Команмелна - háromrétegű mari palacsinta
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
SzAgiFU
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
Az első réteghez
-
60g finomliszt218 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
-
38g víz0 kcal
-
18 kcal
A második réteghez
-
10g zabpehelyliszt40 kcal
-
30g kefir18 kcal
-
20g tejföl40 kcal
A harmadik réteghez
-
30g zabpehelyliszt121 kcal
-
50g tejföl99 kcal
Összesen
571
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
Az első réteghez
-
240g finomliszt874 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
150g víz0 kcal
-
71 kcal
A második réteghez
-
40g zabpehelyliszt162 kcal
-
120g kefir73 kcal
-
80g tejföl158 kcal
A harmadik réteghez
-
120g zabpehelyliszt485 kcal
-
200g tejföl396 kcal
Összesen
2288
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
Az első réteghez
-
23.7g finomliszt86 kcal
-
5.4g tojás7 kcal
-
0g só0 kcal
-
14.8g víz0 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
A második réteghez
-
3.9g zabpehelyliszt16 kcal
-
11.8g kefir7 kcal
-
7.9g tejföl16 kcal
A harmadik réteghez
-
11.8g zabpehelyliszt48 kcal
-
19.7g tejföl39 kcal
Összesen
226
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.3 g
Zsír
-
Összesen 21.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 691.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 146 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 351 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 76.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 134.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 114 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 112 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 146 micro
Összesen
571
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 65.3 g
Zsír
-
Összesen 87.6 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 361 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2765.8 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 164 mg
-
Kálcium 584 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 333 mg
-
Foszfor 1405 mg
-
Nátrium 252 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 307.2 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 539.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 457 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 42 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 162 micro
-
Kolin: 287 mg
-
Retinol - A vitamin: 449 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 76 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 586 micro
Összesen
2288
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 8.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 273 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 139 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 53.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 45 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 44 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Összesen
226
kcal
Hozzávalók
Az első réteghez
-
só ízlés szerint
A második réteghez
-
40 g zabpehelyliszt
-
80 g tejföl
A harmadik réteghez
-
200 g tejföl
Elkészítés
Az első réteghez
- A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót (ízlés szerint). Közepébe mélyedést készítünk, ide kerül egy egész tojás és néhány evőkanál víz. Kemény tésztává gyúrjuk (lepényéhez hasonló állagúra), szükség szerint adunk hozzá még vizet. A tésztát kb. 8 egyenlő részre osztjuk, ezeket néhány mm vastagságúra, kör alakúra nyújtjuk.
- Tradicionálisan kemencében készülő étel, városi körülmények között alul-felül sütéses sütőben magas hőfokon készíthető. A teflonedényt néhány kanál olajjal kikenjük, kb. 220 fokon a palacsinták mindkét oldalát átsütjük. Ezután az egyik oldalra helyezzük a második réteget.
A második réteghez
- A zablisztet a kefirrel vagy aludttejjel és a tejföllel simára keverjük, kicsit állni hagyjuk. A kisült lepények egyik oldalát megkenjük vele, tovább sütjük, míg a második réteg kissé megszilárdul. Erre kenjük a palacsinta harmadik rétegét.
A harmadik réteghez
- A harmadik réteghez valókat sütés előtt 8-10 órával összekeverjük, beáztatjuk a tejfölbe a zablisztet/zabpelyhet. Ha túl kemény lenne, tejjel lazíthatjuk. A megszilárdult második rétegre kenjük, a háromrétegű lepényt tovább sütjük.
- A kész palacsintákat olvasztott vajjal megkenjük. Ízlés szerint tejföllel, kefirrel, aludttejjel fogyasztjuk.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 523
- Feltöltés dátuma: 2020. május 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
SzAgiFU
3 recept
A recept egy oroszországi kisebb finnugor nép, a marik (külső nevükön cseremiszek) egyik legtradicionálisabb étele. A receptet a népcsoport egyik tagjának, kedves lektoromnak köszönhetem. Az érdeklődésem onnan indult, hogy a palacsintát, e méltán híres ételt milyen sokféleképpen készítik a világ különféle pontjain. A recept egy kisebb sorozat egyik darabja: a finnugor világ palacsintái. A motivációt annak megkísérlése jelentette, hogy a fizikailag távoli, nyelvileg viszont leginkább közeli rokon népek gasztronómiájának sajátosságait közelebb hozzam a sütés-főzés szerelmeseinek.