r
Nosalty Logó

Könnyű nyári paradicsomos húsgombóc

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
Könnyű nyári paradicsomos húsgombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A mártáshoz

A gombócokhoz

Összesen 320 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A mártáshoz

A gombócokhoz

Összesen 1598 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A mártáshoz

A gombócokhoz

Összesen 93 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    844.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    372 mg
  • Nátrium
    202 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    265.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    179 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    308 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    1844 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    25207 micro
  • Lut-zea
    1163 micro
Összesen 320 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    157 g

Zsír

  • Összesen
    27.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    515 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4222.3 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    156 mg
  • Kálcium
    570 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    576 mg
  • Foszfor
    1858 mg
  • Nátrium
    1010 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    200.1 g
  • Cukor
    78 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    1325.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    893 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    272 mg
  • D vitamin:
    80 micro
  • K vitamin:
    1541 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    62 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    333 micro
  • Kolin:
    677 mg
  • Retinol - A vitamin:
    122 micro
  • α-karotin
    116 micro
  • β-karotin
    9220 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    126036 micro
  • Lut-zea
    5816 micro
Összesen 1598 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    241 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    88 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    526 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    7194 micro
  • Lut-zea
    332 micro
Összesen 93 kcal

Hozzávalók

A mártáshoz

A gombócokhoz

Elkészítés

A mártáshoz

  1. A vöröshagymákat megtisztítjuk, majd nagyon finomra vágjuk. Kevés olívaolajon vagy kókuszolajon megdinszteljük, kicsit rápirítunk, majd levesszük a tűzről. A hagyma egyik felét kivesszük egy kis tálba, a másik felét a főzőedényben/öntöttvas serpenyőben hagyjuk, hozzákeverünk 1 teáskanál őrölt pirospaprikát. Ha szépen összefőtt a hagymás fűszerpaprika (pár perc gyakori kevergetés mellett), öntsük fel fél deciliter vízzel. Tegyük vissza a hőforrásunkra, majd főzzük össze addig, amíg a víz el nem párolog és össze nem sűrűsödik.
  2. Mehetnek bele a fűszerek: só, bors, babérlevél, lestyán, petrezselyem.
  3. Öntsük hozzá a sűrített paradicsomot, majd ha ragaszkodunk a cukorhoz (én kihagytam, mert szeretem a paradicsom édes-savanyú ízét) adjunk hozzá egy keveset (nagyjából 1 evőkanálnyit).
  4. Ezután mehet hozzá a hámozott egész paradicsomkonzerv is: egy krumplinyomó segítségével törjük hozzá a nagyobb paradicsomdarabokat, majd keverjük össze.

A gombócokhoz

  1. A bulgurt egy finom szitán/szűrőn átmossuk, majd egy főzőedénybe tesszük, felöntjük dupla mennyiségű vízzel, picit sózzuk, majd félkészre főzzük. Ne főzzük puhára, hiszen a gombócban is főni fog.
  2. A darált pulykahúst egy keverőtálba tesszük, hozzáütünk egy tojást, beletesszük a félretett pirított hagyma másik felét, a finomra vágott (vagy zúzott) fokhagymát, fűszerezzük sóval, borssal, egy teáskanál fűszerpaprikával, finomra vágott friss petrezselyemmel. Végül a kihűlt bulgurt is hozzáadjuk, alaposan összekeverjük. El is készültünk a gombócok alapjával.
  3. Az alaposan összedolgozott alapot tetszőleges, de nagyjából egyenlő méretű gombócokká formázzuk és a szósszal teli főzőedénybe sorakoztatjuk őket.
  4. Ha megtelt az edény a gomcókkal (nekem nagyjából 20 db gombóc került bele), öntsük fel a paradicsommártásos, gombócok edényt annyi vízzel, hogy ellepje a gombócokat. Alacsony lángon, 45-50 perc alatt főzzük puhára a gombócokat, a felesleges vizet pedig hagyjuk elpárologni a szószból.
  5. Kóstoljuk (ha kell még fűszerezzük), majd tálaljuk friss petrezselyemmel megszórva. Önmagában friss kenyérrel, vagy enyhén sós, főtt burgonyával tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 227
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 10740
  • Feltöltés dátuma: 2022. július 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Könnyű nyári paradicsomos húsgombóc
Hering András 182 recept

Tudom, tudom. A klasszikus paradicsomos húsgombóc sertéshúsból és sok cukorral készül, én viszont a kánikulanapok alatt gondolni sem tudok a gyomromnak (is) megterhelő ételekre. Így fogtam ezt a nagy (menzás) kedvencet, újragondolva pedig darált sertéshús helyett pulykából, rizs helyett pedig bulgurral gyúrtam gombócokat, a cukrot pedig olyan messzire elhagytam a mártásból, hogy önmagában is élvezhessem a paradicsom édes-savanyú ízeit. Nyugi, a főtt krumpli örök.

Hozzávalók

A mártáshoz

A gombócokhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...