Könnyű nyári paradicsomos húsgombóc
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 1% Zsír
A mártáshoz
-
66 kcal
-
13 kcal
-
18g vöröshagyma7 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
9g petrezselyem3 kcal
A gombócokhoz
-
100g darált pulykahús115 kcal
-
20g bulgur68 kcal
-
18g vöröshagyma7 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
2g olívaolaj14 kcal
-
9g petrezselyem3 kcal
Összesen
320
kcal
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 1% Zsír
A mártáshoz
-
400g sűrített paradicsom328 kcal
-
400g konzerv paradicsom64 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
A gombócokhoz
-
500g darált pulykahús575 kcal
-
100g bulgur342 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
Összesen
1598
kcal
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 1% Zsír
A mártáshoz
-
22.8g sűrített paradicsom19 kcal
-
22.8g konzerv paradicsom4 kcal
-
5.1g vöröshagyma2 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
2.6g petrezselyem1 kcal
A gombócokhoz
-
28.5g darált pulykahús33 kcal
-
5.7g bulgur20 kcal
-
5.1g vöröshagyma2 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
3.1g tojás4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0.5g olívaolaj4 kcal
-
2.6g petrezselyem1 kcal
Összesen
93
kcal
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.4 g
Zsír
-
Összesen 5.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 103 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 844.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 114 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 115 mg
-
Foszfor 372 mg
-
Nátrium 202 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 265.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 179 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 54 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 308 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 67 micro
-
Kolin: 135 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 1844 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 25207 micro
-
Lut-zea 1163 micro
Összesen
320
kcal
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 157 g
Zsír
-
Összesen 27.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 515 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4222.3 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 156 mg
-
Kálcium 570 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 576 mg
-
Foszfor 1858 mg
-
Nátrium 1010 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 200.1 g
-
Cukor 78 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 1325.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 893 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 272 mg
-
D vitamin: 80 micro
-
K vitamin: 1541 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 62 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 333 micro
-
Kolin: 677 mg
-
Retinol - A vitamin: 122 micro
-
α-karotin 116 micro
-
β-karotin 9220 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 126036 micro
-
Lut-zea 5816 micro
Összesen
1598
kcal
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 1.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 241 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 75.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 88 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 526 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 7194 micro
-
Lut-zea 332 micro
Összesen
93
kcal
Hozzávalók
A mártáshoz
-
400 g sűrített paradicsom
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
2 db babérlevél
-
1 teáskanál lestyán
-
1 csokor petrezselyem
A gombócokhoz
-
500 g darált pulykahús
-
1 db tojás
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
1 teáskanál fűszerpaprika
Elkészítés
A mártáshoz
- A vöröshagymákat megtisztítjuk, majd nagyon finomra vágjuk. Kevés olívaolajon vagy kókuszolajon megdinszteljük, kicsit rápirítunk, majd levesszük a tűzről. A hagyma egyik felét kivesszük egy kis tálba, a másik felét a főzőedényben/öntöttvas serpenyőben hagyjuk, hozzákeverünk 1 teáskanál őrölt pirospaprikát. Ha szépen összefőtt a hagymás fűszerpaprika (pár perc gyakori kevergetés mellett), öntsük fel fél deciliter vízzel. Tegyük vissza a hőforrásunkra, majd főzzük össze addig, amíg a víz el nem párolog és össze nem sűrűsödik.
- Mehetnek bele a fűszerek: só, bors, babérlevél, lestyán, petrezselyem.
- Öntsük hozzá a sűrített paradicsomot, majd ha ragaszkodunk a cukorhoz (én kihagytam, mert szeretem a paradicsom édes-savanyú ízét) adjunk hozzá egy keveset (nagyjából 1 evőkanálnyit).
- Ezután mehet hozzá a hámozott egész paradicsomkonzerv is: egy krumplinyomó segítségével törjük hozzá a nagyobb paradicsomdarabokat, majd keverjük össze.
A gombócokhoz
- A bulgurt egy finom szitán/szűrőn átmossuk, majd egy főzőedénybe tesszük, felöntjük dupla mennyiségű vízzel, picit sózzuk, majd félkészre főzzük. Ne főzzük puhára, hiszen a gombócban is főni fog.
- A darált pulykahúst egy keverőtálba tesszük, hozzáütünk egy tojást, beletesszük a félretett pirított hagyma másik felét, a finomra vágott (vagy zúzott) fokhagymát, fűszerezzük sóval, borssal, egy teáskanál fűszerpaprikával, finomra vágott friss petrezselyemmel. Végül a kihűlt bulgurt is hozzáadjuk, alaposan összekeverjük. El is készültünk a gombócok alapjával.
- Az alaposan összedolgozott alapot tetszőleges, de nagyjából egyenlő méretű gombócokká formázzuk és a szósszal teli főzőedénybe sorakoztatjuk őket.
- Ha megtelt az edény a gomcókkal (nekem nagyjából 20 db gombóc került bele), öntsük fel a paradicsommártásos, gombócok edényt annyi vízzel, hogy ellepje a gombócokat. Alacsony lángon, 45-50 perc alatt főzzük puhára a gombócokat, a felesleges vizet pedig hagyjuk elpárologni a szószból.
- Kóstoljuk (ha kell még fűszerezzük), majd tálaljuk friss petrezselyemmel megszórva. Önmagában friss kenyérrel, vagy enyhén sós, főtt burgonyával tálaljuk.
- Receptkönyvben: 227
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 25
- Össznézettség: 10836
- Feltöltés dátuma: 2022. július 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
189 recept
Tudom, tudom. A klasszikus paradicsomos húsgombóc sertéshúsból és sok cukorral készül, én viszont a kánikulanapok alatt gondolni sem tudok a gyomromnak (is) megterhelő ételekre. Így fogtam ezt a nagy (menzás) kedvencet, újragondolva pedig darált sertéshús helyett pulykából, rizs helyett pedig bulgurral gyúrtam gombócokat, a cukrot pedig olyan messzire elhagytam a mártásból, hogy önmagában is élvezhessem a paradicsom édes-savanyú ízeit. Nyugi, a főtt krumpli örök.