Knäckebröd - Svéd ropogós lapkenyér
- 8% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
332 kcal
-
25g graham-liszt83 kcal
-
20g margarin143 kcal
-
4g só0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
15g tej8 kcal
- 8% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
664 kcal
-
50g graham-liszt166 kcal
-
40g margarin287 kcal
-
7g só0 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
30g tej17 kcal
- 8% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
60.7g teljes kiőrlésű liszt202 kcal
-
15.2g graham-liszt50 kcal
-
12.1g margarin87 kcal
-
2.1g só0 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
-
9.1g tej5 kcal
- 8% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 12.5 g
Zsír
-
Összesen 18.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2008.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 147 mg
-
Foszfor 405 mg
-
Nátrium 1368 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 18.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 164 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 154 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 128 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 275 micro
- 8% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 25 g
Zsír
-
Összesen 37.8 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4017.5 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 120 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 294 mg
-
Foszfor 810 mg
-
Nátrium 2736 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 190.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 37.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 328 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 83 mg
-
Retinol - A vitamin: 307 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 257 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 550 micro
- 8% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 11.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1219.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 246 mg
-
Nátrium 830 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 11.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 99 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 78 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 167 micro
Hozzávalók
-
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
-
5 dkg graham-liszt
-
4 ek margarin
-
1 tk só
-
0.5 teáskanál cukor
-
3 ek tej
Elkészítés
- A margarint a liszttel egy tálban elmorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd elkezdjük összeállítani a tésztát.
- Annyi tejet adjunk hozzá, amennyivel kemény tésztává tudjuk gyúrni a hozzávalókat.
- A tésztát 20 percig pihentetjük, közben a sütőt előmelegítjük.
- Pihentetés után lisztezett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd 12-14 cm átmérőjű kerek lapokat szaggatunk belőle. A lapok közepét kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a széleket kissé megnyomkodjuk (ne legyenek olyan szabályosak).
- A "kenyereket" villával megszurkáljuk, majd sütőpapírral borított, tepsiben aranybarnára sütjük.
- Rácson hagyjuk kihűlni.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 262
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 14446
- Feltöltés dátuma: 2012. május 29.
Ajánló
Vajjal, vajkrémmel, sós krémekkel, esetleg mézzel vagy lekvárral kínálhatjuk. Finom és egészséges variáció kenyérre.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A skandináv országokban ennek a kenyérfélének, illetve a lapkenyereknek rengeteg variációját készítik. Ez egy hagyományos recept, melyet készíthetünk többféle lisztből, a lényeg, hogy teljes kiőrlésű legyen. Már régen kinéztem magamnak ezt a fajta kenyeret. Pont ma futottam bele az egyik boltban ehhez hasonlóba, gondoltam most megkóstolom, de olyan borzasztó drágán kínálták, hogy el is ment a kedvem tőle. Persze azért nem örökre. :) Amint időm engedte, indult a receptvadászat. Magyarul nem túl sok receptet találtam, svéd és finn oldalakon annál többet. Mivel sem svédül, sem finnül nem beszélek, segítségül hívtam a google fordítót. Hát jókat lehet kacarászni a receptek olvasása közben. Duplán megérte, mert végül sikerült egy receptet "kisütni", és még jó kedve is kerekedett az ember lányának. http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/