Kladdkaka - brownie svédül
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
50g cukor194 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
15 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g vaj17 kcal
-
3g finomliszt12 kcal
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
300g cukor1161 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
91 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
38.1g cukor147 kcal
-
19g vaj136 kcal
-
14g tojás18 kcal
-
19g finomliszt69 kcal
-
5.1g cukrozatlan kakaópor12 kcal
-
0.5g vanília kivonat0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.8g vaj13 kcal
-
2.5g finomliszt9 kcal
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 24.9 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 119 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 236.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 118 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.6 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 20.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 213 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 209 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 43 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 89 micro
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 39 g
Zsír
-
Összesen 149.4 g
-
Telített zsírsav 89 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 713 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1419.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 97 mg
-
Kálcium 173 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 252 mg
-
Foszfor 708 mg
-
Nátrium 170 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 453.6 g
-
Cukor 301 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 121.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1277 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 107 micro
-
Kolin: 338 mg
-
Retinol - A vitamin: 1255 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 259 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 533 micro
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 19 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 180.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.6 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 15.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 162 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 159 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Hozzávalók
-
2 db tojás
-
150 g finomliszt
-
4 ek cukrozatlan kakaópor
-
1 csipet só
Elkészítés
- Elkészítés A:
- Olvasszuk a vajat kézmelegre,SOSE FORRÓRA!és keverjük el benne a cukrot, amíg egy kicsit olvadni nem kezd. Ezután tegyük bele a kakaóport, keverjük csomómentesre.
- Jöhet a tojás, a vanília, a só, majd a liszt.
- Végül az egészet öntsük egy kivajazott-kilisztezett/kakaózotttortaformába, és 175 fokon süssük 25 percig vagy 150 fokon 35 percig.
- Akkor jó, amikor még kicsit képlékenynek tűnik a közepe, amikor megmozdítjuk. Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk tejszínnel, gyümölccsel, fagylalttal, vagy faljuk fel nagykanállal.
- Elkészítés B:
- A vajat olvasszuk kézmelegre, keverjük el benne a kakaóport.
- A cukrot keverjük habosra a tojásokkal, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót, ha szükséges, néhány ek vizet.
- Ezután öntsük hozzá a kakaós vajat. Keverjük simára, öntsük a tortaformába, és úgy süssük meg.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 445
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 38169
- Feltöltés dátuma: 2012. január 17.
Ajánló
Ízesítése végtelen. A tört mogyorótól kezdve a kávéig, a karamellszirupon át bármivel keresztezhető fajta, a hibridek szinte kivétel nélkül mind életképesek lesznek. pH besorolás: erősen savasít! Ilyennel legyalázni a szervezetünket csak akkor érdemes, ha előtte vagy utána meg tudunk valósítani 3-4, hús-, tészta- és cukormentes napot.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Majdnem brownie. Nem teljesen olyan. Mások az arányok is, csoki sem kell bele. Lehet, de nem kell. A kladdkaka (ejtsd: kladdkakae) a svédek brownie-ja. Rendszertanilag a kakaótartalmú édességek törzsébe, a tésztaállagú sütemények osztályába, a ragacsosra süthetők rendjébe, a brownie-k családjába, a Svéd nembe tartozó faj. Szerte az országban eszik mindenhol, a legnépszerűbb általában gyerekzsúrokon, otthoni összejöveteleken, szülinapokon. Olyankor előszeretettel gyártanak le belőle egy gáztepsi méretet kevésbé szofisztikált helyeken és majdhogynem kézzel eszik. Magukra valamit is adó svédek pedig tortaformában elegánsan körbeülik, duplatejszínnel és gyümölccsel kínálják gyümölcsszezonban vagy ikeában található vaniljsås-sal - vagy otthon készített vajas-vaníliás öntettel. Nos, én cukros tejföllel szeretem, hiszen jó magyarként még az ereinkben is tejföl folyik. A jófajta zsíros, házi tejfölnek nincs párja a világ gasztronómiájában, kár, hogy ezt sokan nem tudják. Szerintem a svédek még nem kóstolták azzal. Azonnal rákapnának. A kladdkaka (megint nem röhög a magyarral igen összecsengő végződésen) azt jelenti "ragacsos belsejű" vagy valami hasonló, az irodalmi fordítás bajos. Ami tény, egy olyan sütiről van szó, ami valóban odaragad az ember fogára, mint amikor a tejkaramellát próbálja kipiszkálni a nyelvével - de ez nem olyan makacs. Viszont nagyon finom. Akkor jó, amikor kívül papírréteg pergős, belül pedig ragad, illetve akár folyik - de ez ízlés kérdése. A 150 fokon 35 percig illetve a 175 fokon 20-25 percig sütést érdemes kipróbálni, ugyanígy az elkészítés módja is cseppet változtat rajta. Az egyik egy kicsit habosabb, a másik tömörebb lesz. Veszélyes cucc egyébként. Csak úgy, mint az összes hasonló fajba tartozó egyed szerte a világ minden táján. És igen, pont olyan ragacsos, mint amilyennek látszik.