a formánkat egy nagyobb tepsibe állítani, mert a temérdek mennyiségű vaj egy része távozni fog, és inkább a plusz tepsit sikáljuk, mint az égett vajas sütőt...
  13. Süssük kb. 40 percig. Akkor jó, ha a tetején a cukor gyönyörűen karamelizálódott és picit már kemény. Ha nagyon gyorsan sülne, takarjuk le fóliával. Ha kész, adjunk neki pár percet, késpengével válasszuk el a forma szélétől, majd rácson várjuk meg, míg kicsit hűl. Langyosan a legfinomabb!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 114
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 9836
  • Feltöltés dátuma: 2014. június 24.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tradicionális breton sütemény, amelyet reggelire vagy tea-időben fogyasztanak. Még csak most fogom beküldeni a receptet, úgyhogy még gyűjtöm az erőt, hogy megnézzem, mennyi kalória van benne. Félek, kicsit, mert bár 4 főre írtam, mi ketten megettük langyosan, reggelire... annyira jó! Recept David Lebovitztól, bővebb sztori itt.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...