r
Nosalty Logó

Команмелна - háromrétegű mari palacsinta

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
SzAgiFU
Команмелна - háromrétegű mari palacsinta
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Az első réteghez

A második réteghez

A harmadik réteghez

571
Kalória
16.3g
Fehérje
76.8g
Szénhidrátok
21.9g
Zsír
134.8g
Víz
90.2g
Koleszterin
4.2g
Rost
4.3g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Az első réteghez

A második réteghez

A harmadik réteghez

Összesen 571 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Az első réteghez

A második réteghez

A harmadik réteghez

Összesen 2288 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Az első réteghez

A második réteghez

A harmadik réteghez

Összesen 226 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.3 g

Zsír

  • Összesen
    21.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    691.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    146 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    351 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    134.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 571 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.3 g

Zsír

  • Összesen
    87.6 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    361 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2765.8 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    164 mg
  • Kálcium
    584 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    333 mg
  • Foszfor
    1405 mg
  • Nátrium
    252 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    307.2 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    539.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    457 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    162 micro
  • Kolin:
    287 mg
  • Retinol - A vitamin:
    449 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    76 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    586 micro
Összesen 2288 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    273 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    53.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    44 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 226 kcal

Elkészítés

Az első réteghez

  1. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót (ízlés szerint). Közepébe mélyedést készítünk, ide kerül egy egész tojás és néhány evőkanál víz. Kemény tésztává gyúrjuk (lepényéhez hasonló állagúra), szükség szerint adunk hozzá még vizet. A tésztát kb. 8 egyenlő részre osztjuk, ezeket néhány mm vastagságúra, kör alakúra nyújtjuk.
  2. Tradicionálisan kemencében készülő étel, városi körülmények között alul-felül sütéses sütőben magas hőfokon készíthető. A teflonedényt néhány kanál olajjal kikenjük, kb. 220 fokon a palacsinták mindkét oldalát átsütjük. Ezután az egyik oldalra helyezzük a második réteget.

A második réteghez

  1. A zablisztet a kefirrel vagy aludttejjel és a tejföllel simára keverjük, kicsit állni hagyjuk. A kisült lepények egyik oldalát megkenjük vele, tovább sütjük, míg a második réteg kissé megszilárdul. Erre kenjük a palacsinta harmadik rétegét.

A harmadik réteghez

  1. A harmadik réteghez valókat sütés előtt 8-10 órával összekeverjük, beáztatjuk a tejfölbe a zablisztet/zabpelyhet. Ha túl kemény lenne, tejjel lazíthatjuk. A megszilárdult második rétegre kenjük, a háromrétegű lepényt tovább sütjük.
  2. A kész palacsintákat olvasztott vajjal megkenjük. Ízlés szerint tejföllel, kefirrel, aludttejjel fogyasztjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A recept egy oroszországi kisebb finnugor nép, a marik (külső nevükön cseremiszek) egyik legtradicionálisabb étele. A receptet a népcsoport egyik tagjának, kedves lektoromnak köszönhetem.  Az érdeklődésem onnan indult, hogy a palacsintát, e méltán híres ételt milyen sokféleképpen készítik a világ különféle pontjain. A recept egy kisebb sorozat egyik darabja: a finnugor világ palacsintái. A motivációt annak megkísérlése jelentette, hogy a fizikailag távoli, nyelvileg viszont leginkább közeli rokon népek gasztronómiájának sajátosságait közelebb hozzam a sütés-főzés szerelmeseinek.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

50 felett napi 20 gramm ebből a szénhidrátból: nem lesz...

Nem újdonság, hogy az egészséges életmód része a megfelelő táplálkozás, ezzel kapcsolatban pedig van néhány ökölszabály, amit egy bizonyos kor felett kifejezetten érdemes megfogadni. A szénhidrátra hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint mumusra, pedig nem zárhatjuk ki életünkből. 50 felett például egy bizonyos fajtája igenis egészségtámogató hatású.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!